Atatürk'e İlham Veren Ermenekli Kız

0
Atatürk'e İlham Veren Ermenekli Kız

Atatürk'e İlham Veren Ermenekli Kız
 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E İLHAM VEREN ERMENEK’Lİ KIZ NURİYE GÜR 

  Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ e   “23 Nisan Ulusal Egemenlik çocuk bayramı” Fikrini  (ilhamını) Cumhuriyetimizin ilanından önce( 1922 yılı ) Konya’ da  8  yaşında, 2. Sınıf Ermenekli Hüseyin  Sıtkı Gür’ün  kızı, Nuriye Gür  vermiştir.

    Gazeteci, Araştırmacı yazar Mustafa ERTAŞ, yaptığı araştırmalar da bugün Konya’da oturan, “Gür ailesinden” ziraat yüksek mühendisi Remzi GÜR kabileleri ile ilgili şu bilgileri sunar.

1922’de Atatürk’e Konya’daki Mevlana Türbesi’ne yakın Şems Okulu’nda çiçek sunan Ermenekli 8 yaşında 2. Sınıfta olan Atatürk’ün kucağına aldığı Mustafa Kemal’e 23 Nisan Çocuk Bayramı için ilham veren Nuriye Gür

 

 

“Soyadı kanunu  çıkmadan önce, bizim kabileye “ Beyler sülalesi “ dendiğini büyüklerimiz ve babam bizlere  anlatırdı Babam  Ata  GÜR 1900 doğumlu, (öğretmen) dir. Dedem, Hacı Remzi GÜR, emmim, babamın kardeşi, Vefa  GÜR (öğretmen), Sinan GÜR, Hakim, Vefa  GÜR’ ün evlatları: Şükran GÜR, (öğretmen), kardeşi, Ermenek’e ilk sinemayı getiren, İstanbul da “Erçev Vakfında görev alan rahmetli İlhan GÜR. Ermenek’te otel Müdürü, Ata GÜR, Remzi GÜR’ ün kardeşinin oğludur.  Ziraat Mühendisi Remzi, GÜR, açıklamalarına şöyle devam eder. Ermenek’te Güllük mahallesinde otururuz. 1922 yılında Konya’ya bağlı olan Ermenek, yeni “ İl” olan Karaman’a 1990 yılında bağlanmıştır.” der.          Ermenekli Nuriye Gür’ün babası, HüseyinSıtkı  Ermenek’te “Beyler” sülalesindendir, Soyadı kanunu çıktıktan sonra, “Beyler sülalesi “ GÜR”  soyadını  almışlardır.

 

Hüseyin Sıtkı “ Gür” hakkındaki  kaynak. Aynen şunları yazar. 

TÜRKİYE  CUMHURİYETİ KURUCULARI: BİRİNCİ DÖNEM BÜYÜK MİLLET MECLİSİ:

(338)  Millet Meclisi  Millet vekili. Birinci döem kurucu kurucu millet vekili s. 22

Amasya Tamimi: “MİLLETİN KADERİNİ,YİNE MİLLETİN AZMİ VE KARARI KURTARACAKTIR” 

Kaynak:Tüürkiye Cumhuriyeti’nin kurucuları: Hazırlayan attila Köymen PTT Genel Müdürlüğü armağanıdır.

""

 

 

                                      HÜSEYİN-SITKI-GÜR

Hüseyin Sıtkı  GÜR, Doğum: 1875, Ermenek, doğumludur. Baba adı: Abdullah, annesinin adı Fatma dır.  Osmanlı Devleti.    (76 ) yaşında, Milletvekili, Hüseyin Sıtkı GÜR  Karaman İli’nin ( Ermenek İlçesi ) (ö. 20 Ağustos 1951) Türk siyasetçi, Bidayet mahkemeleri ceza dairesi başkanlığı, savcılık, Ağır ceza mahkemesi  Başkanlığı, İstinaf Mahkemesi üyeliği, T. B. M. M.1.Dönem  Malatya Milletvekilliği yapmıştır. Az düzeyde Bulgarca bilmektedir. Evli iki çocuk babasıdır.( 1 )”

     Hüseyin Sıtkı Gür 1915 Osmanlı Devleti döneminde Tokat Baş saçısı iken, kuvvayi   Milliyeye   katılarak, Atatürk’ün, yanında yer alır. O buhranlı günlerde Türkiye’nin geleceği için hiçbir fedakarlıktan çekinmez. Bu nedenle Hüseyin Sıtkı Gür için Padişah ölüm fermanı çıkarır. Hüseyin Sıtkı Gür, ülkemizin kurtuluş mücadelesi verdiği yıllarda dünyaya gözlerini açan, yeni doğan kızına NURİYE adını verir. 

    Hüseyin Sıtkı Gür’ün kızı Nuriye Gür büyür. Dört yabancı dil  bilen  Reşat (İdil) )  ile evlenince  (İDİL)  soyadını alır. Nuriye, GÜR  ( İDİL) olur. T. B. M. M. ‘nin 1. Kurucu Milletvekillerinden babası Ermenek’ li  Hüseyin Sıtkı Gür’ün kızı  Nuriye İDİL, Uzun yıllar okul  kitaplarında yer alan  sekiz yaşında, ikinci sınıf öğrencisi  iken Atatürk  ile çekilen  fotoğrafını, anılarını, 2012 yılında  Anadolu  Ajansı  muhabirine şöyle dile getirir.

İzmir’in Urla İlçesindeki yaşlı bakım merkezinde son olarak, İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na  102  yıllık çınar, Atatürk’le olan o   fotoğrafın öyküsünü bir kez daha anlatır.             

“Fotoğraf çekildiği gün okuldaydım. İkinci sınıftaydım. Atatürk   Konya  Mevlana Türbesi’ne  yakın bir yerde olan ŞEMS, İsimli  güzel okulumuza geldi. 1922 senesiydi.  Yengem ve dayılarım benim için şapka yaptırmışlardı. Atatürk geldiğinde o şapkayı başıma giymiştim.  Öğretmenlerim Atatürk’e götürmem için bana bir buket çiçek verdiler. Yanına gittim. Çok heyecanlıydım, çiçekleri taktim ettim.

Mustafa KEMAL, bana kimin kızı olduğumu sordu. Türkiye Cumhuriyeti’nin  birinci dönem kurucu milletvekili Ermenekli Hüseyin  Sıtkı GÜR’ün  kızıyım” dedim.  Sevinçle beni kucağına alarak “Aferin ilk şapkayı giyen kadın sen oldun. Arkadaşlarını, çocukları,  okulunu seviyor musun? “  diye sordu. “Çok seviyorum Paşam dedim.” Bir isteğin var mı” dedi.

“Çocukların da bir bayramı olsa“ deyince. Atatürk de “Kurtuluş savaşından  sonra, her sene dünyanın her yerinden çocukları davet edelim, birlikte oynayın, kaynaşın” dedi. 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın oluşumunda benim Atatürk ile olan bu diyaloğumun da payı olmasının sevinç ve gururunu yaşıyorum. “  der.

Konya’da Şems İlkokulu’nun ikinci sınıf öğrencisi Nuriye Gür (İdil)

Mustafa Kemal Paşa’ya çiçek sunduğu yıl 1922

 

Nuriye GÜR (İDİL), Atatürk’ün o fotoğrafı daha sonra Konya’ya kendisine hediye olarak gönderdiğini anlatarak, “Fotoğraf çekilirken Atatürk’ün yanında  olduğumdan çok heyecanlıydım, zangır  zangır  titriyordum. Atatürk öyle bir adamdı ki gözlerine bakamazdınız. Projektör gibi gözleriyle içinizi okuyan çok yakışıklı, çok güzel bir adamdı.  Sesi gayet mülayim, otoriter bir asker sesi değil, tatlı bir sesi vardı” diye konuştu.

Atatürk, Babasının da Kocasının da hayatını değiştirmiş. Nuriye Gür (İdil), babası Hüseyin Sıtkı Gür’ün, 1915’te Osmanlı Tokat Başsavcısı iken, Kuvayı Milliyecilere katıldığını, yaptığı eylemler nedeniyle hakkında ölüm fermanı çıkarıldığını kaydetti. Çok küçük olmasına karşın yaşadıklarını iyi hatırladığını belirten İdil, şöyle konuştu:

“Konya’daydık. Bir gün evimize üç adam geldi, ellerinde bir kağıt vardı. Babamın yüzünü tanımıyorlardı. Evimize geldiklerinde ev halkı bir yandan adamları oyalarken rahmetli anneannem babamı evin bodrumunda bir yer yatağına yatırıp üzerini örttü. Evde iki dayım vardı. Biri avukat, diğeri de doktordu. Görevlilerin aramaları sonucunda babam bodrumda bulundu. Doktor olan dayım kendini tanıtarak “Bana köyden hastalar gelir, çok ağır olanlara ben ilaç verir yatırırım, iyileştiklerinde evlerine yollarım. Bu adam da bu hastalardan biri” diyerek babamın hayatını kurtardı.

Nuriye Gür (İDİL ), Atatürk’ün İstiklal Madalyası sahibi babasına, üzerinde “Arkadaşım Sıtkı Gür’e hediyem” yazılı silahı TBMM’de olduğunu belirtti.

Eşi Reşat İDİL’in de  Atatürk’ün yaşamını değiştirdiği insanlardan biri olduğunu anlatan İdil, Atatürk’ün 4 dil bilen Ziraat Fakültesi mezunu eşini, bağcılık konusunda ihtisas ve araştırma yapması için ABD’ye gönderdiğini söyledi.

Eşinin ABD Berkeley Üniversitesi’nde üç sene üzümcülük eğitimi aldıktan sonra Manisa’da büyük bir bataklığı kurutup üzerine Türkiye’nin en büyük fidanlığını kurduğunu ifade eden İdil, “Atatürk eşimin de hayatını değiştirdi. Aldığı eğitim ile kocam Ege’ye üzümcülüğü getirdi. Vaktiyle üzümcülük, Anadolu’da Rumların elindeymiş. Savaş sonrası onların Türkiye’yi terk  etmeleri ile kaybolan üzümcülüğün yeniden hayata geçmesini, Atatürk’ün verdiği olanaklarla kocam sağladı” dedi.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e 23 Nisan’ı çocuklara armağan etme konusunda ilham kaynağı olan T.B.M.M.’nin kurucu milletvekillerinden Ermenekli Hüseyin Sıtkı Gür’ün kızı Nuriye Gür (İdil)  İzmir’in  Urla  ilçesi’ nde yaşamını sürdürdüğü yaşlı bakım merkezinde 2013 yılı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu T.B.M.M.de Malatya Millet vekilliği yapan HÜSEYİN Sıtkı Gür’ün kızı olan Nuriye Gür’ü 102 yaşında kendisini İzmir’de tedavi gördüğü hastanede ziyaret etmiştir.

Nuriye Gür (İdil),İzmir’in Urla ilçesindeki yaşlı bakım merkezinde    rahatsızlandıktan sonra, Ege Sağlık hastanesine kaldırılmış, burada zatürre teşhisiyle tedavi gören Nuriye Gür (idil) 2013 yılı hayatını kaybetmiştir.

T.B.M.M.’nin Millet vekillerinden Savcı Hüseyin Sıtkı Gür ‘ün kızı olan Nuriye Gür, İdil, uzun yıllar okul kitaplarında yer alan ve bir çok yerde yayınlanan, fotoğrafı, Atatürk’, manevi kızı, Ermenekli, Konya’da oturan Nuriye Gür’e hediye  olarak gönderdiğini, 2013 yılı ziyaretine gelen İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da açıkladı.  Yaşamını sürdürdüğü İzmir’in Urla İlçesindeki yaşlı bakım merkezin de son olarak, İzmir Büyük Şehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu  102 yıllık çınar, Nuriye Gür’ (İdil) ziyaret etmiştir.

 

Konya da ki Şems okulunda Atatürk’e çiçek sunan Ermenekli Nuriye Gür’ün

Yaşamında  son yılları,

 

Kaynak: (1) “TBMM Albümü”.  tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012,11 NİSAN 2015, tarihinde,kaynağından,arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150411082724/http://www.tbmm.gov.tr:80/TBMM_Album/Cilt1/index.html. Erişim tarihi: 22  Aralık 2014,5 kategori

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz