Hepatit A kirli su ve besinlerle bulaşırken, Hepatit B kan yoluyla bulaşan, anneden çocuğa geçen, cinsel yolla bulaşan ve hasta kişinin eşyalarıyla direk olarak temas eden kişilerde görülebilen bir hastalıktır. Hepatit C virüsü ise enfekte kan ile doğrudan temas ile yayılmaktadır.
Hastalık kontrol edilmemiş kan ürünlerinin kullanımı, sterilize edilmemiş araçlarla yapılan tıbbi müdahaleler, kullanılmış enjektör paylaşımı, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımı, sterilize edilmemiş araçlarla dövme ya da vücut takılarının uygulanması gibi yollarla da bulaşmaktadır.
Hepatit B normal erişkinlerde yüzde 95 oranında iyileşir ve kanda hastalığın yenildiğine dair bilgi veren 'Anti-HBs' antikoru oluşur. Diğer yüzde 5'lik kısımda ise hastalık kronikleşir. Karaciğer enzim değerleri yükselir, karaciğerde şişlik görülür. Kronikleşen hastalarda yüzey antikoru ve yüzey antijeni beraberce bulunduğu için bu kişilere taşıyıcı denir. Bu kişiler hastalığı aktif olarak bulaştırır.
Dünyada 500 milyon hastada hepatit B virüsünün pozitif olduğu tahmin edilmektedir. Hepatit B ve C virüslerinin yılda bir milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır.