TOROSLARIN GİZEMLİ BİTKİLERİ
Bizim dağların üç güzeli, lale, nergis, sümbül bilimsel olarak akademik düzeyde fotoğraflanıp kitaplaştırıldı.
Konya Necmettin ERBAKAN Üniversitesi (Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi öğretim üyesi) Prof. Dr. Haydar ÖZTAŞ ve eşi Prof. Dr. Fulya ÖZTAŞ (Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi ) fotoğraf çekmeye meraklılar, doğa sevgileri ileri derecede, doğa bitkilerine, özellikle endemik bitkilere karşı bilim insanı kimliğiyle farklı bir bakış tarzları vardır.
Doğduğu köyün coğrafi yapısı, inişli çıkışlı yükseltileri ( 1100-1800 m )nedeniyle var olan bir bitki çeşitliliği, köyde önce öğretmen, bilahare hâkim olan ağabeyi Emin Öztaş’ın doğa tutkusundan aldığı ilhamdan kaynaklanmaktadır. Haydar Hocamız eşi Prof. Dr. Fulya Hanım’ ın bilimsel bir gözlemle çektikleri fotoğrafları kitaplaştırmaları ve bu üstün gayretlerin ürünü Ermenek Belediyesi’nin kitap olarak yayınlanmış olması kültürel açıdan sevindirici bir olaydır.
“TOROSLARIN GİZEMLİ BİTKİLERİ “ adı altında yayınlan kitap, bölgenin en karakteristik endemik bitkileri olan lale, sümbül ve nergis resimleri ile süslenmiş, temiz bir ofset basımı, karton kapak, selofanla sıvanmış, cildi iplik dikişli, 16,5X 23,5 ebadında, 176 sayfa.
İçerik olarak bakıldığında, Ermenek Belediye Başkanı Uğur SÖZKESEN kitapla ilgili kaleme aldığı Önsözde, “meyveciliğin son evrelerini yaşadığı bölgemizde bulunan endemik bitkilerin tanıtımı Ermenek’in bu bitkilere gönül vermiş bilim insanlarını ve turistleri bu bölgeye çekeceği belirtilmektedir. Ermenek’ in doğa turizminin ve endemik bitkilerin cazibesi yöremizi hem daha tanınır hâle getirecek, hem de halkımıza tarıma dayalı endüstriyel gelir sağlayacağını düşünülmektedir” ifadesine yer vermektedir.
Sunuşta, Prof. Dr. Fulya ÖZTAŞ ve eşi Prof. Dr. Haydar ÖZTAŞ, “Taşeli Bölgesi’nde Yetişen Bazı Endemik Bitkiler “ kitabından farklı olarak yalnızca yöre için karakteristik olan lale, sümbül, nergisin fotoğraflarına yer verilmiştir. Farklı renk tonlarıyla bezenmiş olan bu çiçekler kendi doğal ortamlarında fotoğraflanarak özgünlüğünün kaybolmamasına özen gösterilmiştir.
Kitapta lalenin Orta Toroslardaki muhtelif türleri görsel olarak verilirken, doğal ortamda 75 civarında türünün olduğu bilgisi ile birlikte dünyada lalenin yetiştiği/ yetiştirildiği ülkeler hakkında da geniş bilgi verilmektedir.
Yazarların dayanak noktalarına göre nergis Ermenek Yöresi bir sümbül türüdür, diğer türlerden farkı çok iyi ve hoş bir koku vermesidir.
Sümbül, soğanlı bir bitkidir. Alacalı, damalı bir renk armonisine sahip olup kahverenginin farklı renklerini uyum içerisinde ancak bu çiçekte görebiliriz.
Yazarlarımız Fulya ve Haydar Öztaş çifti, şüphesiz lale, nergis ve sümbülü bizlere her yönü ile bilimsel bir dille anlatmışlardır. Binlerce yıldır birey olarak dağlarımızda gördüğümüz bu güzel çiçekleri fotoğraflayarak kitaplaştırmaları ve bilimsel bir dille yazmaları, şüphesiz ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki botanikçileri ve doğa meraklılarını Taşeli Yöresi’ne yönlendireceğinden kuşkum yoktur.
Prof. Dr. Fulya ve Haydar ÖZTAŞ, kardeşlerimizin hazırlayıp yazdığı ve renkli fotoğraflarla belgeleyip donattığı kitabın basımını finanse eden ERMENEK Belediyesi’nin yöremizin tanıtımı konusunda TOROSLARIN GİZEMLİ BİTKİLERİ adlı kitabı hayata geçirmelerinden dolayı kutlar, başarılarının devamını dileriz. 22.06.2017 Hasan ŞİMŞEK .