Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu tarafından, Dünya Alerji Haftası dolayısıyla yayımlanan mesajda, alerjik hastalıkların dünya genelinde 300 milyonun üzerinde kişiyi direkt, bu hastalığa bağlı iş gücü kaybı, okul devamsızlığı, ilaç harcamaları gibi yollarla hastanın çevresini ve ekonomiyi dolaylı etkilediği belirtildi.
Alerjik hastalıkların görülme sıklığı ve farkındalık oranının giderek arttığına işaret edilerek, Dünya Allerji Organizasyonu (WAO) önderliğinde 4-10 Nisan'ın Alerji Haftası olarak belirlendiği vurgulandı.
Bu yıl dünyada polen alerjileri konusunda farkındalığın arttırılmasının amaçlandığı, alerjik hastalıkların özellikle solunum yollarını etkileyen ve bahar nezlesi olarak da bilinen alerjik nezle, alerjik göz nezlesi ve astımın polenlerle çok yakın ilişkili olduğu aktarıldı.
Açıklamada, çocukluk çağında astım ve alerji konulu uluslararası bir çalışmanın sonuçlarına göre, 13-14 yaşlarındaki gençlerde polen alerjisinin yüzde 22.1 oranında olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Her 5 gençten biri için bahar ayı bir kabusa dönmektedir. Gözlerde kaşıntı, kızarma, sulanma, sonu gelmeyecek gibi aksırıklar, burun akıntısı, tıkanması ve hatta nefes darlığı atakları ile yaşam kalitesinin çok kötüleşmesine yol açar. Polen yoğunluğunun ne zaman artacağı her yıl iklime göre değişir. Hava kirliliğinin artışı, dünyanın giderek ısınmasına yol açan iklim değişiklikleri, yoğun polen mevsiminin daha erken başlayıp daha uzun sürmesine neden olmaktadır. Atmosferde karbondioksit oranı arttıkça bitkiler daha fazla polen üretmektedir. Ülkemizde halen 300 alerji uzmanı hekim görev yapmaktadır. Bunların 200 tanesi çocuk, 100 tanesi erişkin alerji uzmanıdır."
Açıklamada, derneğin alerji haftası nedeniyle 4 Nisan 2016'da Ankara ve İstanbul'da polen temasının işleneceği bilimsel toplantılar düzenleyeceği, bilgilere "www.aid.org.tr" adresinden ulaşılabileceği kaydedildi.