ERMENEK’TE FAKÜLTE AÇILMA TALEBİ VAR MI?

Büyüklerimiz, 

“ Ermenek’e fakülte ya da yeni yüksek okul açılması hiç de ekonomik değil, hem de nüfusu yeterli değil. Bunun da ötesinde açılacak okullara hoca bulunmuyor. Bulun hocayı açalım okulları ! “ Söylemleri gayri ciddi söylemlerdir. Okulu açan irade hocayı da bulur. Siz biliyor musunuz? ODTÜ ilk açıldığı yıllarda akademisyen olmayan uzman kişiler de orada derse giriyordu. Eski cumhurbaşkanlarımızdan Süleyman Demirel ve Turgut Özal ilk akla gelen isimler arasında.

Ermenek Yüksek Okulu açılış çalışmalarında, Prof Dr. İbrahim Ceylan, Prof Dr. Tahsin Kesici, Halit Bardakçı, dönemin Ermenek Belediye Başkanı Halil Akbulut, Konya Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Polat, Ermenek’teki adını hatırlayamadığım bir çok sivil toplum örgütleri ve kişiler el ele, gönül gönüle vererek Ermenek’te Yüksek Okulun açılmasını sağlamışlardı. Ermenek Yüksek Okulu’nun açılış evreleri bürokrasinin dikenli yollarını adım adım aşarak gerçekleştirilmiştir. Ermenek Meslek Yüksek Okulu 21 Mart 1991 tarihinde resmen eğitim ve öğretime başlamıştır. Bu açılış çalışmalarında Selçuk Üniversitesi Rektörü Halil Cin’in adını da şükranla yâd etmek gerek.



Ermenek’te Yüksek Okulun açılışında Emeği geçen herkese Taşeli’nin bir bireyi olarak teşekkür ederiz. Şimdi böyle bir ön hatırlatma yaptıktan sonra Ermenek’te ikinci bir Yüksek Okul veya Fakülte açılır mı açılmaz mı? Onun tartışmasını yapmadan önce Selçuk Üniversitesi’ne bağlı olarak Karaman merkezdeki yüksek okul Ermenek’ten bir yıl önce faaliyete geçmiştir. Şimdi Karaman Merkez’de Üniversite’ye bağlı 6 fakülte vardır. Ermenek merkezde ise ön lisans ( liseden sonra iki yıllık eğitim ) eğitimi yapılan beş program vardır. Bunlar,
1.Bilgisayar Programcılığı
2.Elektrik Programı
3.İşletme Yönetim
4.Muhasebe ve Vergi uygulamaları Programı
5.Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı

Bu programları yürüten Ermenek Meslek Yüksek Okulu’nda 15 öğretim görevlisi, 3 okutman, 5 idari personel ve 8 hizmetli görev yapmaktadır.( 1 ) 



Biz fakülte açılıp açılmaması tartışmasını yapıyoruz ama daha olayların çok gerisindeyiz. Ermenek’te lisans eğitimi ( 4 yıllık ) yapan okul da yok. 



Ermenek Meslek Yüksek Okulu’nun kendini Taşeli halkından soyutlamış bir hâli var. Halkla bütünleşemiyor. Ermenek halkı da okuluna açıkça sahip çıkamıyor ya da çıkmıyor. Yukarıda ifade ettiğim gibi Karaman Merkez’den bir yıl sonra, Ermenekliler, yüksek okulu, engelleri ve zorlukları aşarak açmışlardı. Bunların öncülerini de yukarıda yazmıştım. Şimdi Karaman’da 6 Fakülte’de ( biri yeni açıldı ) 8000 bine yakın öğrenci okuyor? Ya Ermenek’te , 

Ey Ermenek Halkı, Ey Ahali! Uyanınız ve çevrenize şöyle bir bakınız!



“ Ağlamayan çocuğa meme verilmez.: Sesini yükseltmeyen kimseye hakkını vermezler. Onun için sesinizi duyurmalı ve hakkınızı aramalısınız. Size söylenen “ Hoca bulamıyoruz, hoca yok, hoca getirin hemen dört yıllık yüksek okulu ya da fakülteyi açılım! Söylemleri boş, gerçeği yansıtmayan söylemlerdir. 150 bin nüfusu olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ nde 8 tane üniversite vardır. Türkiye’nin ne
resinde, fakülte açılması için yöre halkına hoca bulunuz, fakülteyi hemen açalım lafı söylenmiştir. Yok öyle bir şey, devletin okullarında hocaları devlet bulur. Hoca yok demeleri de işi savsaklama ve ötelemeden başka bir şey değildir.



Ermenek yakın çevresi ile birlikte nüfusu 50 bin civarında, Mut, Anamur, Gazipaşa, Karaman Merkez’in dağ köyleri ( Bucakkışla tarafları ), Taşkent, Hadim, Bozkır ve yakınları ile birlikte bu nüfus 150 bindir. Bu saydığım yerler birinci derecede öğrencilerin gelebileceği yerleşim yerleridir. İstanabul Avcılar’dan Taşkent’e okumak için öğrenci geldiği düşünülürse Ermenek’te açılacak bir Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu açılma projesi 76 milyonluk Türkiye’ye hitap eder. Ermenek ve çevresi halkı işin nereden başlanacağını bilmiyor ama Ermenek Meslek Yüksek Okul da kılavuzluk etmiyor ya da edemiyor intibaı var. Adamların sesi çıkmıyor, tık yok. Öğrenilmek istenilen basit bilgileri de vermiyorlar. 



Yaklaşık bir yıl önce Ermenek Yüksek Okulu’nun açılış öyküsünü yazarken Okul Müdürü Sayın Ali Can’ı aradım. Yemekte olduğunu söylediler, görüşemedik. Not bıraktım, dönme gereğini de duymadılar. Hâlbuki ”Yüksek Okulun açılış öyküsü ile ilgili Sayın Halit Bardakçı’nın çalışmalarını Yeşil Ermenek’te yazmıştım. Buna paralel olarak Sayın Prof. Dr. İbrahim Ceylan ve Sayın Rektör Tahsin Kesici’den ve önceki belediye başkanlarımızdan Sayın Halil Akbulut’tan de açıklamalar geldi. Bunlar da Yeşil Ermenek’te yayınlandı. Bunların bir sentezini yapın ve okulunuzun güvenli bir tarihçesini yazdırınız.”diyecektim. okulun internet sitesine bakınca, “Basında EMYO “ başlığı altında Yeşil Ermenek’te çıkan hiçbir yazı kaynak olarak gösterilmemiştir. Bundan da anlaşılıyor ki okulla halk ve Ermenek arasında bir iletişim kopukluğu var. Ya da Yüksek Okul üzerinde Rektörlüğün ciddi anlamda bir baskısı var. Herkes tarafından bilinmesi gereken en ufak okul ile ilgili bilgileri dahi dışarıya vermiyorlar. Çevre ile bütünleşecek yerde, çevreden kendilerini soyutlamışlar gibi bir hâlleri var.

Sonuç olarak, Ermenek’te bir Maden Fakültesi ya da Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu kuruluş çalışmalarına başlanmalıdır. Bu da Taşeli halkının gayretli çalışmaları ve KMÜ Rektörlüğü iş birliği ile olur. Ermenek’teki aydınlara, iş adamlarına esnafa, nakliyecilere, belediye başkanlarına çok iş düşüyor. KMÜ Rektörüne, Taşeli’nin Kaf Dağın arkasında bir masal ülkesi olmadığını gidip anlatınız (2). Trilyonluk okul yatırımların bir ayağının da Ermenek’te olmasını talep ediniz..(3 ) En zengininden en fakirine kadar Taşeli halkı Yöresi’ne sahip çıkmalıdır. Halkımızın kurtuluşu, kız ve erkek ayırımı yapmadan çocuklarımızın okumasını sağlamaktır. Bu da okullaşma ile olur. KMÜ’ye devletten trilyonlar aktarılıyor. Ermenek’e küçük bir yurt binasından başka bir tesisin yapılma çalışması yok. Taşeli’nin her partiden siyasi aktörlerine bir daha hatırlatalım. 12.06.2013. Hasan ŞİMŞEK

———————————————————————————————————

1) Kaynak EMYO internet sitesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram