Konuyla ilgi farklı değerlendirmelere ve yanlış anlaşılmalara sebep olmaması için İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından YBO’larla ilgili aşağıdaki hususların kamuoyuna açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Bugünkü yatılı bölge okulları Cumhuriyetin ilk yıllarında 26 Mart 1926 tarihinde 789 sayılı Maarif Teşkilatı kanunuyla birlikte Köy Yatı Mektebi olarak açılmış, nüfusun dağınık ve devletin ekonomik yetersizlikler nedeniyle okul yaptıramadığı yerleşim yerlerindeki öğrencilerin eğitim ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur.
İlimizde İl Merkezi, Ayrancı, Ermenek ve Sarıveliler ilçelerimizde olmak üzere toplam dört adet YBO eğitime devam etmektedir. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu okullarımızda daha kaliteli eğitim verilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bu okullarımızda, öğrencilerimizin yaşadığı bir takım zorluklara rağmen sorunsuz bir şekilde eğitim ve öğretime devam edilmektedir. YBO’lardaki başarıyı ve hizmet kalitesini artırmak için çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Ayrancı YBO için 170 bin TL ödenek tahsis edilerek okulumuz, yıldızlı otel konforunda hizmet sunan, iki kişilik odalarda öğrencilere televizyonundan, internetine kadar her türlü imkânın sunulduğu bir eğitim tesisi haline getirilmiştir.
YBO’larla ilgili yapılan bilimsel araştırmalar bu okullarda okuyan öğrencilerin aile özlemi, isteksizlik, motivasyon gibi sorunlar yaşadığını ortaya koymuştur. Araştırmalarda öğrencilerin çok büyük bir bölümünün normal okullarda öğrenim görmeyi tercih ettikleri belirtilmektedir. Eğitim bilimciler tarafından, normal ilköğretim okullarında öğrenim görme imkânı olmayan öğrencilerin mümkünse taşımalı uygulamaya tabi tutulmaları, en son çare olarak yatılı ilköğretim bölge okullarına alınmaları önerilmektedir.
İl genelinde ortaokulların akademik başarıları değerlendirildiğinde Müdürlüğümüz istatistiki verilerine göre YBO’ların akademik başarısının genel olarak düşük olduğu ortaya çıkmaktadır.
Öğrencilerimizi ve okullarımızı bölgeye gelir getiren işletme gibi görmek sağlıklı bir yaklaşım değildir. Her bir çocuğumuzun hayatı ve geleceği bir bölgenin ekonomik göstergeleriyle kıyaslanamayacak kadar değerlidir.
İlimizde 2013-2014 eğitim ve öğretim döneminde 3232’si temel eğitim, 1763’ü ortaöğretim olmak üzere toplam 4995 öğrenci taşımalı eğitim kapsamında eğitimine devam etmekte, taşımalı eğitim sisteminden başarılı sonuçlar alınmaktadır.
YBO’larda kalan öğrencilere sunulan imkânlarla ve eğitimcilerimizin büyük gayretleriyle YBO’larda yaşanan sorunlar en aza indirilerek, okullardaki eğitim kalitesi yükseltilmeye çalışılmaktadır.
Türkiye’nin 15. büyük ekonomisi olan Karaman, son yıllarda yapılan yatırımlarla Merkezinden Taşeli’ye kadar birçok alanda kabuğunu kırmış, gelişmiştir. Böyle bir kalkınmışlık düzeyine gelmiş ilimizde eğitimle ilgi planlamalar ve çalışmalar yapılmaktadır. Amacımız öğrencilerimizi, yeni nesillerimizi dünyada söz sahibi insanlar olarak yetiştirmektir.
Yatılı bölge okullarının varlık sebepleri tamamen ortadan kalkmadan bu okulları kaldırmak bir anlam ifade etmeyecektir. Bu şartlarda İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu okullarımızın eğitim kalitesini yükseltmek ve bu okullarda öğrencilerimizin yaşadığı sorunları en aza indirmek için çalışmalarımız devam edecektir.
Sonuç olarak YBO’ların kapatılmasıyla ilgili Bakanlığımız ve Valiliğimiz tarafından herhangi bir çalışma söz konusu değildir. Aksine, belirttiğimiz gibi bu okulların imkânlarını geliştirmek ve başarılarını arttırmak için çalışmalarımız devam etmektedir. İlimizde tüm öğrencilerimize eşit, adil ve nitelikli eğitim vererek öğrencilerimizi geleceğin Türkiye’sine hazırlamak en büyük hedefimizdir.