TAŞELİ YÖRESİ SU KAYNAKLARI-Ey ziraatla uğraşanlar!

TAŞELİ YÖRESİ SU KAYNAKLARI-
Ey ziraatla uğraşanlar!
Suyu tutun, gölet yapın, yaptırtın ve suyu bitkinin ihtiyacı kadar iktisatlı kullanınız.
Defalarca   yöremizde suyun önemi üzerine yazılar yazdım. Su bizim topraklarda, sulama amaçlı ciddi anlamda önem arz eder, dedik. Bir yazımda da muhtarlarımızı gölet yapımı için uyarmıştık. Eski ( Konya Ovası Projesi )KOP  Başkanı, şimdi AK Parti Konya Milletvekili –Tarım, Orman ve Köyişleri  Komisyonu Başkanı olan  Sayın Mehmet BABAOĞLU, sulama amaçlı gölet yapımı konusunda KOP’un başında olduğu dönemde çok teşvikçi olmuş, hatta hayırseverler için gölet yapımının da en azından okul ve cami yaptırmak kadar önem arz ettiğini vurgulayarak sulamada göletlerin verimi artıracağını çeşitli mesajlarla teşvik edip halkımızı uyarmıştı.
Bizim Taşeli Yöresi’nde, gölet yapımı yeni bir olay değildir, taa, Romalılar ve Bizanslılardan beri var olan bir gelenektir. Yakın tarihlere  kadar küçük su kaynaklarının başında bulunan  havuzlar göletlerin küçükleri olarak görülürdü.Ermenek’te Güneyurt yolu üzerinde rahmetli Ahmet Dartıcı’nın  modern yöntemlerle yaptırdığı Emirhavuzu , bizim Büyükkarapınar yaylasında, Ak Havuz, Halil’in Havuzu gibi havuzlar çocukluğumuzun belleklerinde yer alan sulama amaçlı yapılmış havuzlardır.“Atalarımız “Damlaya damlaya göl olur; damlacıktan sel olur.” İfadesinde her ne kadar birikimden tasarruftan söz etseler de. Su kaynaklarının başına biriktirme amaçlı, ilkel yöntemlerle suyu depolama, gölet hâline sokma ve gerektiğinde kullanma toprağın verimini artırmak için yapılmış havuzlardır. Köylerimiz antik çağadan kalma havuzların yerine yavaş yavaş gölet yaptırma yarışına giriyorlar. Bazı köylerde hiç gölet yok iken bazılarında birden fazla var.
Bizim Orta Toroslar, kalkerli arazi yapısına sahip olduğundan suyu geçirgen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ekilen ve dikilen ürünler çabuk suya ihtiyaç duyarlar. Suyu zamanında bitkiye verme, bitkinin verimini arttıracağından, bu konuda tarla ve bahçe işleri ile uğraşanlar bilirler. Yöremiz Türkiye’nin kuzeyi gibi değildir, Türkiye’nin en güneyinde bulunuyor. Ekvator’a daha yakın olduğundan Güneş ışınlarının yakıcı etkisi daha fazladır. Bu nedenle suya daha çok gereksinme duyarlar. Böyle olunca eskiye göre – eskiden boş alanlar çoktu-daha çok su kaynaklarına ve su depolarına/göletlere ihtiyacımız olacaktır.  Yakın tarihlerde yapılan göletlerin yanında, Sarıveliler’de  Çevlik Baraj Gölü,, Başyayla’da Hisarönü, Kazancı’da  ( Kazancı göleti bu sezon hizmete girmesi gerekirken, geçirgenlik nedeniyle su tutmadığından henüz hizmete girememiştir.)göletler  yörede büyük oranda ihtiyacı karşılayacak olan   su depolarıdır. Bunlar hâliyle yeterli değil, olabilir her yere kış sularını    depolayarak, yaza susuz girmemek lazım. Günümüz teknolojisinde artık kazma kürek kullanılmıyor, gölet yapımı havuz yapımından çok daha kolay.  İş makineleri dağa taşa tırmandığı gibi suyu depolayacak alanı da çok kısa ve kolay  yapabiliyorlar.  Devletin bu konuda büyük desteği var. Önemli olan gölet için projeyi yapıp ilgililerin önüne koymaktır. Yapım aşamasında da yöneticilerimizin  iş bilir iş bitirir sağlam ve güvenli müteahhit seçmesinde fayda var. Ne yazıktır ki müteahhitler, ehli firmalar olmadığından yöre halkını ve yerel yöneticileri üzüyorlar. Köyler için günümüzde en iyi yatırım gördüğümüz kadarı ile göletlerdir. Suyun olduğu yerde hayat vardır. Susuz ne meyve olur, ne de hayvanlara yiyecek olan ot ve saman. Su hayattır, yaşamın kaynağıdır.24.04.2018 Hasan ŞİMŞEK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram