Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Ermenek’te

0
1860

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ermenek parti binasının açılışı ve bölge ziyareti için dün Ermenek’e geldi.

Dün sabah erken saatlerde eşi Sare Davutoğlu ve partililer ile birlikte Konya’dan hareket eden Davutoğlu, Hadim, Taşkent ve Başyayla ilçeleri ziyaretlerinin ardından saat 17.00’de Ermenek’e geldi.

Burada parti binasının açılışı sırasında bir konuşma yapan Davutoğlu özetle: ”Ben buraya misafir olarak değil ev sahibi olarak geldim. Partimizin kuruluşu sürecinde ilk günden beri yanımızda olan Ermenek ilçe başkanımız Kemal Bey’e özellikle çok teşekkür ederim. Bu gece Taşkent’te yatmadım Ermenek’te yatacağım. Çok zor şartlarla büyük bir korku iklimi altında bu partiyi kurduk ve sürdürüyoruz. Yolsuzluklara karşı direndiğimiz için şu anki iktidarla yollarımız ayrıldı. Son altı yıl içinde yapılanları görürseniz niye ayrıldığımız görürsünüz Ermenekliler. Ben onlara yolsuzluk yapmayın dedim. Yolsuzluk yapanları engelleyelim, siyasi ahlak yasası çıkaralım dedim. Küçük bir yüzükle başlayan yolculuklar saraylarla. şatafatla sürmesin dedim. Ama onlar ‘kurduğumuz çark devam etsin’ dediler. Damatlarınızı, akrabalarınızı devlete sokmayın dedim ama, cumhurbaşkanının zihninde bizi tasfiye edip damadını yerine hazırlamak vardı. Ben başbakanlığı bıraktığımda üretici enflasyonu yüzde 3.2 idi. Şimdi kendi açıklamalarına göre bile, yüzde 132. Ben ne çaldırttım ne akraba kayırmacılığı yaptım işte bu yüzden yollarımız ayrıldı. Gene de başbakanlıktan ayrıldıktan sonra 3 yıl hep düzelmesini bekledim. Raporlar verdim. Cumhurbaşkanlığı sistemini yapmayın buradan otoriterlik çıkacak dedim dinlemediler. İşte o zaman Gelecek Partisi’ni kurduk. Cumhuriyet tarihinde bizim parti kadar baskı görmüş başka bir parti yoktur. Korku duvarlarını kıra kıra geldik. Bu Toros dağlarında doğan bir Yörük, Türkmen olarak söylüyorum: Allah’tan başka hiç kimseden korkmadık ve korkmadan iktidara yürüyoruz. Çiftçi üretemez hayvanına yem veremez hale geldiyse bunun sorumlusu dış mihraklar falan değildir, o ülkeyi yönetenlerdir. Trump’tan ‘aptal olma” diye mektup alanlar dış mihrak lafı etmesinler.” dedi.

Parti binasının açılış töreninin ardından, Ermenekli partililer eşliğinde Zeyve’ye hareket eden Davutoğlu ve eşi, burada vatandaşlarla ve Zeyve esnafıyla uzun süre sohbet etti ve Yörem Lokantası’nda akşam yemeği yedi. Yemeğin ardından Selçuklu Otel’de konaklamak için Ermenek’e hareket eden Davutoğlu, bu gün Ermenek’te esnaf ziyaretleri yapıp akşama doğru Sarıveliler ilçesine geçecek.

Ahmet Davutoğlu’nun Ermenek’te yaptığı konuşmanın tamamını ve gezisinden bölümleri yukarıdaki videoda bulabilirsiniz.

Ahmet Davutoğlu kimdir?

Ahmet Davutoğlu, 26 Şubat 1959 tarihinde Konya’nın Taşkent ilçesinde doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra, 1983-84 eğitim öğretim yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin ekonomi ile siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümlerini çift ana dal programıyla bitirdi. Aynı üniversitenin kamu yönetimi bölümünde yüksek lisans, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde de doktora yaptı.

1990 yılında, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. Üniversitenin siyaset bilimi bölümünü kurdu ve 1993 yılına kadar bu bölümün yöneticiliğini yürüttü. 1993 yılında doçent oldu ve 1995–1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünde çalıştı. 1995-1999 yılları arasında Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Davutoğlu, bu sürede 200’den fazla yazı kaleme almıştı. 1998–2002 yıllarında, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademileri’nde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.

1999–2004 yılları arasında profesör oldu ve Beykent Üniversitesi’nde, üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği ve uluslararası ilişkiler bölümü başkanlığı, Marmara Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünde de misafir öğretim üyeliği yaptı.

Ahmet Davutoğlu’na, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve dönemin başbakanı Abdullah Gül’ün 17 Ocak 2003’te birlikte aldıkları ve 18 Ocak 2003’te Resmî Gazete’de yayımlanan kararla büyükelçi unvanı verildi.

Davutoğlu, Gazze Savaşı’na çözüm getirmek için Türk Hükümeti’nin uyguladığı mekik diplomasisinin önde gelen aktörlerindendi. 1 Mayıs 2009’da parlamento üyesi olmamasına rağmen dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dışişleri bakanlığına atandı. 2011 genel seçimlerinde Konya milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi ve Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kabinesinde dışişleri bakanı olarak görevine devam etti. Türkiye’nin küresel olarak yeniden uyanışının arkasındaki beyinlerden biri olması sebebiyle, Foreign Policy dergisinin, 2010 yılındaki “İlk 100 Küresel Düşünür” listesinde yer aldı.

2009–2014 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmeti ve 61. Türkiye Hükümeti’nde Dışişleri Bakanı olarak yer almıştır. 2003–2009 yılları arasında o dönem başbakanlık yapan Erdoğan’ın ve Abdullah Gül’ün dış politika danışmanlığını yapmıştır. 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Konya milletvekili olarak meclise girmiştir. Başbakanlık görevinden 22 Mayıs 2016 tarihinde istifa etmiştir.

27 Ağustos 2014’te, Adalet ve Kalkınma Partisi 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde genel başkan seçildi ve 28 Ağustos 2014’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan başbakanlık vekaletini aldı ve 62. hükûmeti kurmakla görevlendirildi. 6 Eylül 2014’te 62. hükûmet Davutoğlu başbakanlığında güven oyu alarak resmen göreve başladı.

Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrasında 45 gün içinde hükûmetin kurulamamış olması üzerine cumhurbaşkanının TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermesi üzerine ülkeyi 1 Kasım 2015’te yapılacak seçime kadar yönetmek üzere seçim hükûmeti başbakanı olmuştur. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri lideri olduğu AK Parti tarihindeki en yüksek oy sayısı ile %49,5’lik oy oranını alarak tek başına iktidar olmak için gereken çoğunluğa ulaştı. Sonrasında Davutoğlu 64. hükûmeti kurarak başbakanlık görevine devam etti.

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaşadığı ihtilafın sonucu olarak, 5 Mayıs 2016’da 1 Kasım seçiminden sonra sadece 6 ay görev yapmasını hatırlatarak “4 yıllık sürenin daha kısa sürmesi benim tercihim değildir. Zarûrettir.” şeklinde bir açıklama yaptı ve AK Parti’yi 22 Mayıs’ta yeni genel başkan seçimi yapması için olağanüstü kongreye çağırdı. Kamuoyunda, bu karar sürecinde Pelikan adlı bir grubun etkin olduğu ve kararın bir gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşen toplantı sırasında alındığı ifade edildi. 22 Mayıs 2016 tarihinde cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasıyla başbakanlık görevinden istifa ettiği açıklandı. Davutoğlu Başbakanlık görevinden 22 Mayıs 2016 tarihinde istifa etti. Bu istifa Cumhurbaşkanlığı tarafından “Cumhurbaşkanımız, Başbakan Davutoğlu tarafından sunulan Bakanlar Kurulu’nun istifasını kabul etmiştir.” şeklindeki basın açıklamasıyla duyuruldu.

24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerde milletvekili adaylığı için başvuru yapmadı. 2019 Türkiye yerel seçimleri sonrasında partisine yönelik eleştirilerde bulundu ve 9 Eylül 2019 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi üyeliğinden istifa etti.

12 Aralık 2019 tarihinde Ahmet Davutoğlu liderliğinde Gelecek Partisi kuruldu. 19 Aralık 2019’da Kurucular Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Ahmet Davutoğlu oy birliğiyle genel başkan seçildi.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz