TBMM’de geçen yıl kabul edilen yasa da sağlıkta şiddeti önlemeye yetmedi. Hemen her gün aciller, poliklinikler, aile sağlığı merkezlerinde hasta ve yakınları tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uygulanıyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, şiddet ve şikayetlerin genç doktorları yurt dışına kaçırdığını söyledi. Ökten sadece bu yıl içinde, 1200’den fazla doktorun yurt dışı başvuruları için TTB’den ‘iyi hal belgesi’ aldığını söyledi.
En çok şiddet devlet hastanelerinde
Sağlıkta sektöründe 1 Ocak-31 Aralık 2020 tarihlerinde, 11 bin 942 beyaz kod (Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddet birimi) verildi. Bunların 9 bin 108’i hukuki yardımla desteklendi, yani dava süreci başlatıldı. Beyaz kodun 2 bin 4’ü fiziksel ve sözel, 234’ü fiziksel, 9 bin 704’ü de sözel şiddet için verildi.
En çok beyaz kod başvurusu, devlet hastanelerinden (4 bin 226) yapıldı. İkinci sırada araştırma ve eğitim hastaneleri (2 bin 541), üçüncü sırada da aile sağlığı merkezleri (2 bin 96) yer aldı. Sağlık çalışanları içinde hekimler (6 bin 319) şiddete en sık uğruyor. Kadın sağlıkçıların başına, erkeklere göre daha fazla geliyor. Sağlıkçıların en sık şiddete maruz kaldığı birimlerse, poliklinikler (3 bin 695) ve aciller (3 bin 440).
8 binden fazla istifa
Mevcut iktidarın en önemli projelerinden olan sağlıkta dönüşümün, hekimlerin üzerine basılarak yapıldığını söyleyen Ökten: “Bu bize şikayet, şiddet, çalışma koşulların giderek ağırlaşması, malpraktis davalarının gereksiz artması olarak döndü. Sağlıkta sadece fiziksel değil, sözel ve psikolojik şiddet de çok fazla. Bunlar özellikle genç hekimlere çok olumsuz yansıyor. O kadar çok gereksiz şikayet oluyor ki. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ne (SABİM), Alo 184’e hatta bazı valiliklerin şikayetler için paylaştığı kendi telefonlarına… Tüm bu faktörler, hekimleri ‘mesleğimizi bu şekilde yapmak istemiyoruz’ noktasına getirdi. Kamudan son aylarda 8 binden fazla hekim istifa etti. Bir kısmı emekli oldu, bir kısmı özele geçti.”