19 Mayıs 2023 Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun

0
1049
Yiğidi Öldür Hakkını Ver
2023 Yılının ilk yarısına geldik sayılır. Ülkemizde Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100 ncü yılı kutlanacak. Millet Vekilleri seçimlerini yaptık. Gelecek hafta Cumhur Başkanımızı da seçmiş olacağız.
Bayramlar Hakkında Kısa Bilgi;
İnsanlara yeni bir heyecan ve çalışma zevki kazandırır. Bayramların, millî ve dinî duyguların, inanışların pekişmesi, taze ve canlı tutulması fonksiyonu yanında, toplumun birlik ve beraberliğini sağlamada ve bunun bireylerin bilincinde yer etmesinde de büyük önemi vardır.
Milli bayramlarımız tüm ulus tarafından kutlanan, birlik ve beraberliğimizi bir arada yaşadığımız özel günlerdir. Bu özel bayramlarımızı kutlarken tarihte atalarımızın başarı ve kahramanlıklarını anar ve bize emanet ettikleri tüm değerlerin önem ve kıymetini idrak etmiş oluruz.
Milli bayramlar toplumun değerlerini yaşatmak adına çok önemlidir. Milli bayramlarına sahip çıkan toplumlar daha iyi bir geleceğe sahip olabilirler. Bundan dolayı ülkemizde kutlanan milli bayramlar bulunmaktadır. Bu bayramlar günü geldiği zaman her sene olduğu gibi aynı coşkuyla kutlanmaya devam eder. Milli bayramları her neslin mutlaka bilmesi ve gelecek nesillere aktarması gerekmektedir.
Ülkemizde kutlanan milli bayramların sayısı toplamda 4 tanedir. Bu dört bayramda toplumumuz adına büyük bir öneme sahiptir. Çünkü kutlanan bayramların tarihleri oldukça anlamlıdır. Çeşitli mücadeleler sonucunda elde edilen zaferler sonrasında bu bayramlar ortaya çıkmıştır.
Kurban ve Ramazan bayramları, yılda iki defa da olsa insanların birbirlerini hatırladığı, aradığı, ziyaret ettiği, dargınlıkların bittiği, aile, kardeşlik ve sevgi bağlarının güçlendiği önemli ve özel günlerdir.
Bayram sabahı erkenden kalkılır, mümkünse banyo yapılır, en güzel elbiseler giyinir, güzel kokular sürünür erkekler camiye giderdi. Bayram namazından sonra köy odalarında, her evden gelen yemekler topluca yenir, toplu bayramlaşmalar olur. Bayramlarda aynı beldede yaşayan insanlar birbirlerini ziyaret ederek bayramlaşırlar. Bayramlarda dargınlar barıştırılır, kardeşlik bağları güçlenir.
Mezarlıklar ziyaret edilir, mezarlar temizlenir, Kuran okunur, dualar edilir, ahrete göçmüş olan yakınlar da hatırlanır.
Köyün çocukları en güzel elbiselerini giyer, köy odalarına bayramlaşmaya gider. Odada bulunanların eli öpülür, verilen şekerler alınarak diğer köy odalarının yolu tutulur.
Yiğidi Öldür Hakkına Ver;
Üç yıldır ata topraklarında yaşıyorum. Bir sebeple kendime bir iş çıkarttım buralara gelmeyi başardım. Ekip halinde bölgede alan çalışması yapıyoruz. Toprak altında kalmış, unutulmaya yüz tutmuş ortak değerlerimizi gün yüzüne çıkartma gayreti içerisindeyiz. Örf adet geleneklerimizi, unutulmaya yüz tutmuş kelimelerimizi, cümlelerimizi, şivelerimizi tekrar topluma kazandırmaya gayreti gösteriyoruz. Takdir zamanla gelecek, bunu biliyoruz.
Milli Bayramlarda bölgemizdeki okulların sosyal faaliyetlerine katılıyorum. Şu ana kadar hiç aksatmadım. Tüm etkinliklerini fotoğraflıyor, ilgili okul idaresine teslim ediyorum. Kendi arşivimde de tutmaya çalışıyorum. Gençlerimize yıllar sonra konuşma metnini şimdiden hazırlamış oluyorum kısaca.
Bu Milli Bayramlarımızda gözüm daima ilk protokole takılır.
Görmek istediklerimi hemen görürüm. Bir de görmek istediklerimi arar dururum. Belki biraz sonra teşrif edeceklerdir der, göz ucumla takip ederim. Program biter bu beklediklerim gelmez. Samimiyetimle ifade ediyorum ki; gelmediklerine neler kaçırdıklarına üzülürüm.
Gözlerimin ve Gönlümün Aradıkları;
Beldenin yerel yönetim başkanı, yardımcısı, encümen üyeleri, mahalle muhtarları, parti temsilcileri, sosyal toplum kuruluşları, esnaflar, analar babalar, mahalle büyükleri, konu komşum hep gözlediklerim, gönlümün aradıklarıdır.
Bugüne kadar hep gözüme takılan Kışlacık Mahallesi Muhtarı Sayın Abdullah Akça ve CHP belde temsilcileri olmuştur. Her Milli Bayramda gördüm.
Beldemizde sekiz tane mahalle var. Nerede bu muhtarlarımız? Nerede bu siyasi partilerin temsilcileri? Nerede belediye encümen üyeleri? Mahallelerimizin ve Merkez Camisi İmamı nerede? Böyle bir Milli Bayramlara neden katılmazlar? Yiğidi öldür hakkını ver.
Şerafettin GÜÇ
Karamanoğulları Tarihi Araştırmacısı Eğitimci Yazar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz