Ermenek Orman İşletmesi tarafından yaptırılıp Ermenek Belediyesi’ne kiralanan ve İn Evleri diye bilinen A tipi mesire alanındaki evler yıkılmaya terkedildi.
Üç yıl önce yapımı tamamlanıp ardından Ermenek Belediyesi’ne, belediyece de ihale ile iki yıl önce işletmeciye kiralanan ve ilçemizde turizm için büyük bir umut olarak görülen, Turkuaz Gölü kenarındaki 18 binadan oluşan tesis yapım hataları ve eksiklikleri nedeni ile işletmeye açılamadan yıkılmaya terk edildi.
Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz, işletmenin ilk kiracısı olan hemşehrimiz Hulusi Oran şunları söyledi:
‘’İn Evleri fikri, benim yıllardır Ermenek turizmi için üzerinde çalıştığım bir proje idi. Uğur Başkan döneminde ona bu fikri ilk açtığımda oldukça sıcak baktı. Belediye tarafından birkaç kez yapma çabası, yeterli kaynak bulunamadığı için ertelendi. Ardından 2017 yılının kış aylarında ben İstanbul’da iken yapılmaya başlandığını öğrendim ve hemen Ermenek’e geldim. Gördüğüm manzara karşısında şok oldum. Yapılan binaların hiç de benim düşündüğüm proje olmadığını, yer seçiminin, mimarisinin, inşaatların yapım tekniklerinin yanlış olduğunu görüp gerek belediyeye gerekse de orman işletmesine yaptığım başvurular ‘ihalenin yapıldığını bir değişiklik yapılamayacağı’ gerekçesi ile bir sonuca varmadı. Yapım işi tamamlanınca orman işletmesi belediyeye devretti o da ihale ile kiralamaya çıkardı. Çevreden gelen ‘burayı toparlasa toparlasa sen toparlarsın, madem bu fikri ortaya attın o zaman işletme sorumluluğunu da üstlen’ baskısına dayanamayarak 2019 yılı başında ihaleye girdim. Zaten bende başka da kimse ihaleye girmediğinden (kısaca memlekette benden daha saf (!) biri kalmadığından) iş bir anlamda üzerimde kaldı.
Kiralamadan önce bazı inşaat sorunlarını fark edip o dönemin belediye başkanı Uğur Sözkesen’e eksiklikleri bildirdim. Ancak o ‘orman işletmesi tarafından kesin kabullerin yapılmadığını, aralarındaki kira şartnamesi gereğince bütün inşaat sorunlarının orman işletmesi tarafından giderileceğini, belediyenin de elinden geleni yapacağını’ söyledi.
Ne var ki ben alanı kiralayıp, iç malzemelerini İstanbul’dan satın alıp getirttikten sonra hizmete açmaya hazırlanırken bir teknik heyet kesin kabul için geldi. Tüm uyarılarımıza rağmen ‘yolların çamur olduğu ve ayakkabılarının batacağı, zaten evlerin durumunu bildikleri’ gerekçesi ile lokanta binasında bir süre oyalanıp evleri görmeden ayrıldılar. Ardından duydum ki kesin kabulleri yapmışlar.
2019 Mart seçimlerinden sonra Uğur başkanın yerine seçilen Atilla başkan da in evlerinin çok fazla masrafının olduğunu asıl muhatabın Orman olduğunu söyleyince sorunlarla baş başa kaldım
Mahkemeye başvurup bilirkişilere durum tespiti yaptırttım. Ardından 1.5 yıl bıyunca Ermenek, Konya ve Ankara’da başvurmadığım, çalmadığımı kapı kalmadı ama hiçbir sonuç alamadım. Kullandığım binaların su abonelikleri için yaptığım birçok başvuru bizzat belediye başkanı tarafından ‘kullanıp kullanmaman beni ilgilendirmez, bütün binalara abonelik yaptıracaksın’ gerekçesi ile reddedildi. Ardından, Ermenek Belediye’sinin yılbaşı gecesi suyumuzu kesmek, canlı müzik yapma iznimiz olmadığı halde yılbaşı gecesi canlı müzik yaptığımız gerekçesi ile ceza kesmek, tatil köyünü bir anlamda pavyon-gazino gibi kabul edip her ay eğlence vergisi istemek gibi olumsuz tavırlarına rağmen işletmeyi ayakta tutabilmek ve eksikliklerini giderebilmek için 1.5 yıl direndim. Bu arada belki uyarı olur da kurumlar harekete geçer düşüncesi ile bin liralık sembolik bir tazminat davası açtım. Şu anda bu dava halen devam ediyor.
Sonuç olarak, bütün çabama rağmen sonuç alamayıp, maddi ve manevi enerjimi tükettikten sonra yeri devralmak isteyen Muhammet Kıyar’a istemeye istemeye devretmek zorunda kaldım. Umarım devralan arkadaşlar sorunları bir an önce çözerek orasının Ermenek turizminin hizmetine sunulmasını sağlayabilirler. Bunun için, ben de elimden ne gelirse yeni işletmeci arkadaşlara yardımcı olmaya çalışacağım, benim için önemli olan orasının mülkiyet sahipliği değil inşaat sorunlarının bir an önce giderilerek Ermenek’e yaraşır bir tesis olması. Orası bir anlamda benim, hasta doğan ve hasta devrettiğim çocuğum gibi. İyileşmez ve ölürse en başta ben kahrolurum’’ dedi.
Devletin parasi milletin parasi yok olup gitmis resmen. Sonucta saglam bir yapi ciksaymis yine para bosa gitmeyecekmis lakin sifir yapi ama tadilat gerekiyor ne kadar anlamsiz bir is..
Ermenek akparti teşkilatının bu israfa yanlışlığıa kullanılmadan yıkılan evlerin kabul edilmesine iki kelam etmemesi garip. siyasi ikblal için belediye başkanını suçlayanlar milyonlarca liralık boşa giden emeğe paraya malzemeye neden ses çıkarmazlar tuhaf diyeceğim amma
Bir işletmeyi hayata geçirirken gereken araştırma yerine siyasi kararların etkili olması ve sonrasındaki vurduymazlıkların sonucu. Kaybolan milletin parası. Yetkililerin bir an önce çözüm bulması dileğiyle.
Ermenek'in komik ütopyasından uyanıp bir an önce kendine gelmesi gerekir. 15 yıldır turist gelecekmiş, istihdam sağlanacakmış masalları ile zaten kısıtlı olan kaynaklar boşa savrulup gitti. in evleri, açık hava tiyatrosu, futbol sahası,gezi tekneleri (bi tanesi çürümeye terkedildi) gemi limanı ve daha anlamsız bir sürü israf.. Eser düşmanı filan değilim bunlar tabiki olacak.. Ama belli bir refah seviyesine geldikten sonra… Memlekette genç kalmadı, altın kuşak uçtu gitti. Parası olan göçtü. Z kuşağı bir an önce büyüyüp oraları terketme derdinde.. Neden ? çünkü iş yok,gelecek yok… Bu anlamsız harcamalar yerine Ermenek insanına iş imkanı sağlayacak yatırımlar yapılsaydı inanın herkes daha mutlu olurdu. 100 km ötenizde Anamur bile turist çekemezken, yine 110 km ötenizde Alanya milyar dolarlık kaynakları ile bile son 10 yıldır istediği turist seviyesine gelememişken….Ermenek'in hayal dünyası ?
Gidişat böyle olursa size 30 yıl sonrasını söyleyeyim.. "Ermenek'te Ermenekli kalmayacak"
“GURBETTEKİ ERMENEKLİ” arkadaşın “in evleri, gezi teknesi, açık hava tiyatrosu, çok amaçlı spor sahası veya futbol sahası” konusundaki görüşlerine katılıyorum. Hatta bunlara şunları da ekleyebiliriz “Ermenek’te bir Taşeli Üniversitesi açılması, yapımı tamamlanmak üzere olan kent müzesi vb.” Ancak arkadaşa katılmadığım nokta: bütün bunları Ermenek halkının % de kaçı istedi. Yani bütün bunlar, arkadaşın deyimi ile Ermenek halkının “komik ütopyasımıdır?” yoksa büyük kentlerde yaşayan ve Ermenek’e senede sadece 20 gün tatile gelen hemşehrilerimizin özlemi olup da şehri yönetenlere telkinlerinin bir sonucumudur? Bu konularda Ermenek halkının görüşüne başvurulmuş mudur? Öncelikleri konusunda bir anket yapılmış mıdır? Henüz alt yapısını (pazar yeri, kapalı ve açık otoparkları, işsizine iş imkanı sunabilecek üretim alanları, şehir içi yolları ve su kanalları, bağarası bölgesinde toplu üretime yönelik çalışmalar vb) tamamlayamamış bir kent için açık hava tiyatrosu da Kent müzesi de lüks olacaktır ve israftır. Bu eserlere hiç bir zaman karşı değilim. Ancak şehrimizin öncelikleri henüz bunlar değil.
Heba edilen paralara yazık. Şehirden ulaşımı hiç te kolay olmayan bir alandaki turistik yatırımlar ve bürokratik yavaşlık bu sonucu doğurmuştur. İnşallah bundan sonraki kamu-özel sektör yatırımları bir fizibilite çalışması yapıldıktan sonra karara bağlanır. 30 yıl sonra Ermenek ‘te daha çok Ermenekli olacak. “Enseyi karartma” GURBETTEKİ arkadaşım.