Mustafa Saffet Efendi (Aysu)
1877’de Ermenek’te doğmuştur. Babasının adı Mustafa Edip Efendi, dedesinin adı Ahmet Vasfi Efendi olup her ikisi de ulemadandır. Büyük babasının müderrislik yaptığı bilinmektedir. Annesi Hanife Hanım Ermenek’te müftülük yapan bir aileye mensuptur. Mustafa Saffet ilk eğitimine önce babasından ders alarak başladı, daha sonra Ermenek Rüşdiyesi’ni (Ortaokul) bitirdi (1888), Ermenek’teki hocalardan çeşitli dersler aldı. Ardından Konya’ya gelerek Yalvaçlı Ömer ve Aladağlı Hacı Ahmet efendilerden ders ve icâzet almıştır. İstanbul’a gelerek Ödemişli Mustafa Efendi’den Hikmet ve Arapkirli Hüseyin Avni Efendiden Tefsir ve Belâgat dersi almıştır. Hüseyin Avni Efendi’den icâzet aldıktan sonra 1904-1905 senesindeki Ruus imtihanını kazanarak Bayezid Camiinde ders vermeye başlamıştır.
1909-1910’da İptida-i Hâriç İptida¬i Dâhil İstanbul Müderrisliği pâyesine nâil olmuştur. 1919’da Medaris-i İlmiye İaşe Müdürlüğü’ne, 1920’de ise, Medaris-i Umum Müfettişliği’ne tayin olmuştur. Eylül 1920’de Dâru’l-Hikmeti’l-İslâmiye üyeliğine, atanmıştır. 1339/1920-1921 senesinde Huzur Dersleri muhataplığına tayin edilmiştir. 1921-1922’de bu derslere baş muhatap olarak katılmış ve1922 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür. 1922 senesinde, memuriyetten ayrılmış olan Saffet Efendi, Cumhuriyet döneminde Aysu soyadını almıştır. Ölümünden iki yıl önce gözleri görmez olan ve Mustafa Saffet Efendi 20 Mart 1964’te İstanbul’da vefat etti. Kabri Anadolu yakasında Küplüce Mezarlığı’ndadır.
Güzel bir araştırma.Tebrik ederim abi.
Ben torunu ile görüştüm, Mühendis olan oğlu Karagümrük ve Mithatpaşa statını yapan mimardır. Her iki satat da yıkıldığından dolayı üzgündü.98 yaşında vefat etmiiştir. Şair değil Saffet Hoca "Ermenkil Saffet Hoca olarak İstanbul'da bilinir ve anılır. birkaç öğrencüaisi ile de muhatap oldum.
Saffet Hoca- Hasan şimşek yazıılnca googuldan daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirisiniz. kaynak göstermeke koşulu ile benim yazılardan alıntı yapılabilir.
Saffet Hoca- Hasan şimşek yazıılnca googuldan daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirisiniz. kaynak göstermeke koşulu ile benim yazılardan alıntı yapılabilir.
Ermenekli Saffet Hoca'yı bir şair olarak sunmak ve anlatmak, onun ruhunu incitir. Kendisinin bir dini alimi olduğunu unutmamak gerek. Ayrıca Padişah yanlısı olduğu için 150'likler kategorisine alınmış ve devlet hizmetlerinden mahrum kalmıştır. Eşi de öğretmendir ve İstanbul'un en tenha ve ulaşılması zor bir yerinde Anadolu Kavağı'nda öğretmenlik yapmak zorunda kalmıştır. bk. Hasan Şimşek- Saffet Hoca!
Ben Saffet Aysu nun torunuyum Dedem Ermenekli Saffet hoca olarak bilinen bir ulemadır Anlatımdaki milletvekili kısmı yanlıştır ayrıca şairliğini de bu güne kadar hiç duymadık Dedemin dört evladı vardı Avukat Faruk Oralbi,Mimar Fazıl Aysu,Mimar Fahir Aysu ve Öğretmen Fahire Gürelliler Dedem 1926-1933 arasında yurt dışında yaşamak zorunda kaldı Anneannem Şükriye hanım çocuklarını Anadolu Feneri köyünde öğretmenlik yaparak yetiştirmiştir 1945 den itibaren Elmadağ Satırcı sokakta kilise vakfına ait bir evde oturdu Her gün üç parti şeklinde öğrencilerine Fıkıh ve Kuran dersleri verdi İstanbuldaki tüm din adamları onun eğitiminden geçmiştir Dindar ancak asla gerici ve dini alet eden bir insan olmadı Cenaze törenine Suudi Arabistan dan,Pakistan dan heyetler geldi Cenazesi Sinanpaşa caminden kaldırılıp motorlarla Beylerbeyi ne geçti vasiyeti üzerine eller üzerinde taşındı (beni çöp arabasına koymayın demişti) Küplüce yokuşu ilahilerle çıkılarak Küplüce mezarlığına defnedildi Bu alim insan ülkeye iftihar edilecek dört evlat ve yüzlerce din adamı yetiştirmiştir hasan.gurelliler@enterinsankaynaklari.com