“Şenlikler siyasal birlikteliğin değil, kültürel birlikteliğin sağladığı etkinliklerdir.”
Karaman Ermenek’te her yıl gerçekleştirilen dil bayramı etkinliklerinin ana merkezi ilçeye bağlı Balkusan köyü olmasına rağmen bu yıl üçayakla daha kapsamlı halde kutlamalar yapıldı.
Bilindiği gibi Balkusan köyümüzde Karamanoğulları atası Nure Sofi’nin evlatları metfunken kendisi Mut’a bağlı Yalnızcabağ köyü Değirmenlik yaylasındaki geçen yıl restore edilen türbesinde yatmaktadır.
İşte bu üçayaktan ilki 12 Mayıs 2022 günü burada gerçekleştirilmiştir. İkinci ayak olan ve yıllardır yapılan ana etkinlikler ise Balkusan köyünde icra edilmiştir. Şahsen buradaki etkinlikleri baştan sona kadar izledim. Şimdi sizlerle gözlemlerimi paylaşmaya çalışayım unutmadan, inşallah.
Sabah saatlerinde Güneyyurt’tan yola çıkıp ailecek Kazan ballık mevkiinde kahvaltımızı yaptık, hava soğuktu, yol kenarında ateş yaktık, bu arada yol çalışma ekipleri harıl harıl çalışıyorlardı. Yanında durduğumuz pınardan tankerleri doldurup misafirlerin arabaları tozlanmasın diye yolları suluyorlardı.
Ermenek Karaman arasındaki 130 km aralı bu yolda gördüğüm kadarıyla son yıllarda gece gündüz demeden bir çalışma sürdürülmektedir. Karaman Bucakkışla arası daha önce son halini alan yolun Ermenek Yellibel arasının da kabası bitmesine rağmen dere ağızlarındaki köprü çalışmaları hızla devam ediyor.
Saat dokuza doğru zümrüt yeşili tepeler arasındaki 1700 rakımda Balkusan köyüne geldik, bayram yerine arabamızla indik, Ermenek Belediyesi çadır kurmakla meşguldü. Ben de kitap satıp teşhir edeceğim masamı Ermenek Belediyesi ile yanına kurulan Anamur Belediyesi çadırları arasında kalan bir metrelik boşluğa yerleştirip kitaplarımı dizdim.
Bayram yerinin güney köşesinde dernek binası ve kitaplık, kuzey tarafı seyirci oturma alanı, ortada her bayram kurulan protokol çadırı yer aldığından sadece batı taraftaki yaklaşık seksen metrelik cepheye de çadırlar kuruluyordu.
Bu cepheye Ermenek, Anamur, Kazancı ve Göktepe belediyeleri çadır kurdular. Her yıl bulunan Sarıveliler Belediyesi bu sene yoktu. Güneyyurt da Ermenek belediyesi çadırında bulgurca imal edip satış yaptı. Ermenek Belediyesi çadırının bir bölümünde de hanımlar oklava senit arasında enfes çörekler yaparak misafirlere yetiştirmek için hiç durmadan çalıştılar. Anamur çadırında gün boyu ücretsiz muz ve çilek ikramı sürdü.
Cuma olması nedeniyle resmi törenler namaz sonrasına bırakıldı, öncesinde ise sadece yerleşme yerinde alış veriş ve tanışma durumları yaşandı.
Cumadan sonra çevre belde ve ilçe belediye başkanları ve parti temsilcilerinden oluşan protokol meydana davet edilerek oyunlarını sergilediler.
Daha sonra Karamanoğlu Mehmet Beyin ünlü Türkçe fermanı temsili olarak okunup protokol alanında kısa selamlama konuşmaları yapıldıktan sonra öğrenci ve yabancı ekiplerin gösterilerine geçildi. Minik folklor gurupları muhteşemdi. Ermenek okullarının günün mana ve ehemmiyeti ile alakalı yürüyüş ve gösterileri hayranlıkla izlendi. Ankara Ermenekliler Derneğinin düzenlediği hikâye yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Bu yıl başta Kocaeli olmak üzere pek çok yerden balkan göçmenleri sivil toplum kuruluşları da katılarak ata yurtlarını görmeye gelmişlerdi. Masamızı teşrif eden Karamanoğlu kökenli bu kuzenlerimize yeni hazırladığım eserim “Gargaradan Gargaraya” yı tanıttım.
Özellikle bu sene uluslararası bir görünüm arz eden törenlere dünyadaki bütün Türk boy ve devletlerinin bayrak geçidi damgasını vurdu. Azerbaycan Kafkas ekibi, Kerkük ve Uygur ekipleri muhteşem konserleriyle izleyicileri mest ettiler.
Kazancı Belediyesinin Saya gösterisi, Anamur Belediyesinin Keklik – çökelek havaları ve topal türküsü eşliğinde Balkusanlı gencin oyunu meydanı hareketlendirdi.
Üçayağın son günü olan 14 Mayısta ise İyi Parti genel başkanı Sayın Meral Akşener hanımefendi Ermenek’e teşrif ederek merkezdeki ve Zeyve’deki esnafla sohbet ettiler. Ayrıca programa göre konserler ve moto-fest gösterileri Ermenek merkezde ve Turkuaz boyunda icra edildi.
Karamanoğlu Mehmet Beyin ünlü Türk Dili fermanının 745. Yılı etkinliklerinin ana merkezi olan Balkusan köyümüzün mevcut bayram yeri alanı daha geniş kapsamlı etkinliklere müsait değildir.
Bu konu unutulmadan farklı düşüncelerle projeler ortaya konabilir. Mevcut alan beş çadıra müsaittir, daha fazla iştirak olduğu takdirde ne yapılacaktır?
Bu hususta âcizane fikrim: Karamanoğlu atası Nure Sofinin ilk yerleştiği yer olan Kamış boğazı ağzındaki büyük meydanda daha geniş bir panayır alanı düzenlenebilir.
Ata ile evlatları arasındaki yol yani Balkusan ile Değirmenlik arası 13 km mesafe mükemmel bir şose ile hizmete açılabilir.
Balkusan’daki türbe külliyesi aslına uygun olarak genişletilip vakfiye şartlarına göre canlandırılabilir. Bu bağlamda gelene gidene yemek verilen imaret, çocuklara Kur’an öğretilen Kur’an kursu, yolda kalanların konaklayabileceği konak yeniden ele alınabilir. Türbe külliyesinin giderlerine harcanacak kaynaklar vakfiyede ayrıntısıyla belirtilmiştir.
Konuyla alakalı geniş makalemin linki: https://ermenekinsesi.com/balkusan-turbe-vakfina-bagli-vakiflar-ve-mulkler/
Karamanoğulları ilk atası Nure Sofi’den son sultan beyi 2. İbrahim beye kadar İslamiyet’in sınırsız savunucularıdır. Her yerleştikleri yere beş vakit namaz kılınan cami ve mescitler inşa etmişlerdir. Sağlam bir inanca ve kuvvetli bir uygulamaya sahiptirler.
İnşa ettikleri cami, medrese, imaret ve türbelerin kitabelerinde kendilerini “İslam’ın ve Müslümanların yardımcısı, Allah’ın yeryüzündeki gölgesi (Allah’ın adaletini insanlara tatbik eden halifesi)” olarak nitelendiren Karamanoğulları devletiyle gurur duyuyoruz.
Bizler cumhuriyetin oğlu, Osmanlının, Karamanoğlunun ve Selçuklunun torunuyuz!
Onlar aralarındaki sorunları çözüp bu âlemden öyle gittiler, bizler aralarındaki siyasi mücadeleyi canlandırarak tartışma konusu açmakla değil onların emanetlerini yüceltmekle mükellefiz!
Bayram yerinin sırtlarında dalgalanan flamadaki söz, son söz olsun: “Şenlikler siyasal birlikteliğin değil, kültürel birlikteliğin sağladığı etkinliklerdir.”
Kamış Yaylası ile Değirmenlik Yaylası arası 19 kilometredir. Açılmış halen bir yol vardır. Bu yol Mut Köylerinin yayla yoludur. Çok da sağlam bir yoldur. Neyin yolu açılacak anlamış değilim. Bölge Mersin İl sınırları içerisindedir. Çok şükür yıllardır Nure Sofi ve eşinin mezarını taşıyalım diyen zihniyet ve zihniyetler bu sene kapılarına gittiler. Acaba ruhlarına bir Fatiha okudular mı? Okudular ise helal olsun derim. Eğer okumadılar ise sitem ederim. Şerafettin GÜÇ
Düzeltme için çok teşekkür ederim Şerafettin abi