07.02.2018 tarihinde muhteşem bir törenle Ermenek halkı ona son görevini yaparak ebediyete uğurladı. Hastalığını haber aldığımda hemşehrilerimize haber niteliğinde şöyle yazmıştım:
“Damadı, önceki Ermenek Belediye Başkanı Necati Akpınar’dan öğrendiğimize göre, Hurşit Akpınar 10 Kasım 2017 tarihinden beri Konya-Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakımda yatıyor.
Hemşehrilerimizden Meram Tıp Fakültesi hocalarından, Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, Prof Dr. Hakkı Polat , Prof. Dr. Sema Tuncer ve diğer sağlık görevlisi insanlarımız ilgilerini eksik etmiyorlar. Hurşit Ağa’nın sağlığına kavuşması için herkes elinden geleni yapıyor.” Demişti. 06.02.2018 tarihinde yatırıldığı Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nden sağ olarak çıkamadı, maalesef yaşamını yitirdi.
HURŞİT AĞA’nın ölüm haberini alınca sosyal medyadaki sayfamda şöyle yazmışım: “ Ben kendinden çok namını duymuştum. Ermenek’teki eğitim seçkinlerini yazarken onu da ihmal etmedik. Güneyyurt beldemize yaptırdığı okul ile ilgili olarak onun da yaşamını da Yeşil Ermenek’te yazmıştık. Hurşit Ağa’yı anlatan ve dört bölümden oluşan yazıyı şimdi www.hasansimsek.com.tr de okuyabilirsiniz.
Bazı insanlar var ki yörelerinde örnek çalışmaları, yardımsever tutumları ve erdemli tavırları ile tanınır. Hurşit AĞA, örnek bir aile reisi, yorulmak bilmeyen çalışkanlığı ve hayırsever tutumu ile bilinir ve tanınırdı.
1980’li yıllarda sonunda Hurşit AĞA (Akpınar)’ın adı yerel gazetelerimizde sık geçmeye başlamıştı. Bir gün şimdi rahmetli olan ağabeyimiz İlhan Gür’e Hurşit Ağa kimdir diye sordum . İşte yanıtı:
“1977 yılında Ecevit Hükûmeti madenleri devletleştirdiğinde, Ermenek Yöresi, madencileri , hûkümetin aldığı bu kararı kabullenemezler ve işler hâldeki ocaklarını tahrip ederek işlemez hâle getirirler. Hurşit AĞA işletmekte olduğu linyit ocağını işler vaziyette, bütün demirbaşları ve envanteri ile birlikte devlete teslim eder. Madenlerin özel şirketlerden alınarak işletmesinin devlet eliyle yapılmasının yanlış olduğunu anlayan hükûmet bir müddet sonra maden ocaklarını işletme sahiplerine iade eder. İşte olan o zaman olmuştur. Ocaklarını yıkıp işlemez hâle getiren işletmeler yeniden işletmeye açmak için, uğraşı verip para harcarken, Hurşit AĞA ocağını çalışır vaziyette teslim alır ve üretimine devam eder. Artık atı alan Üsküdar’ı geçmiştir. Rakipleri ocakları çalıştırıp verim alıncaya kadarki zamanda önceden var olan hayırseverliği , varlığı/ kazancı nedeni ile “ AĞALIK” seviyesine yöre halkının kolektif aklı ile yükselmiştir.
O yalnız, fakir fukaraya , mesai yaptıkları arkadaşlarına, sosyal etkinlerdeki harcamalara AĞALIK yapan biri değil aynı zamanda dara düşen, zorda kalan, iş sahiplerine de borç verip onlara destek olmuş özgüveni yüksek bir yardımseverdir.
O yalnız bizim Taşeli’nin Hurşit Ağası değil, Mersin ve Konya’da bilinen sayılan “AĞA’sı olmuştur. Yöre halkı son yolculuğunda Sipas Camii’nde 07.02.2018 tarihindeki seferberlik olmuşçasına iştirak ettikleri kalabalık cenaze törenine katılım onun AĞA’lığını bir defa daha pekiştirmiştir. Sosyal medyadaki tanıdıkları da üzüntü bildiren mesajlarını yazmakta adeta yarışmışlardır.
Sonuç olarak, üretken, mücadeleci, ikramdan haz duyan, erdemli bir insan olan Hurşit (Akpınar ) AĞA hakkın rahmetine kavuşmuştur. Ruhu şad olsun!
12.02.2018.
Hasan Şimşek
TAŞELİ YÖRESİ HURŞİT AĞASI'NI KAYBETTİ ( 1924- 2018 )
Son Eklenenler
author
Emma Hayes
There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.