Ermenek ilçesine yeni kazandırılan Hükümet Konağı akıllı bina özelliği ile hizmete girdi.
Ermenek 19. Taşeli Kültür, Sanat ve Sıla Şenlikleri kapsamında 23 Ağustos 2013 Cuma günü törenle açılışı yapılan binanın en büyük özelliği kullanacağı elektrik enerjisini kendisi üretecek olması.
Hükümet Konağı’nın açılışının yapılmasının ardından Kaymakamlık Makamında bir süre dinlenen Karaman Valisi Murat KOCA, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karaman İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Ermenek Kaymakamı Eyyüp Güngör, Karaman Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Mehmet Emin Bostalı, AK Parti Karaman İl Başkanı Kerim Dereli, Ermenek Belediye Başkanı Necati Akpınar, Sarıveliler Bele-diye Başkanı Hayri Samur, Başyay-la Belediye Başkanı Şerafettin Bulgurcu, Günneyurt Belediye Başkanı Celil Yağız, İlçe daire amirleri ve vatandaşlar akıllı bina olarak da adlandırılan bina hakkında ilgililerden bilgi aldılar.
Karaman Özel İdare Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürü Umut KOCABAŞ bina ile ilgili verdiği bilgide; Projesi, ihalesi ve kontrollüğü Karaman İl Özel İdaresi-Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü personelleri tarafından gerçekleştirilen Ermenek Hükümet Konağı, 4.243.000,00 TL bedel ile ihale edildi ve 300 günde tamamlandı. 6475 m2 kapalı alana sahip ve 731 m2 alana oturtularak Bodrum + Zemin + 6 kattan oluşan Ermenek Hükümet Konağı içerisinde zemin katta İlçe Nufus Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı, 1. katta İlçe Emniyet Md., 2. katta Mal Md., 3. katta Tapu – Kadastro Md. ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Md., 4. katta İlçe Milli Eğitim Md., 5. katta Ermenek Kaymakamlık Makamı ve son katta İlçe Özel İdare Md., Müftülük ve Köylere Hizmet Götürme Birliği yer alıyor.
Hükümet Binası Selçuklu mimarisinden izler taşımakta birlikte modern yapı tekniğine uygun olarak inşaa edildi. Binayı akıllı bina yapan özelliklerden birisi olan sistem 40 kW kurulu güce sahip güneş enerjisinden elektrik üretim tesisattır. Tesis kapasitesi itibari ile aylık ortalama 5000 kW, yıllık 60000 kW elektrik üretimine sahip olup, sistemin mevcut elektrik şebekesine paralel olarak çalışacağı ve ihtiyaç fazlası ürettiği enerjiyi şebekeye satacağı, ihtiyaç durumunda ise şebekeden elektrik alacağı öğrenildi.
Bina, 48 adet güvenlik kamerası ile 7 gün 24 saat kayıt altında olduğu, enerji verimliliği için tüm ölü alanlar (WC-Koridor-Merdivenler, vb.) otomatik sensörlü lambalarla dizayn edildiği, binada kesintisiz elektriğin mevcut olduğu ve 250 kW kapasiteli jeneratörün kurulduğu, bilgisayar hatları içinde ayrı bir tesisat halinde 60 kW gücünde kesintisiz güç kaynağının (UPS) bulunduğu, Birisi bina girişinde olmak üzere toplam 3 adet 8'er kişi kapasiteli, engelli yönetmeliğine uygun asansörlerin bulunduğu, her katın koridorunda vatandaşların bilgilenmeleri için 2'şer adet 40 inçlik Led TV'lerin yer aldığı, görüntü kirliliğine sebep olan kalorifer ve klima cihazlarının görülmediği binada ısıtma ve soğutmanın yeni kullanılmaya başlanan merkezi fan-coil sistemi aracılığıyla sağlandığı, bina yalıtım sistemi sayesinde çok düşük enerji harcayarak ısıtma ve soğutma sağlanacağı alınan bilgiler arasında yer aldı.