ERMENEK'TE GIDA FİYATLARI

Ben eskiden beri gittiğim her yerde pazar kurulmuş ise vaktimiz olduğu ölçüde, müze gezer gibi pazarı da gezer fiyatlar hakkında bir fikir edinirim. Bu benim bir hobimdir.
6 Ekim 2017 tarihinde, İstanbul’da yaşayan,  şimdi Ermenek’te olan bir arkadaşıma-sohbet esnasında- Ermenek’te sebze ve meyve   fiyatlarını sordum, çok pahalı olduğunu söyledi. Bu durumu facebook’taki sayfamda arkadaşlarımla paylaştım.
Hepsi önceden bir sözleşme yapılmış gibi Ermenek’teki gıda fiyatlarının  yüksekliğinden yakınıyordu.
Öyle anlaşılıyor ki bir yerlerde kopukluk var. Biliniyor ki Ermenek’te üretim-tüketimi karşılayamıyor. Arz talep dengesi tüketicilerin aleyhine işliyor. Birinci sorun bu, ikinci sorun Ermenek’te  insanlar  üretmek istemiyorlar, bağlar bahçeler bakımsız, boş. Daha açık bir ifade ile insanlarımız bağ/bahçe, tarla işlerinde üretim yapmak istemiyorlar. Belki de emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Tarım teşviklerinden ne ölçüde yararlandıkları da bilinmiyor. Tarım yapılan yerlerin küçük parçalar hâlinde olması da tarım teşviklerini alınamaz hâle getiriyor.
Şurası bir gerçek ki, tarımla uğraşmak çok zor ve zahmetli bir iştir. Emeğin karşılığını alamadın mı insanın haletiruhiyesini siz düşününüz. Diğer yandan yörede üretilen  meyve ve sebze fiyatları İstanbul ve Ankara ile eşitlenir ve hatta daha fazla olursa burada bir sıkıntı var demektir. Arkadaşımla görüştükten sonra aynı gün,  oturduğumuz yere yakın bir pazarı gezip fiyatları yazmak istedim:
8 Ekim 2017 tarihinde İstanbul-Bahçelievler İlçesi Şirinevler Pazarı’na gittim. Bazı sebze ve meyve fiyatlarını size yazacağım. Bu bilgileri toplamak  için  üşenmedim, iş edindim, bir tatil günü olan pazar günü  5 km yürüdüm. İstanbul’daki pazar fiyatları ile Ermenek’teki tüketiciler pazardan aldıkları ürünler için  bir mukayese yapma imkânı bulacaklardır.
Domates, 1.50, 2,00 en albenisi olan 3,00 TL. turşuluk   olanlar 1,50-2,00 TL’dir.
Fasulye, 4,00TL ile 5.00 TL arasında, ayşe fasulyeyi göremedim, geçen hafta yazlık kent olan Kumburgaz pazarında 10,00 TL, bir önceki hafta ise 8,00 TL  idi.
Biber, her çeşit biber 2,00-3,00 TL arsında.
Kabak, bayağı pahalı gördüm, 4,00-5,00 TL arasında.
Salatalık, 1,50, badem türü 2,50-3,00 TL’dir.
Patlıcan, o da pahalı, 2,00-3,00 TL arası
Üzüm, çekirdeksiz ve diğerleri,  kalitelisi 2,50-3,00 TL arasında
Elma,  türlerinden,  starking, golden, grannıg  kaliteli olanlar 2,00-2,50 arasında.
Ceviz, en kalitelisi, Bitlis türü yeni mahsül, yağlı beğendim aldım.  16,00 TL kg.
Nar, sıkmalık 1,50, diğer sofralık türler 2,00-2,50 TL
Yeşil Zeytin, ham,işlenmemiş, iri kaliteli kilosu 7,00 TL
Sonuç olarak Ermenek’te, artık üretici bir toplum olmadığını ve tüketici ağırlıklı olduğunu bilmemizde yarar var. Ermenekli üretmek istemiyor, tercihini tüketici olmaktan yana kullanıyor. Yöreye özgü ürünler için de, az satıp çok kazanma zihniyeti gelişmiş. Önerimiz esnaflarımızın bu sevdadan vazgeçmesi, bandırma, ceviz, peynir, bal, pekmez domates kurusu, biber, kekik, susam ve diğerleri yalnız Ermenek’te yetişmiyor, dışarıdaki Ermenekliler  için çok değişik  alternatif seçenekleri var: Örneğin Ankara’da yaşayan bir  Ermenekli hafta sonu tatilini bahanesiyle  100 km uzaklıktaki  Beypazarı’ndan  Ermenek’e özgü her türlü  ürünü helva hariç alıp evine koyabilir hem de daha ucuza.
Focebook sayfamda yazdığım ve okuyucuların/tüketicilerin tepkilerini/ düşüncelerini dile getirdiği ”  ERMENENEK’TE GİDA FİYATLAR I”başlığı altındaki  yazıdaki şikâyetleri  Ermenek’teki yöneticiler ve  esnaflarımız tarafından değerlendirmesinde yarar var. 08.10.2017

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram