Sokaklarımızın Güvenliği Ve Çocuklarımız

0

Çocuklarımızı Sokaktaki Tehlikelerden Koruyalım Derken, Eve Ve Yalnızlığa Hapsetmeyelim”

Karaman Devlet Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşe Kul, sokak oyunlarının çocuklarımız için çok faydalı olduğunu,  çocuklarımızı sokaktaki tehlikelerden koruyalım derken, eve ve yalnızlığa hapsedilmemelerini söyledi.
Yaz döneminin gelmesi ve okulların kapanmasıyla birlikte çocukların sokağa çıkma istekleri artıyor. Çocuklar sokakta oynarken hem kendisi hem de ebeveyni rahat ve güvenli bir ortam olmasını istiyor.  Ancak günümüzde kentleşmenin artması ve betonlaşma ile birlikte oyun alanlarının azaltılması ve yok edilmesi, değişen toplum yapısı, artan çocuk kaçırma ve istismar olayları çocukları ve ebeveynleri tedirgin etmekte ve çocukların rahatça sokağa çıkmalarını engellemektedir.
Güvenlik endişesi ile çocuklarını sokağa çıkarmayan anne babaların, çocuklarını eve hapsettiklerinden ve istemeyerek sanal dünyaya mahkûm ettiklerinden bahseden Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşe Kul “ çocuklarımız için hem sokağımızı güvenli hale getirelim hem de çocuklarımıza kendilerini koruma yollarını mutlaka öğretelim “ dedi.
Ayşe Kul, oyun deyince çocuk, çocuk deyince oyunun aklımıza geldiğini, oyunun çocuğun en ciddi işi olduğunu belirterek çocuğun oyunla; dünyayı ve kendini tanıdığını, kimliğini ortaya koyduğunu, kendini yaşama fırsatı bulduğunu ve en önemlisinin de özgüvenini geliştidiğini vurguladı. Çocukların arkadaşları ile oyun oynadığında toplumsal ilişkileri öğrendiğini ve sorumluluk duygusunu kazanmaya başladığını ifade etti.
“Çocuklar çevresini ve toplumdaki kişileri sokak oyunları ile tanırlar. Sokak oyunları aynı zamanda çocukların fiziksel, sosyal, duygusal, dil ve zihinsel gelişimlerini destekler. Hareketliliği artırır ve obezite riskini azaltır.” Diyen Pedagog Ayşe Kul  “ Güvenlik endişesi ile çocuklarını sokağa çıkarmayan anne babalar, çocuklarını eve hapsetmekte ve istemeyerek Sanal Dünyaya Mahkûm Etmektedir.” Şeklinde Konuştu. 
“Peki, Ebeveyn Olarak Çocuklarımız İçin Sokağımızı Nasıl Daha Güvenli Hale Getiririz?”
Ayşe Kul anne babalara seslenerek çocuklarımız için sokağımızı nasıl daha güvenli hale getirebileceklerini açıkladı:
*Çocuğunuzun sosyalleşebilmesi için parkların, oyun alanlarının ve sokağın önemi çok fazladır. Mümkün oldukça çocuğunuzu parklara ve oyun alanlarına götürün.
*Eğer çocuğunuzun tek başına parkta veya sokakta oynamasını istemiyorsanız günde en az 1 saat çocuğunuzla parkta, sokakta veya oyun alanlarında zaman geçirin.
*Eğer çocuğunuzun sokakta oynayabileceği arkadaşı varsa en az 2 saat sokakta vakit geçirmesine izin verin.
*Çocuğunuzun sokakta veya parkta iken sizin görebileceğiniz yerde olmasına dikkat edin ve sürekli çocuğunuzu kontrol edin ama kısıtlayıcı olmayın. Ebeveyn olarak yapmanız gereken tehlike anında çocuğunuza fiziksel olarak yakın mesafede olmak.
*Çocuğunuzun dışarıda oynamasını motive edici oyuncaklar alabilirsiniz; böylelikle arkadaşları ile oyun kurmakta zorluk çekmeyecektir.
*Trafik kurallarını mutlaka öğretin.
*Çocuğunuzun arkadaşlarını ve anne babalarını tanıyın.
*Çocuklarınızla çok iyi iletişim halinde olun ve ona güven verin. Her ne olursa olsun ona kızmadan yardım edeceğinizi belirtin.
“Çocuklarınıza Kendilerini Koruma Yollarını Mutlaka Öğretin. “
Çocuk Gelişim Uzmanı Kul yine ebeveynlere çocuklara kendilerini koruma yollarını mutlaka öğretmeleri gerektiğinin altını çizerek çocukların kendini koruma yollarını da anlattı:
*Çocuklarınıza yabancı kişilerle konuşmaması gerektiğini öğretin. Yabancı kişilerden yiyecek, içecek vb. şeyleri kabul etmemeleri gerektiğini öğretin. Yabancı kişiler onları bir yere götürmek istediklerinde –“anne babana götüreceğim” dese dahi– asla kabul etmemeleri gerektiğini öğretin.
*Yabancı kişiler tarafından herhangi bir zorlama ile karşılaşırlarsa bağırıp yardım istemeleri gerektiğini öğretin. Yardımın gecikebileceği durumu göz önünde bulundurarak çocuğunuzun bu durumlarda ısırıp, tekme atabileceğini öğretin.
*Tanıdığı kişilerle ise anne ve babasının izni dâhilinde bir yere gidebileceğini öğretin.
*Çocuğunuza “Hayır” demeyi öğretin. Kimsenin ona zorla bir şey yaptıramayacağını öğretin (anne baba dâhil).
*Çocuğunuzun ben sınırlarına özen gösterin. Özellikle 3 yaşından sonra izin alarak öpmek, eşya ve oyuncaklarını alırken izin istemek gibi…
*Çocuğunuza özel bölgelerini mutlaka öğretin. Özellikle bazı bölgelere dokunmanın tehlikeli olduğunu söyleyin. Bu bölgelerin; göğüs, iki bacağının arası ve poposu olduğunu öğretin. Ve o bölgelere kimsenin dokunamayacağını öğretin. (sadece banyo ve hastalık gibi durumlarda anne ve babanın dokunabileceğini, doktorun ise anne ve baba yanında dokunabileceğini öğretin.)
*İnsanların birbirine sarılarak sevgi göstermesinin normal olduğunu fakat karşıdaki kişinin özel bölgelerine dokunmasına karşı çıkması gerektiğini öğretin.
 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz