Cumhuriyetin 2. yüzyılı için Türkiye sandık başına gidiyor!

0

Türkiye tarihinin en önemli demokrasi sınavlarından biri olan 14 Mayıs seçimlerine siyasi partilerin oluşturduğu 5 ittifak ve 3 cumhurbaşkanı adayı ile gidecek. Cumhurbaşkanlığı için Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yarışacak. Ancak 11 Mayıs’ta adaylıktan çekildiğini açıklayan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de, daha önce seçim bölgelerine gönderilen oy pusulalarında yer alacak. Yüksek Seçim Kurulu, İnce’ye verilen oyların geçerli sayılacağını açıkladı. Aday olmadığı halde İnce’ye çıkacak oylar, yeterli çoğunluğun hesaplanması için temel alınacak geçerli oy toplamının büyüklüğü açısından önem taşıyor.

TBMM seçimine katılacak partiler ve ittifaklar

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bugün yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne, 36 siyasi partinin katılma yeterliliğine sahip olduğunu tespit etti, bunlardan 24’ü aday listelerini YSK’ya sundu.

YSK’ya aday listesini sunan partiler:

Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Zafer Partisi.

İttifaklar hangi partilerden oluşuyor?

Bazı siyasi partiler, “Cumhur“, “Millet“, “Ata“, “Emek ve Özgürlük” ve “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime girme kararı aldı.

Millet İttifakı

Millet İttifakı“nı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti oluşturdu.

İttifak içindeki Demokrat Parti, DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin milletvekili adayları, CHP listelerinde yer buldu. Bu nedenle 4 parti YSK’ya milletvekili adayı listesi sunmadı. Milletvekili aday listesi vermeyenlerin oy pusulasından çıkarılacak olması nedeniyle, Millet İttifakı içinde yalnızca CHP ve İYİ Parti’nin logoları yer alacak.

Cumhur İttifakı 

Bu kapsamda, AKP, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, “Cumhur İttifakı” adıyla seçime katılıyor. İttifaka mensup 4 parti kendi logolarıyla seçime girecek. Ancak Cumhur İttifakı’na destek veren DSP ve HÜDA PAR’ın adayları, seçimde AKP listelerinde yer aldı. Bu iki parti oy pusulasında bulunmayacak.

Emek ve Özgürlük İttifakı

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) de “Emek ve Özgürlük İttifakı” adıyla seçime katılma kararını içeren protokolü YSK’ye sundu.

Ancak 1 Nisan tarihli dilekçesiyle EMEP, YSP aday listesine dahil olarak, pusulada ayrıca yer almamak üzere, YSK’ya ittifaktan çekilme başvurusu yaptı. Böylece Emek ve Özgürlük İttifakı, oy pusulalarında  Yeşil Sol Parti ile TİP ile görünecek.

Ata ittifakı

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz‘ün imzalarını taşıyan ve “Ata” adı verilen ittifaka ilişkin protokol ile bu protokolün milletvekili aday listeleri de YSK’ye ayrı ayrı teslim edildi.

Sosyalist Güç Birliği İttifakı

Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti de listelerini ayrı ayrı YSK’ya sundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz