Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi yakınlarında 3 bin yıllık bir sunak bulundu.
Çin Bilimler Akademisine bağlı arkeologlar Urumçi yakınlarında, Tanrı Dağı’nın eteklerinde genç tunç çağına ait 3 bin yıllık bir sunak keşfetti. Bu buluşun ‘’inanılmaz ve müthiş’’ olarak nitelendirildiği belirtildi.
Sunağın bulunduğu yapı kalıntıları belli bir sırayla yuvarlak şekilde dizilmiş olduğu bildirildi. Sunağın bulunduğu dairenin dış çapının ise 114 metre olduğu açıklandı.
Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da 10 bin yıl öncesine tarihlenen ve hem bu ülke hem de insanlık tarihinde çığır açabilecek arkeolojik buluşların bilim dünyasına açıklanmasına izin vermiyor. 4 bin yıllık Kiruvan güzeli mumyası, kurt işaretli kaya resimleri ve Teklemakan kumluğunda bulunan yüzlerce mumya ve buluntuları devlet sırrı statüsünde sakladığı biliniyor.
Çin yönetiminin bu tutumu ırkçı, kıskanç ve Çin faşizmi temelinde açıklanabileceği belirtiliyor. Çin kültüründen daha eski olan eserlerin uluslararası topluma ve bilim dünyasına açıklanmadığı ve gizlendiği biliniyor. Çin’deki Çin şovenizmine dayalı tarih anlayışına göre, bütün kültürlerinin kaynağının Çin kültürü olduğu ve bütün kültürlerinin Çin kültüründen türediği algısı yapılıyor ve bu algı devletin resmi eğitim sisteminde açıkça uygulanıyor. Çin ırkçılığına dayalı bu sistemin bazı itirazlara rağmen hala ısrarla uygulandığı biliniyor.
Amerikalı ünlü tarihçi ve Arkeolog W.Mogan, Doğu Türkistan’ın tarım bölgesi için ‘’ Dünya medeniyetinin sırrı Teklamakan Kumluğu’nda saklıdır. Ne zaman bu sır açığa çıkar, o zaman dünya medeniyetinin sırrı da çözülür ve yeniden yazılır.’’ Sözleri ile Doğu Türkistan’ın insanlık tarihi için önemine vurgu yapmıştı.