Don, elmada rekolteyi üçte iki azalttı

0
342

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, yaptığı açıklamada, Karaman'ın elma üretiminde uzun yıllardır Türkiye'de ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

 

Elma bahçelerinde 30 Mart'ta meydana gelen don sonrası büyük kayıplar olduğunu ifade eden Muğlu, "Geçtiğimiz yıl 550 bin tona yakın rekolte vardı. Bu yıl yeni meyve vermeye başlayacak fidanlarla beklentimiz 600-650 bin ton civarındaydı fakat don beklentileri boşa çıkardı. Hasadın başladığı bugünlerde rekoltenin 200 bin ton civarında olmasını bekliyoruz" dedi.

 

 

Muğlu, 30 Mart gecesinin Karamanlı elma üreticisine zararının 400 bin ton civarında olduğunu vurguladı.

 

 

– Teknoloji olmasa zarar daha büyüktü

 

 

Donun elma kalitesini de düşürdüğüne işaret eden Muğlu, şöyle devam etti:

 

 

"Dondan sonra dolu zararı oldu. Düzensiz yağışlardan, kara leke ve pas hastalığıyla yeterince mücadele yapılamadı. Elmaların çoğu istenilen kalitede değil. Türkiye'de en modern elmacılık Karaman'da yapılır. Örnek modern bahçeler buradadır. En yeni teknoloji Karaman'da uygulanır. Normalde bu afetlerden sonra Karaman'da elma rekoltesinin çok daha aşağılarda olması gerekirdi fakat bahçelerdeki modern teknoloji, zararı belli bir seviyeye çekti."

 

 

İldeki bahçelerde fan, file ve modern sulama sistemleri bulunduğunu anlatan Muğlu, buna rağmen bazen ne yapılırsa yapılsın doğal afetlerin önüne geçilemediğini dile getirdi.

 

 

Muğlu, doğal afetlerin elma üreticisinin yanı sıra sektörle bağlantılı pek çok iş kolunu olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

 

 

"Üretici bu yıl parasız. Ürün almasa da bahçesine bakması lazım. Bundan ilaç, gübre satıcıları, akaryakıt istasyonları etkileniyor. Elma sezonu 2 ay. Elma toplama işinde çalışan binlerce kadın var. Bu yıl onlar da çalışamadı. Geçen yıl elma toplatmak için işçi bulamazken, bu yıl işçi çavuşları bahçe sahiplerini arayıp iş olup olmadığını soruyor."

 

 

Elma üretiminin az olmasına rağmen elma tüccarlarının bu yıl Karaman elmasına yeteri kadar ilgi göstermediğini belirten Muğlu, "Elma az fakat piyasada yeteri kadar tüccar yok. İhracatçının önünün açılması lazım. 2010'da ihracatçıya teşvik verilmişti. Eğer ihracatçıya prim desteği verilirse elma piyasası oturacak, üretici de bundan nasibini alacaktır" dedi.

 

 

– "Tanıtımı için destek bekliyoruz"

 

 

Karaman'ın en çok elma üretilen beldesi Akçaşehir'in Belediye Başkanı Ramazan Küçük ise tarımda kimyasal kullanılmadığını, bunun da organik tarımın ön plana çıktığı günümüzde önemli olduğunu söyledi.

 

 

Elmanın en doğal şekliyle üretilip tüketicinin beğenisine sunulduğunu vurgulayan Küçük, "En büyük problemimiz pazar. Vatandaşımız elma üretimi sayesinde doğduğu yerde doyuyor. Göç son yıllarda azaldı. Modern bahçeler, tesisler yapılıyor. Akçaşehir elması bir markadır. Bu markanın tanıtımının yapılması için destek bekliyoruz" diye konuştu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz