Orta Toros Dağlarının Tam Ortasında Taşeli Platosunun Lokomotif Beldesi Güneyyurt yeni bir sektöre yine selam verdi.
Türkiye Ekonomisi Üniversitelerde uzun zamandır ders konusu olduğunu biliyoruz. İlk beş yıllık kalkınma planı gibi artık kırsal kesim yatırımcıları plan yapmaya başladı.
Taşeli Platosunun kömür ocakları kapanınca, yöre halkı yeni geçim kaynakları aramaya başladı. Ortaklaşa işler kurmaya başladılar. Gül gibide geçinip gidiyorlar.
El ele vurmayınca şaklamıyor deyip, elim sende oyununu bıraktılar. Kimim eli kimin üstünde oyununu rağbet görmeye başladı. Meyve kurutma üniteleri kurdular. Yurt dışına ihraç etmeyi başardılar. Kaliteyi yakaladılar.
Başlangıçta yaptıkları fizibilite raporları, yatırım öncesi karar alma sürecinde gerek şirket içi kullanımda gerekse muhataplar nezdinde önem arz etmektedir düşüncesini ön plana aldılar.
Bölge halkının kömürden gelen alışkanlıklarını yeni yatırımın stratejik önemi kadar oynayacağı finansal rol de taraflar için önemli bir değerlendirme kriteridir demeyi unutmadılar. Bu sebeple, planlama ve raporlama safhasında tüm detayları titizlikle ele alarak yatırıma başladılar.
Yatırım ile ilgili finansal değerlerin ve hedeflenen noktaların şeffaf bir şekilde aktarılması ve geri ödenme planının tutarlı olması sonuca ulaşmayı kolaylaştıran etkenler olarak izlenmek olduğunu tecrübeleriyle zaten biliyorlardı. İşte bütün bunları dört tecrübeli iş adamı bölgede yeni bir sektörün oluşmasına öncülük ettiler.
Kim bunlar; Mehmet ARI, Fahri BALCI, Cevdet AKAY ve Ali TAPUR arkadaşlar. Hepsi bölgenin insanın. 01 Temmuz 2021 günü ilk imalatlarına başladılar. Yaklaşık üç aydır makinelerin kuruluşları ile uğraşıyorlardı. Dualarla iş yerlerini şimdilik 60 kişi ile açtılar. İşletmenim kapasitesi 150 kişi olarak planlanmış. İşleri daim ve bereketli olsun. Yöre halkına büyük bir iş kapısı.
Yaptıkları iş; “Özel Güvenlik Elbiseleri” + Kargo İş Pantolonu + İş Yelekleri + İş Montları + Erkek Giyim İş Elbisesi.
Burada üretilenler şimdilik iç piyasaya sunuluyor. Şirketlerin talepleri üzerine faaliyetlerini sürdürüyorlar. İstanbul başta olmak üzere, Ankara, İzmir, Adana gibi illere yapılan üretim sevk ediliyor. Bölgeye bir canlılık geldi. Yabancı plakalı minibüsler bunların bir göstergesi. Her gün akşam sevkiyat yapılıyor.
Haftada beş gün faaliyet gösteren “Anelli Gömlek” adı altında çalışanların yaş ortalaması 19 – 50 arasında değişiyor. Bölgeye yeni bir iş yerinin açılması, ekonomiyi biran olsun canlandırmaya yetti. Çalışan elemanların tümü yörenin insanı olunca, iletişim daha hızlı oluyor.
Şimdilik yapılan yatırım 600 bin Türk Lirası civarında. Yaklaşık altı bin civarında bir nüfusa sahip belde için oldukça iyi yatırım olduğu söyleniyor.
Adı üstünde Taşlık Kilikya Bölgesi. Taşı kırıp ekilecek alan elde eden vatandaş, buradan elde ettiği ürünü hem satıyor, hem de kışlık ihtiyacını görüyor. Bölgede nasırlı eller çok. Kara yağız delikanlılar, al yazmalı hanım kızlarımız üreten, derleyen, toplayanlar şimdi tekstil makinelerinin başındalar.
Herkes çok mutlu. Sağlık, huzur, mutluluk, başarı dileklerimiz, selamlarımız onların ve tüm üretenlerin üzerine olsun.
Şerafettin GÜÇ