Trafik kazası mağdurlarının tazminat hakları nelerdir?
Avukat Ali İhsan Üremiş'le Röportaj-2
Ölümlü yahut yaralanmalı trafik kazalarından dolayı mağdur olan kişilerin haklarını sormak için Konya Barosu avukatlarından hemşehrimiz Av.Ali İhsan Üremiş’e tekrar konuk olduk. İşte Av.Ali İhsan Üremiş’e trafik kazaları mağdurlarının hak edişleri hakkında yönelttiğimiz sorular ve aldığımız cevaplar:
– Ali İhsan Bey, ölümlü yahut yaralanmalı trafik kazası sonucu mağdur olan kimselerin ilgili sigorta şirketlerinden tazminat talep etme gibi hakları var mıdır?
Sorunuzun cevabına gelmeden önce öncelikle kaza mağdurlarının hangi sigortadan tazminat talep etme hakkı vardır ve Kasko ile Zorunlu Trafik Sigortası arasında nasıl bir fark vardır onu açıklamak isterim. Ölümlü yahut yaralanmalı bir trafik kazasına kusuru ile sebebiyet veren aracın ilgili sigorta şirketi, mağdurların maddi zararlarını kanunen karşılamak zorundadır. Ancak dikkat edilmelidir ki, her trafik kazası sonucunda ilgili sigorta şirketi tazminat ödemesi yapacak diye bir kaide yoktur. Bildiğiniz üzere araç sahipleri zorunlu trafik sigortası yaptırmak zorundadırlar. Yaptırılmaması durumunda kanuni yaptırımları vardır. Trafik Sigortası genellikle Kasko Sigortası ile karıştırılır ancak Trafik Sigortası’nın Kasko Sigortası’ndan farkı, sigortalı aracın değil karşı tarafın (3.kişilerin) uğrayacağı zararların karşılanmasına yönelik zorunlu bir sigorta olmasıdır. Yani zorunlu trafik sigortası hasar anında karşı tarafa verilen maddi zararları güvence altına almaktadır. Bugünkü yasal mevzuatlar çerçevesinde bir kazanın meydana gelmesine tam kusuru ile sebebiyet vermeyen mağdurların, kusurlu aracın ilgili zorunlu trafik sigortasından tazminat talep etme hakkı vardır. Tabi böylesi bir durumda kişinin bedeninde nasıl bir hasar var, kalıcı mı değil mi, kalıcı ise ne oranda maluliyeti var, ne kadar süre tedavi süreci var vs gibi soruların cevapları tespit edilmelidir. Velev ki kaza ölümlü bir kaza ise, kişinin tazminat talep etme hakkı var mıdır, vefat eden kimse ile arasında destek ilişkisi var mıdır, erkek yahut kız çocuklarının yaşları kaçtır, eğitim seviyeleri nelerdir vs gibi soruların cevaplarına bakılır. Unutmayalım ki, her ölümlü yahut yaralanmalı trafik kazası neticesinde bireyler tazminat alacaklar diye bir şart yoktur. Sigorta hukuku uzmanlık getiren bir saha olup, vatandaşların mutlaka avukatlara danışarak, tazminat hak edişleri olup olmadığını öğrenmeleri gerekmektedir. Aksi davranış sonucu, yüksek meblağlı bir davanın kaybedilmesi anlamına gelir ki bu durumda mağdurların yargılama gideri, karşı avukatlık ücreti ödemesi anlamına gelecektir. Bu istenmeyen durum da, kişilerin tabiri caizse çektikleri acıları yetmezmiş gibi üstlerine birde bu sorunlarla uğraşmaları anlamına gelecektir. Her zaman söylediğim gibi davalar ve ilgili hukuki süreçleri çok fazla ayrıntı içermekte olduğundan dolayı vatandaşlarımızın alanında uzman avukatlara danışmasını önermekteyim. Özü ne olursa olsun avukat kimliği olmayan kişilerle hukuki süreçlerin takip edilmesi halinde vatandaşlarımızın ne yazık ki hak kayıplarına uğradıklarını görmekteyiz. Vatandaşların dertlerine/acılarına bir de bu tür olumsuz sonuçların eklenmesini istemeyiz. Lütfen meslektaşlarımızdan hukuki bilgiler alınsın ve yasal işlemler avukat meslektaşlarımızla takip edilsin.
– Ali İhsan Bey, diyelim ki ilgili sigorta şirketi ölümlü yahut yaralanmalı bir trafik kazası sonucu mağdura tazminat ödeyecek. Bu tazminat kalemleri nelerdir?
Bu sorunun cevabının iki madde halinde açıklamak isterim. İlk olarak diyelim ki yaşanan kaza sonucu vefat-ölüm meydana gelmiş olsun. Bu durumda hak sahiplerinin destekten yoksun kalma tazminatı, cenaze-defin gideri tazminatı gibi hak edişleri olacaktır. Tabi yukarıda da açıkladığım üzere bu tür vakıalar sonucunda kişilerin öncelikle hak sahibi olup olmadıklarının doğru tespit edilmesi gerekmektedir. İkinci olarak da diyelim ki yaşanan kaza sonucu yaralanma meydana gelmiş olsun. Bu durumda hak sahibinin sürekli iş göremezlik tazminatı, geçici iş göremezlik tazminatı, bakıcı gideri tazminatı, SGK’nın karşılamadığı harici tedavi giderleri tazminatı gibi hak edişleri vardır. Ancak burada şunu da belirtmeliyim ki, son zamanlarda sigorta şirketlerinin neredeyse tamamı yeni tarihli bir kanuni düzenlemeye atıf yaparak geçici iş göremezlik tazminatı, bakıcı gideri tazminatı ve harici tedavi giderleri tazminatı kalemlerini ödemek zorunda olmadıklarını zira bu kalemlerden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın sorumlu olduğunu iddia etmekteler. Ancak ben bu hususa katılmıyorum. Sigorta şirketlerinin kanuni düzenlemeyi tabiri caizse işlerine geldiği gibi yorumladıklarını düşünmekteyim. İşte tam da bu tür durumlar dava içerisinde ancak avukat meslektaşlarımız tarafından yönetilebilecek soru işaretleridir. Ayrıca her yaralanmalı kaza sonucu sigorta şirketleri tazminat ödeyecek diye bir kuralda yoktur. Kişinin kalıcı bir hasarının olup olmadığının, bu hasarın kazadan kaynaklı olup olmadığının, kişinin hak sahibi olup olmadığı ve daha birçok hususun değerlendirilmesi gerekmektedir. Bir önceki sorununuzda da söylediğim gibi, sigorta hukuku uzmanlık getiren bir saha olup, vatandaşların mutlaka avukatlara danışarak, tazminat hak edişleri olup olmadığını öğrenmeleri gerekmektedir. Lütfen meslektaşlarımızdan hukuki bilgi alınsın ve yasal işlemler meslektaşlarımızla takip edilsin.
-Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim İlhami Bey. Yayın hayatınızda başarılar dilerim. Bu görüşmemizin hemşehrilerimize faydalı olmasını temenni ederim.