ERMENEK ADININ TARİHÇESİ
Bu yazıyı yazmama neden olan olayları değinmeden önce, bilgi ve bilgi kirliliği kavramlarına bir açıklık getirelim:
TDK’nin Türkçe Sözlüğüne göre,
bilgi : 1. insan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütününe verilen ad, malûmat.
2. Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, malûmat, vukuf.
3. İnsan zekâsının çalışması sonucu, ortaya çıkan düşünce ürünü, malûmat, vukuf.
Bilgi kirliliği nedir?
Gazete, dergi, radyo, TV, internet sitelerinin yayınlarını izliyoruz.
Dinliyoruz, izliyoruz, okuyoruz, görüyoruz. Giderek artan bilgi bombardımanı altında kalıyoruz. Bir yandan da düşünerek, yorumlayarak, kendimizle konuşarak kendi kendimizle bilgi üretiyoruz. Üretilen bilgi miktarı artarken, birli kirliliği de hızla artıyor. Aldığımız mesajların taşıdığı bilgi çoğunlukla eksik, yanlış, düzensiz, turtasız ve ilişiksiz bir hâlde karşımıza çıkıyor. Konuların çeşitliliğine bilgi eksikliği de eklenince içinden çıkılamaz bir bilgi kirliliği ile karşılaşıyoruz.
Aldığımız bilginin düzenlenmesi, doğrulanması, tekrarlanması, kirliliği azaltır. Başka bir ifade ile aldığımız bilginin kaynağının güvenirliği, bilginin test edilmesi/doğrulanması, diğer bilgi kaynakları ile karşılaştırma bilgi kirliliğini azaltır.
Bilgi kirliliği ile ilgili genel bir açıklamadan sonra yazımıza konu olan ERMENEK adının nereden geldiği zırvasına, bir bakalım:
Efendim, bazı kurum ve kuruluşların internet sitelerinde Ermenek adının, kahraman anlamına gelen “er “, insan anlamına gelen “men “, Uygurca “karşı, yamaç “ anlamına gelen “ek “ kelimelerinin “er-men-ek = Ermenek “ birleşmesiyle ve “kahraman insanların yeri “ anlamında açıklanmaktadır. Öncelikle, açıklanan sözcüklere yüklenen anlam, bütünüyle yanlış. Birkaç yıldır, bu deli saçması denilecek açıklama internet sitelerinde ve bazı yazılı kaynaklar girmeye başladı. Açıklama ile ilgili elde bir güvenilir belge/vesika var mı? Bildiğim kadarı ile yok. Varsa sağlam ve güvenilir bir belge, ortaya konulması gerekmez mi? “Ermenek “ adının tarihi gelişimini böyle açıklayan internet sitelerinin bu yanlıştan/bilgi kirliliğinden tez zamanda dönmesi doğru bir davranış olacaktır. Araştırma için internet sitelerine giren gençler/öğrenciler bu yanlışları/zırvaları, doğru kabul edip yazımlarında ve sözlü sohbetlerde malzeme olarak kullanıyorlar. Yanlış üzerine yanlış bina ediliyor. Vahim olan da bu.
“ Bir delinin kuyuya attığı taşı, kırk akıllı çıkaramaz.” atasözünden hareketle pes etmeden/düş kırıklığına uğramadan bir çıkış yolu bulmamızda yarar var. Birinci koşul, yazılı kaynaklara bakmamız, uydurma, yalan yanlış, güvenilir olmayan/belgesiz yazılara itibar etmemektir. “Ermenek” adının nereden geldiğini yerel olarak bizde ilk açıklayan Doç. Dr. Kamil İlisulu’dur.(1 ) Onun kitabında ,bağlık bahçelik anlamında “İremnak” tan geldiğini, ikinci bir seçenek olarak da şehri fetheden Romalı komutan Germanikus’un adına izaveten Germenikopolis dendiğini yazar.
Halit Bardakçı’nın Bütün Yönleriyle Ermenek, Sarıveliler , Başyayla “ adlı kitabında da Romalı komutan Germanikus’a izaveten “Germenikopolis” tan geldiğini yazar.( 2)
Ermenek adının tarihi gelişimi içinde oluşumunu en kapsamlı araştıran Doç. Dr. Osman Doğanay’dır. Ermenek adının kökeni ile ilgili yazdığı makalede , bazı kasıtlı iddiaların aksine,Roma İmparatorlarından Caligula Glaudias veya Neron’un sıfatı olan Germanikus adından türemiştir.(3 ) Ermenek adının tarih içinde gelişimi ile ilgili en geniş, en yeni vesikalara dayanarak yazan Osman Doğanay’dır. Meraklılar academia.edu
İbrahim Hakkı Konyalı, şehrin iyi bilinen adlarından birisi “Germanikapolis”dir diye yazar.
“Germanik” İslami devirlerde “Ermenak şeklini almıştır. 1940’lı yıllarda da Ermenek adını almıştır.(4) Bu şehrin klasik adlarından birisinin de Maraspolis (Maraspolla) olduğu söylenir.
Sonuç olarak, hiçbir tarihi vesikaya/belgeye bakmadan gelişi güzel senaryolarla bir kentin tarihi hakkında yalan yanlış bilgi aktarmanın doğru olmayacağını düşünüyourm. Ricamız bu yalan yanlış bilgileri sitelerine alan kurum ve kuruluşların yanlıştan dönmeleridir. 05.01.2017 Hasan ŞİMŞEK
__________________________________________________________________________
1) İlisulu. Doç. Dr. Kamil, Ermenek Kitabı, Ankara, 1961.
2)Bardakçı, Halit, Bütün Yönleriyle Ermenek, Sarıveliler, Başyayla,İst.2005 basımı.
3) Doğanay, Doç. Dr. Osman, antik Dönem Germanikopolis araştırmaları ve Ermenek Adının Kökeni
4)Konyalı, İ. Hakkı, Karaman Tarihi, s.686
DİKKAT: 4 MADDELİK DİP NOTU SİLMEYİNİZ VE 8 PUNTO YAPINIZ. Saygı ve esvgiler.