Karamanoğulları Üniversitelerinden Biri de Gülnar'da

Karamanoğulları Üniversitelerinden Biri de Gülnar'da Neresi mi? Burası Mersin'nin Gülnar İlçesine bağlı Halifeler Köyü ve bu köyden ayrılma Taşoluk Köyü

Karamanoğulları Üniversitelerinden Biri de Gülnar'da
Neresi mi? Burası Mersin'nin Gülnar İlçesine bağlı Halifeler Köyü ve bu köyden ayrılma Taşoluk Köyü. Mezarlar Taşoluk Ayıalanı – Güneşli Mahallesinde TÜRBELER olarak bilinen yerde.

Bu bölge Karamanoğulları tarihi açısından mutlak geniş bir biçimde araştırılması gerekli. Konusunda uzman kişilerin bölge coğrafyasını, endemik bitkiler, taş işçiliği mükemmel evler, yüzyıllara meydan okumuş halâ yeşilliğini koruyan anıt ardıç ağaçları, devasa meşe ağaçları.

Buraların gezilip tanıtılması, araştırılması sonucunda inanıyorum ki; Karamanoğulları Devletinin eğitime verdiği önem bir kez daha ayakta alkışlanacaktır.

Karamanoğulları Coğrafyasında kuyuda köşede saklı kalmış İlim İrfan Yuvalarından bir parça. Yıllardır senede iki kere kontrol ederim. Zamanın Üniversitelerinden bir yer olduğu kanaatindeyim. Yerleşim yeri olarak geniş bir alana yayılmış.

Verimli toprakları, yakınında değirmenler, üzüm şırası çıkarmak için taştan oyulmuş onlarca “şırana”.

Doğal kaynak suları. Devasa Ardıç ağaçları arasında saklı bir Karamanoğulları Üniversitesi. Tanınmaya, hatırlanmaya ve gündeme girmeye yıllardır bekler gibi.

Karamanoğulları Atası Nure Sofi ve Hanımı nasıl yıllarca gündeme girmeyi beklediği gibi burası ve öğretmen mezarları bizleri bekliyor.

03 Kasım 2019 günü Sayın Mükremin Kızılca Bey ile bölge ziyareti yaptık. (Sayın Mükremin Kızıca Bey Osmanlı Arşivleri ve Arapça Çeviri Uzmanıdır.)

İlk defa geldiği için, önceden arşivimde bulanan dokümanlardan yörenin tanıtımı için hazırladığım dosya ile kitabelerin okunuş metinlerini yol boyu üzerinde etüt ederek iki buçuk saatlik bir yolculuktan sonra meskun mahalle gelebildik.

Üstü kapalı türbede bulunan dört sandukanın aile fertlerine, kapının dışında solda bulunan mezarın ise Ahmet Halife’nin hanımına ait olduğu sanılmakta. Buradaki anıtsal ağaçlarla gölgelenen mezarlıktaki Osmanlı tipi mezar taşları açık bir müze görünümünde olup yoğun bir ziyaretçi akınına uğramakta.

Diğer bilgiler Mükremin Kızılca Bey’in kendi kaleminden ve izlenimleri aşağıda ki ling sayfasında. Lütfen okuyun.

Saygılarımla

Şerafettin GÜÇ

Karamanoğulları Tarihi Araştırmacısı Yazar

 

Kaynak: Yedi yatırlar türbesi Ayalan köyü Gülnar grubu

https://www.facebook.com/groups/550590801698372/591426257614826/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram