Türkiye’ye üçüncü Nobel Ekonomi alanından geldi

0

ABD’nin en önde gelen üniversitelerinden MIT’de öğretim üyeliği yapan Profesör Daron Acemoğlu, Türkiye’den Nobel Ödülü alan üçüncü isim oldu. Nobel’in X hesabından yapılan paylaşımda Profesör Daron Acemoğlu’na ödül ‘kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalarından dolayı verildi’ denildi.

Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada şöyle dendi: “Ekonomi bilimlerinde bu yılın ödül sahipleri, uluslar arasındaki refah farklılıklarını anlamamıza yardımcı oldular. Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson bir ülkenin refahı için toplumsal kurumların önemini gösterdiler. Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu ve nüfusu sömüren kurumların olduğu toplumlarda büyüme ya da daha iyiye doğru değişim gerçekleşmez. Ödül sahiplerinin araştırmaları bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor.”

Nobel ödülleri her yıl dinamiti bulan ve 1896’da hayatını kaybeden İsveçli mucit Alfred Nobel isteği üzerine fizik, kimya, tıp, barış, ekonomi ve edebiyat dallarında veriliyor.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Kamer Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967’de İstanbul’da dünyaya geldi. 1986’da Galatasaray Lisesinden mezun olduktan sonra lisans derecesini İngiltere’nin York Üniversitesi’nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü’nde (1989) tamamladı; yüksek lisans (1990) ve doktora (1992) derecelerini Londra Ekonomi Okulundan aldı.1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu’nda ders verdi. 1993’ten itibaren akademik kariyerine ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) devam etmektedir. 2000 yılında ekonomi profesörü ve 2019 yılında da, üniversitede bir öğretim üyesine verilebilecek en yüksek unvan olan enstitü profesörü ünvanını aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz