Restore edildikten sonra güvercin yuvalarının yok edildiği Ermenek-Meydan Camii’si.

0
Bizim bildiğimiz özellikle vakfa ait binaların restorasyonunda aslına dokunmadan, binanın bir yerinde değişiklik yapmadan aynı şekilde tehlike arz eden yerler sağlamlaştırııp restore edilir.
Geçen dikkatimi çekti çocukluğumuzun geçtiği bu camide, restore edilinceye kadar camiinin çatısında, duvarlarındaki taş yuvalarında güvercinler eksik olmazdı. Caminin yan ve ön duvarlarında 100 yıllar önce cami yapılırken, ecdadımız tarafından güvercinler yuva yapsın, barınsın diye yuvalar yapmışlar. Hatta geçenlerde paylaştım, Ermenek-Güllük Camiisi tarihi giriş kapısında kediler girsin diye boşluklar yapmışlar.
Soruyorum restore edilen bu camide niye güvercin yuvaları kapatıldı? Peygamber Efendimiz Hıra mağarasına sığındığında Allah(cc) tarafından güvercinlerin girişe yuva yapmaları, örümcek ağlarının ağ örmeleri sonucu korunduğunu ve dinimizce güvercinlerin dinimizce sevilen bir kuş olduğunu biliyorlar mı? Yoksa birileri güvercinlerin seslerinden, dökülen tüğlerinden, pisliklerinden mi rahatsız oldularda yok ettiler?#Yoksa nasıl olsa denetleme yok kolaylarına mı gitti? Yok hayır bu yuvalar camiye, cemaate tehlike mi arzediyor da yok ettiler?
Bugün nereye giderseniz gidin tarihi camilerde güvercin yuva yerlerini eczdadımız yapmıştır. Özellikle gidin İstanbul’a dünyanın sayılı camilerine bir bakın, (Sultan Ahmet, Eyüp, Fatih vs) hepsinde güvercinler o camilerin meleklerdir.
Şimdi bunu sorgulayacak ve yazıma cevap verebilecek birileri var mı?
Zaten 7 Ülüklü Çeşme’nin ve tarihi Karamanoğlu Hamamının yılardır restore halinde durmasını görüyoruz. Yalnız hakkını yemeyelim hamamın üstünü kubbeleri çok güzel çinko ile çatıladık, yıllardır yan tarafları tehlikeli bir şekilde duruyor. Dursun bakalım, biz de gelip geçerken çok güzel seyrederiz.
IYİ SEYİRLER.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz