Geçtiğimiz Haziran ayında Taşeli Platosu 2000 kilometreden gelen misafirlere ev sahipliği yapmıştı. Özelikle Karamanoğulları kurucu atası Nure Sofi ve eşinin mezarları ziyaret edilmiş, ertesi günde ise Ermenek Balkusan bölgesi gezilmiş. Son olarak Ermenek Güneyyurt (Gargara) beldesinde ki Roma dönemi kalıntıları gezilmiştir.
Ziyaretçilerin hayretle izledikleri yer Güneyyurt İkizini bölgesi olmuştur.
Kahraman Maraş İli Afsin İlçesi Karagöz Höyüğü ve Tümülüs ile Lale Kalesi bulunmaktadır. KARAGÖZ KÖYÜ kapılı mezrasında / bölgesinde Ermenek Güneyyurt beldesinde ki Roma dönemi kabartmasının aynısı bulunmaktadır. Güneyurtta ki tek fark alt tarafta bulunan sabit kayalara oyulmuş mezar ve mabedin bulunması. Güneyyurt beldesinde bu Mezar ve Tapınağına yöre halkı İKİZİNİ demektedir.
ŞAHMERAN EFSANESİ: Bir Hitit efsanesi olan İLLUYANKA EFSANESİ ve Yunan Mitolojisi’ndeki ZEUS-TİFON EFSANESİ ile büyük benzerlik gösterir. Bu benzerlik sabit kayaya oyularak betimlenmiş figürlerdir.
Bu Hitit efsanesinde:
Fırtınalar Tanrısı TEŞUP, İLLUYANKA’ya yenik düşer. Fakat tanrı TEŞUP, İLLUYANKA’yı ziyafete davet eder, bir ölümlünün yardımıyla sarhoş eder, bağlanır ve Tanrı TEŞUP onu öldürür.
Bir başka anlatıma göre İLLUYANKA savaşta Tanrı TEŞUP’un kalbini ve gözlerini alır. TEŞUP YOKSUL BİR ADAMIN kızıyla evlenir. Ondan bir oğlu olur. Oğlu İLLUYANKA’nın kızıyla evlenir. Fırtına Tanrısı oğlunun yardımıyla kalbini ve gözünü geri alır. Ve güçlenince İLLUYANKA’yı ve onun yanında yer alan oğlunu öldürür.
Malatya’da bir GEÇ HİTİT kabartmasında İLLUYANKA EFSANESİ betimlenmiştir. Yunan mitolojisi’nde ZEUS’la TİFON’un savaşında Tifon Zeus’un pazusunu alır. Tanrı HERMES onu çalarak geri verir. Zeus’ta yarı insan, yarı yılan Tifon’u şimşekliye şimşekliye Etna yanardağının altına hapseder. Bu savaş sırasında çiftleştiği dişi ejderha EKİDNA’da yarı kadın, yarı yılan şeklinde Şahmeran gibi betimlenmiştir. Ne tuhaftır ki Tevrat’ta Havva’yı baştan çıkaran yılan da yarı insan yarı yılan şeklinde konuşan bir varlıktır. (Şahin Özkan Araştırmacı Yazar – Mitolog)
Uzun zamandır Güneyyurt beldesine gönül vermiş, emekli olduktan sonra benim gibi ata toprağına dönmüş, tüm varlığını buralara yatırmış Emekli Astsubay Sayın İbrahim Öztürk beyefendi ile (Lakabı Komutan) İkizini bölgesinin tanıtımı ve çevresinin güzelleştirilmesini kendi aramızda konuşuyorduk.
Geçenlerde kısa bir sohbetimizde kendisi şöyle bir ifade kullandı: Çevreyi gezmeye gelen misafirlerin çıkmakta zorlandıkları yerlere artık merdivenler yapıldı. Çevrede ki otlar ıslah edildi. Gerekli zirai ilaçlamalar yapıldı. Dedi. Sayın “Komutan” hemen yanında ki binanın restorasyonunu yaptırmaya başladığını, birkaç ay sonra İkizini çay bahçesinde dışarıdan gelen misafirlerimizi ağırlayacağız müjdesini verdi.
Anadolu coğrafyasında bir benzeri olmayan bu kayaya oyulmuş Aslan + Boğa + Yılan + Baykuş (Kırılmış) figürlerinin ve alt tarafta bulunun iki odayı görmek için, hafta sonlarında bölgenin ziyaretçileri oldukça çoğalmaya başladığını semt sakinleri söylemekteler.
Ankara Rumeliler Kültür ve Dayanışma Derneği olarak Karamanoğulları Tarihi Araştırmacısı, Eğitimci Yazar Şerafettin Güç‘ün mihmandarlığında Taşeli Bölgesi gezisi yapıldı. Gelen 26 kişiden 18 kişi akademisyenler olup, alan çalışması yapmak için ön ziyarette bulunmuşlardır. Bu şunu gösteriyor ki artık bölgenin tarihi dokusundan kamuoyu haberdardır.
Geçtiğimiz ilkbaharda da Ermenek Yüksekokul öğrencileri Güneyyurt gezisi yapmışlardı. Güneyyurt Belediyesinin araç tahsis ettiği geziye özellikle Ermenek dışından okumaya gelen öğrenciler katılmışlar ve bölge hakkında geniş bilgi edinmişlerdir.
Haber ve Fotoğraflar: Şerafettin GÜÇ
Kaynaklar:
1- H. Özdemir – İslam Ansiklopedisi.
2- Ana Brittanica Ansiklopedisi C.18
3- Binbirgece Masalları (Alim Şerif Onaran)
4- Prof. Altan Gökalp: Sahmeran ve Melusine Perisi Efsaneleri.
5- M. Necati Çıplak – İçel Tarihi.
* İçel Musiki Derneği Ekim 1996 ayı 9 sayılı Bülteninden alınmıştır.