Ermenek'te Mobbing Eğitimi Verildi

0

Psikolog Hakan YALÇIN tarafından 28.05.2014 günü Ermenek Toplum Sağlığı Merkezi personellerine Mobbing Eğitimi verildi.

 

Mobbing; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. Mobbing duygusal bir saldırıdır.  Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. Mobbing, işin akışına ya da bir davranışa ilişkin bir anlaşmazlıkla başlar. Daha sonra zorbanın saldırgan eylemleriyle devam eder, saldırganlığa zorbanın dışında yönetim veya iş arkadaşları da katılabilir. Bir sonraki aşamada kurban, sorunun kaynağı, problemli ya da akıl hastası olarak damgalanır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla devam eder.  Amaç kişinin ONUR ve SAYGINLIGINI acımasızca yok ederek,  gönüllü istifanın oluşmasını sağlamaktır.

 

Sonuç olarak her işyerinde ve her türlü kuruluşta rastlanabilir. Organizasyon bozukluğunun daha fazla olduğu işyerlerinde, disiplin getirmek, verimliliği artırmak öne sürülerek yapılmakta ve meşrulaştırılmaktadır. Gerekli önlemler alınmadığında mobbing bir kuruma girdiği zaman virüs gibi yerleşir. Böylece kurum içinde kişiler arasında farklı eylemlerle kendini gösterir ve gücü yeten yetene zorbaca davranmaya başlar. Mobbing zaferi kazananlar daha da özgüvenle, şiddetin dozajını artırarak yeni kişileri hedef seçerek mağdur etmeye başlar. Bu yüzden kuruluşların tüm enerjisini ziyan eder. İş yerlerinde motivasyon azalır, bu da verimlilik istatistiklerinde düşüş olarak yansır.

 

Mobbing insanın mesleki bütünlük ve benlik duygusunu zedeler, kurban kendine güven duygusunu yitirir, kendisini yalıtabilir, huzursuzluk, korku, utanç, öfke ve endişe duyguları yaşar. Mobbing, ağlama, uyku bozuklukları, depresyon, yüksek tansiyon, panik atak, kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu yaratabilir. Mobbing mağdurunun yaşadığı sorunları aile ortamına yansıtması, aile içi huzursuzluk ve çatışmalara sebep olabilir. Hatta bu durum aile içi şiddet ve boşanmayla sonuçlanabilir.

 

Yapılan bir araştırmaya göre mobbing mağdurunun sağlık giderleri, kazancın üzerinde bir rakama tekabül etmektedir. Psikolojik tedavi, ilaç, doktor ve hastane masrafları yanında; iş veriminin azalması, hastalık izinlerinin artması gibi sonuçları sebebi ile Mobbing ekonomik bağlamda da yüksek kayıplara sebep olmaktadır.

 

Müdürlük olarak mobbing ile ilgili farkındalığı artırarak iş yerlerimizde huzurun kalıcılığını sağlamak için çalışanlarımıza hizmet içi eğitimler verilmeye başlanmıştır. Çünkü modern hayatın getirdiği temel sorunlardan birisi haline gelen psikolojik tacizin (mobbing) sonuçları ve etki alanı oldukça geniştir. Bireyler, böyle bir sorunu bilmekte, yaşamakta, ancak tanımlama ve çözüm konusunda bir adım atamamaktadır. Hedefimiz bu eğimlerle kişilerin içinde bulundukları bu durumun fark edilmesini sağlamak, çözüm ve mücadele yolları olduğunu göstermektir. Bu eğitimlerle verimliliğin artacağının ve hizmet alan halkımıza yansımalarının olumlu olacağının farkındayız.

 

Eğitimler Psikolog Hakan YALÇIN tarafından 25-30 kişilik gruplar halinde interaktif olarak yapılmaktadır. 28.05.2014 tarihinde Ermenek  Toplum Sağlığı Merkezine eğitim verilmiş olup tüm personelimiz eğitim alana kadar devam edecektir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz