D.Ali Özbek "Sbide Antik Kent"

SBİDE ANTİK KENT’in yazarı Emekli Öğretmen Durmuş Ali ÖZBEK, daha internetin yaygınlaşmadığı dönemlerde “İzvitlim” internet sitesini yayına sokan ve Taşeli Yöresi görselleri ile bizlere sıla özlemi gideren bir hemşehrimizdir. Daha sonra arkadaşları ile “Ermenek Haber “ şimdilerde de “Medya Ermenek” internet sitesinde yöresel yayın yapan bir arkadaşımızdır. En hızlı Ermenek haberlerini onun sitesinde okuduk ve gördük. Uzun bir çalışmasının ve birikiminin sonucunda, internet araştırmacılığını da bununu üzerine koyarsak, köyü Yukarı Çağlar( Yukarı İzvit’ )’in geçmişten günümüze, anılar ve belgesellerle desteklenen bu kitabı  yazmış.

 

Kitapta öne çıkan Yukarı Çağlar’da bir antik kentin varlığı ve bunun uzun görsellerle, belgelerle desteklenerek anlatılması çabası var. Çabası var dedim, çünkü herkes bu ülkede yaşam derdinde, geçim derdinde, ekmek derdinde. Bir köyde ya da bir kentte eski uygarlıklarla ilgili önemli bir bulgunun varlığı, çevre halkına ve yönetim kademesinde bulunan insanlarımıza çok fazla bir heyecan vermediği gibi, ilgi alanlarına da girmiyor. Kitaba şöyle bir baktığımızda eski kaymakamlardan sonradan vali ve profesör olan Bahattin Güney’in yoğun emek vererek yaptırdığı ermenek ve köyleri ile ilgili  bir envanter çalışması ile Sbide Antik Kenti’ne karşı duyarlılık gösteren bir Belediye Başkanı rahmetli Halil AKBULUT var. Günümüzde ise kitapta Ermenek Kaymakamı Sayın Eyyüp GÜNGÖR ile Güneyyurt Belediye Başkanımız Sayın Celil YAĞIZ’ı görüyoruz. Onların da kendi çaplarında Yukarı Çağlar’a ve antik bir kent olan SBİDE’ye katkıları olduğunu anlıyoruz.

 

Kitap altı bölümden oluşuyor, birinci bölümde Yukarı Çağlar’ın yeri ve konumu, adının nereden geldiği,

 

İkinci bölümde, Karamanoğulları Beyliği öncesi dönem, Roma ve Bizans dönemleri ve bu dönemde öne çıkan “Antik Sbide Kenti “’ne görsellerle ve belgelerle vurgu yapılarak tarihi önemi üzerinde durulmuş.

 

Üçüncü bölümde ise Yukarı Çağlar’da Karamanoğulları Beyliği dönemindeki tarihi yapılar, özellikle 1350 yıllarında yapıldığı sanılan Karamanoğulları Camisi ve diğerleri fotoğraflar ile anlatılmaya özen gösterilmiştir.

 

Dördüncü bölümde, ulaşılan belgelerde Yukarı Çağlar çeşitli yönleriyle anlatılmış,

 

Beşinci bölümde 1844-185 yıllarında tutulan temettüat  defterinde Yukarı Çağlar, o dönem köy, 89 hane imiş. Temettüat kayıtları köyün geçim kaynakları hakkında bize ilginç bilgiler veriyor.

 

Altıncı bölümde, Yukarı Çağların etnografyası başlığı altında köyün köklü aileleri, yönetimi, eğitimi, geçim kaynakları vs. uzun uzun anlatılıyor.

 

Sonuç olarak bir köy kitabı olsa da zaman içinde yaşanmış olaylar, belgeler, yönetim, inanç dünyamız,  eğitim öğretim, ekonomik, toplumsal faaliyetler hakkında günümüz insanlarını bilgilendirdiği gibi diğer araştırmacı yazarlara da ip ucu verecek nitelikte bir başvuru kaynağıdır. Yazar Durmuş Ali Özbek’i köyüne ve yöremize böyle bir eser kazandırdığı için tebrik ederiz.
Hasan ŞİMŞEK

Yorum yapın