Aldatılan Kadın/Erkeğin Tazminat Hakkı Artık Yok

0

AV. ALİ İHSAN ÜREMİŞ İLE YAPILAN RÖPORTAJ
Aldatılan Kadın/Erkeğin Tazminat Hakkı Artık Yoktur.
  Boşanma davalarında boşanma nedenlerinin başında “ALDATMA” gelmektedir. Boşanma davalarında eşlerin, bir başka üçüncü kişilerle ilişki yaşadığı, görüştüğü, konuştuğu gibi vakıalarla sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu durumda aldatılan eşlerin ilk aklına gelen soru “Eşime ve sevgilisine tazminat davası açabilir miyim?” sorusu olmaktadır. Bu konuda mevzuat değişikliği nedeniyle Konya Barosu avukatlarından hemşehrimiz Av.Ali İhsan Üremiş’e konuk olduk. İşte Av.Ali İhsan Üremiş’e yönelttiğimiz sorular ve aldığımız cevaplar:
1-)Ali İhsan Bey, evli iken aldatılan kişinin bugün itibari ile eşine veyahut sevgilisine manevi tazminat davası açma hakkı var mıdır?
Sorunuza cevap vermeden önce öncelikle Yüksek Mahkeme‘nin uzun yıllardır, eşlerin güven sarsıcı davranışlar sergilemesi ve sadakat yükümlülüğüne aykırı davranmasını kusur olarak kabul ettiğini belirtmek isterim. Evlilik birliği içerisinde eşlerin birbirlerine olan görev ve yükümlülüklerinden birisi de güven duygusunun korunmasıdır. Eşlerden birisinin izahı yapılamayan davranışlar sergilemesi güven sarsıcı davranıştır. Bu kapsamda Kanun, evliliğin temelden sarsıldığına ve ortak yaşam kurulmasının taraflardan beklenemeyeceğine hükmetmektedir. Yargıtay'ın konuya ilişkin kararlarında sadakat yükümlülüğünün, öncelikle eşler arasındaki cinsel sadakati kapsamakla birlikte sadece bundan ibaret olamadığı görüşü hâkimdir. Eşlerin birbirlerine dürüst davranmaları, birbirlerinden gizli işler yapmamaları ve karşı taraf için önemli olan gerçekleri gizleyerek yalan söylememeleri gibi evlilik ilişkisinin özü itibariyle gerekli olan bir takım zorunluluklar da sadakat yükümlülüğü kapsamında değerlendirilir. Yargıtay kararlarına sıkça konu olan durumlardan biri de eşlerden birinin eski sevgilisi veya nişanlısıyla görüşmeye devam etmesidir.
Yargıtay birçok kararında bu tür bir davranışı boşanma nedeni olarak görmüştür. Uygulamada eşlerden birinin açıklayamadığı bir kişiyle mesajlaşması, mailleşmesi hatta gizlice konuşması haklı olarak diğer eşin, kendisi hakkında birtakım şüpheler beslemesine neden olacağından eşler arasındaki karşılıklı güven ilişkisinin zedeleneceği ve nihayetinde evlilik birliğinin sarsılacağı görüşü hâkimdir. Peki gelelim böyle bir durum içerisinde kalan yani aldatılan bireyin, eşine yahut sevgilisine manevi tazminat davası açma hakkı var mıdır yok mudur sorusuna. BUGÜN İTİBARİ İLE ALDATILAN KİŞİNİN, EŞİNİN SEVGİLİSİNE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇMA HAKKI KESİN OLARAK YOKTUR. Zira 06.07.2018 tarihli Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu Kararı (YİBBGKK)'nda özetle "Evlilik birliği devam ederken eşlerden biri ile evli olduğunu bilerek birlikte olan üçüncü kişiye karşı diğer eş manevi tazminat isteyemez" şeklinde çoğunluk kararı alınmıştır. Bu karar bağlayıcı ve kesindir.
2-)Yukarıda bahsetmiş olduğunuz bu kararı destekliyor musunuz?
            Bu karar Türkiye’de haber programlarına konu olacak kadar ses getirmiştir. Bu bağlayıcı karardan önce Yargıtay’ın farklı dairelerinin farklı kararlar verdiği oluyordu. Yıllardır bu konuda bir düzenleme bekliyorduk. Ancak açıkçası ben bu karara katılmıyorum. Zira meslek hayatımda gördüğüm üzere bu konuda hakkı olup olmadığını genel itibari ile kadınlarımız sormakta idi. Bu karar neticesinde aldatılan kadına/eşe bir darbe daha vuruldu diyebilirim. Şahsen bu karara katılmıyorum ancak yukarıda da bahsettiğim üzere karar bağlayıcı ve kesindir. Mahkemeler de bizler de bu karara uymak mecburiyetindeyiz. Bu kararın varlığını bile bile tabiri caizse inatlaşarak dava açılırsa sonucu hüsran olacaktır.
Tazminat odaklı davalar ve ilgili hukuki süreci çok fazla ayrıntı içermekte olduğundan dolayı vatandaşlarımızın alanında uzman avukatlara danışmasını önermekteyim. Özü ne olursa olsun avukat kimliği olmayan kişilerle hukuki süreçlerin takip edilmesi halinde vatandaşlarımızın ne yazık ki hak kayıplarına uğradıklarını görmekteyiz. Vatandaşların dertlerine/acılarına bir de bu tür olumsuz sonuçların eklenmesini istemeyiz. Lütfen meslektaşlarımızdan hukuki bilgiler alınsın ve yasal işlemler meslektaşlarımızla takip edilsin.
– Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim. Yayın hayatınızda başarılar dilerim. Bu görüşmemizin hemşerilerimize faydalı olmasını temenni ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz