FİKRET ÜNLÜ VE MEMLEKET HASRETİ (2 )

FİKRET ÜNLÜ VE MEMLEKET HASRETİ (2 )

Sayın bakanımız 19.02.2019 Salı günü saat 03.30 civarında yaşamın kaybetti. Sevenlerinin başı sağ olsun. 1943 yılında Güneyyurt beldemizde doğan Fikret ÜNLÜ, çok sevdiği memleket topraklarına yolculuğa hazırlanıyor.

 

Geçen yazımızda Sayın Fikret ÜNLÜ ile nasıl tanıştığımı ve ekonomik krizin içinde iken, Ermenek’e kampüs niteliğinde iki devasa okulu kişisel gayretleri ile nasıl kazandırdığını yazmıştım. Mutlaka her ilçe ve ilde hatta köylerde büyük hizmetleri ve eserleri olduğu muhakkak bunu yerel halk da biliyor ve  her yerde teslim ediyorlar. Biz bu yazı serimizde onun siyasetçi olarak yaptığı hizmetleri değil, doğduğu ve çocukluğunu yaşadığı yerlere olan özlemini dile getireceğiz. Önceki yazımda belirttiğim gibi “MEMLEKETİM” şiirinde buram buram Güneyyurt yaylalarının özlemi hissedilir. Bu şiirin ilk dizelerinde,

Ne zaman,

Nerede bir kuş görsem

Gök yüzünde kanat çarpan

Kaya serçelerinin sesini duysam,

Bir ardıç ağacında ibibik,

Kavak dalında bir karga

Ağaçkakanlar görsem

Memleketim gelir aklıma

Dalıp giderim çocukluğuma.

Bu dizelerden anlaşılacağı üzere, Sayın Vekil, yurdumuzun en ücra yerinde ya da dağlarında bir serçe, ardıç ağaçlarında bir ibibik, kavak dalında tutunmaya çalışan kargayı ve ağaçkakanları görünce , Güneyyurt  beldesini  ve yaylalarını hatırlayıp özlem duyduğu çocukluğunu  çağrıştırdığı için duygulanıp,hüzünleniyor.

Bir kelebek görsem örneğin

Pınar başlarında

Dere boylarında

Çayır çimen üstünde

Deve dikenlerinin

Pembe beyaz çiçeklerinde

Memleketim, dağlarım gelir aklıma

Bir kuş olup uçasım gelir

Doğduğum topraklara.

Bu dizelerden anlıyoruz ki Sayın Fikret ÜNLÜ, iyi bir doğa gözlemcisi,  pınar başlarında, dere kenarlarında, çayır çimen üstünde uçuşan kelebekleri görünce, memleket özlemi  depreşiyor, deve dikenlerinin pembe beyaz çiçeklerinde, memleketinin dağları  aklına geliyor.

Bu dizelerde teknoloji yok, örneğin yolculuğunda uçağı dillendirmeyip, kendisini kuşla eşleştirip onun gibi uçarak doğduğu topraklara kavuşma isteğinde.

Bu dizelerde son yüz yılın gelişen ve insanlarla bütünleşen teknolojisinden hiçbir kırıntı yok, geçmiş yüz yılların, bakir doğanın, doğada yaşayan kuşların, böceklerin, bitkilerin tasvirleri dillendiriliyor. Çocukluğuna duyduğumu bu dayanılmaz özlem, bir doğa fotoğrafçısın görselleri gibi canlı ve renkli.

Fikret ÜNLÜ’nün bu şiirine bakılınca onun eğitimciliği yanında, şiire ve doğaya olan düşkünlüğü de görülür. Zaten bir defasında Dil Bayramı etkinliklerinde “insanlarımızın su kaynaklarını/pınarlarını bozduğunu, doğallığa zarar verilmemesi ve korunması gerektiğini “ yakınarak söylemiş ve yaylalarımızın ve pınarların doğallığına dokunulmasının yanlış olduğunu ve korunması gerektiği konusunda insanlarımızı uyarmıştı. 18.02.2019 Hasan ŞİMŞEK

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram