MENNAN KALESİ ERMENEK

Mennan Kalesi kesme taştan, dikdörtgen planlı ve beşik tonoz örtülü olarak yapılmış. Tonoz örtü ve kesme taş duvarları ve iki kulesi hâlâ ayakta.

Kalenin ilk yapım tarihi henüz tespit edilememiş. Ancak Karamanoğullarının sık sık sığındıkları kalenin daha eski tarihlerde yapıldığı düşünülüyor.

II. Murad’ın Rumeli’de mücadeleye giriştiği 1442-1444 arasında, Karamanoğulları da Karamanoğlu İbrahim Bey önderliğinde beylik topraklarını genişletmek üzere Akşehir’den Ankara’ya kadar her yeri işgal etmişlerdi. Bunun üzerine II. Murad Karamanoğlu topraklarına sefere çıkmış ve Karamanoğullarının yağmasından kat kat fazlasını yapmış ve en çok hasarı da Konya ve Karaman’da vermişti. Bu sırada İbrahim Bey Ermenek’e kaçmış ve barış istemişti.

Daha sonra Fatih Sultan Mehmet zamanında İbrahim Bey yine Osmanlılar aleyhine çalışmaya başlamış ama sonunda Fatih’le de anlaşmaya varmak durumunda kalmıştı. Böylece Akşehir, Seydişehir çevresini Osmanlı’ya bırakmış ve eski merkezine çekilmişti. İbrahim Bey’in ölümü üzerine yerine oğulları beylik mücadelesine girişmişlerdi. Osmanlı’nın desteğiyle tahta geçen Pir Ahmed Akkoyunlu ve Venediklilerle anlaşmalar yapınca, Fatih 1467’de Konya ve Gevale kalesini ele geçirerek Karaman merkezindeki usta ve zanaat erbabının İstanbul’a sürülmesini emretmişti. Bunun gerçekleşmesi için bölgeye gelen Rum Mehmed Paşa Karaman memleketini yağmalamış ve Karamanoğulları’na  karşı acımasız bir tutum izlemişti.144 Bunun üzerine Karaman kardeşler, Pir Ahmed ve Kasım Bey, Konya üzerine yürüdüler. Daha sonra Karaman kardeşler İshak Paşa ve Gedik Ahmet Paşa’dan çok çekmişler ve Pir Ahmed’in ordusu Mut’ta İshak ve Gedik Paşa’nın ordusuna yenilmişlerdi. İşte bu sırada Karaman kardeşler, bugün bile ulaşması çok güç olan Mennan Kalesi’ne sığındılar ve Osmanlı’ya karşı direndiler. Ama Pir Ahmed 1474’te Mennan Kalesi’nde yakalandı ve Mennan’ın surlarından aşağıya atıldı. Kasım Bey, Fatih’in oğulları arasındaki mücadelede Cem’in yanında yer aldı. Ancak bilindiği gibi Cem Rodos’a kaçıp, orada da esir düşünce Kasım Bey II. Beyazıd’la anlaşmak zorunda kalmıştı. Ölümüne kadar hüküm sürdü ve 1483’te vefat etmesiyle Karamanoğulları’nın ülkesi kesin olarak Osmanlı’nın idaresine geçmiş oldu.

Yorum yapın