TELEFON ŞİRKETLERİ TÜKETİCİLERİN KANINI EMİYOR!

Türkiye’de dolaylı ve doğrudan 50 milyonun üzerindeki insanların, cep telefonu, sabit telefon, internet bağlantısı ve diğer iletişim servis veren firmalar, tüketicilerin kanını bir sülük gibi emiyor. Siyasi iktidar da sözleşmelerde tüketici lehine düzenleme yapamadığından tüketici çok zor durumda kalıyor. Bu konuda iletişimle ilgisi olduğu düşüncesi ile  /Bakan olduğu dönemde Sayın Lütfi ELVAN Bey’e  iki üç defa uyarı mahiyetinde yazı yazdım ama çok fazla tüketiciler lehine bir düzenleme yapamadı. Bu tür şirketlerin müşteri hizmetlerine ulaşmak telefonla bir dert, faks ve e- mail adreslerini bulmakta zorlanırsınız. Çoğunun da yok. Telefonla e mail adresini isteseniz bile vermezler. Devleti yöneten siyasi iktidar bunların üzerine yaptırımlarla gitmiyor/gidemiyor. İletişim hizmeti veren firmalar, vatandaşı bezdirip usandırıyorlar. Ciddi anlamda tüketicilerin aleyhine olan bir düzenleme var. Mevcut sözleşmeler hizmet veren Kurumlar lehine işliyor. Sözde müşteri hizmetleri göstermelik bir ünite, sorunları çözmüyor, çözemiyor.  Tüketiciyi dinlemiyorlar. Bana bir yıl içinde üçü iletişimci diğeri giyecek satan dört firma haksızlık yaptı. Tüketici mahkemesine gittim, dördünde de haklı çıktım ve hakkımı aldım. Bu nedenle yeri gelmişken İstanbul/Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına ve mensuplarına teşekkür ederim.

Değerli okuyucular! Sözleşme hükümlerine aykırı hareket eden anlı şanlı büyük firmalardan korkmayınız. Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurunuz. Onlar size yol gösterip yardımcı olacaklardır. Tüketici yasası, tüketiciyi koruyan bir yasadır, aşağıda anlattığım şekilde müracaatlarınızı yaparsanız. Anlı şanlı, sözde telefon şirketlerini ve internet sağlayıcılarını dize getireceğinizden eminim. Pes etmeyiniz, onlar sizin pes etmeniz için her çareye başvuruyorlar, yöntemler öyle ama tüketici yasası sizden yana.

 

Tüketici Yasası’nın Kapsamı ve Müracaat Şekli Şöyle:

6502 sayılı Tüketici Kanunu ile birlikte devre tatil, paket tur, kampanyalı satış, kapıdan satış, mesafeli satışlar, tüketici kredisi, konut finansman kredisi, kredi kartları, süreli yayın, abonelik, ayıplı mal, internet servisleri, sabit ve mobil telefonlar… gibi hizmet alınan yerlerdeki kusurlu hizmetler, ayıplı mallar ile ilgili şikayetler illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlık binalarında bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunulur.

Aldığınız hizmet ve maldan şikâyetçi olabilmenizi için bir takım ön koşullar vardır.

Tüketici Hakem Heyetlerine yapacağınız başvur esnasında satın aldığınız hizmetin ya da malın değerinin 3 bin lira ve altında olması gerekir. Üç bin liranın üzerinde olan şikâyetlere Tüketici Mahkemeleri bakar.

Tüketici Hakem Heyetlerine Nasıl Başvur Yapılır?

* Öncelikle şikâyet konusunu anlatan bir dilekçe,

* Malın veya hizmetin durumuna göre garanti belgesi

*  Fatura, fiş,  servis fişi gibi belgeler dilekçe ekine eklenerek bizzat başvuru yapılması gerekiyor.

Şikâyet dilekçesine, satın alınan mal veya hizmetin özelliklerini, mal veya hizmet için ne kadar para ödendiğini, servise verilmiş ise serviste geçen süreyi ve ne yapıldığını, satıcıya veya sağlayıcıya sorunun iletilip iletilmediğini ve en önemlisi seçimlik haklarından hangisinin kullanılacağı ( iade ve ödenen parayı talep etme, yenisi ile değiştirme… ) ayrıntılı olarak yazılmalıdır.

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurularda son yıllarda önemli artışlar sağlanıyor.

2002 yılında  33 bin başvuru

2014 yılının 8 ayında 642 bin kişinin şikâyetlerini değerlendiren hakem heyetleri, 584 bin şikâyeti yani yüzde 91’ini tüketici lehine sonuçlandırdı.

2013 yılında tüketicilerin en çok bankacılık sektöründen şikâyetçi oldular.

Bunda medyanın ve tüketici hakları takip eden hukuk bürolarının payı büyük olduğunu sanıyoruz. Şurası bir gerçek ki vatandaşlarımız tarafından artık bankalara güven, banka gibi, banka gibi sağlam söylemlerini işitmez olduk. Bu güvensizlik ortamını Bankalar Birliği kendi içlerinde yapacakları düzenleme ile ileriki bir zamanda belki de gidermeyi deneyeceklerdir. Diğer yandan sabit ve mobil telefonlar, internet sağlayıcıları gibi kurumlar da tüketicilerin aklın çelerek haksız kazanç sağlama ve tüketime teşvik etme gibi eylemleri ile halkın yaşamlarını kolaylaştıracakları yerde zorlaştırıcı eylemler yapmaya devam etmektedirler. Tüm bu tür kurumlardaki Müşteri Hizmetleri tüketicilerden yana değil kurguları kendilerinden yana düzenlediklerinden tüketici derdini anlatmakta /iletişim sağlamakta oldukça zorlanmaktadır.  Böyle kısa bir yorumdan sonra,

Tüketiciler bilinçlendikçe ilçelerde kaymakamlıklarda bulunana Tüketici Hakeme Heyetlerine yukarıda yazdığımız şartlar çerçevesinde müracaat ederek haklarını almaktadırlar. Eksik bilgi, yanlış algı dışında bir Türk vatandaşının alışveriş yaptığı bir firmayı durup dururken şikâyet etmeyi düşündüğünü sanmıyorum.

Sonuç olarak, almış olduğunuz malın faturasını/fişini mutlaka alınız, garanti belgesini, varsa sözleşme şartlarını iyice okuyunuz. Sözleşmede sizden yana hükümler de olacağını ve ilerde bir sorun çıkarsa sizi koruyacağını unutmayınız. 17.10.2015, Hasan ŞİMŞEK

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram