ARAÇ DEĞER KAYBI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

0

Araçların değer kayıpları hakkında Konya Barosu avukatlarından hemşehrimiz Av. Ali İhsan Üremiş ile bir söyleşi yaptık. Araç sahibi hemşerilerimizin kaza ya da tamirat durumlarında haklarını bilmeleri açısından Av. Ali İhsan Üremiş‘in hukuki yorumalarını aşağıda yayınlıyoruz.

“Araçlarda meydana gelen değer kaybı nedir?” sorusu, kaza yapan birçok sürücünün karşısına çıkar ve oldukça merak edilir. Araç değer kaybı, gerçekleşen bir trafik kazası sonucunda aracın kaza tarihindeki hasar görmemiş 2. el piyasa değeri ile aracın kazadan sonra onarılmış haldeki 2.el piyasa değeri arasında oluşan farktır. Kaza yaparak hasar gören bir araç, onarıldıktan sonra hasarın boyutuna göre değer kaybı yaşar. Aracı hasar gören taraf bu zararı karşı tarafın kusuru oranında Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortacısından, sürücüsünden veya aracın sahibi/işleteninden tazmin etme hakkına sahiptir. Bu hakkın temini için bir zamanaşımı süresi var mıdır? diye akla soru gelebilir. Evet, kaza tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımı süresi vardır.

KAZALI ARACIMA ORİJİNAL PARÇA TAKTIRDIM. ARAÇ DEĞER KAYBI OLUŞTU MU?

Aracınızın tamirat işlemlerinin tamamı orijinal parça kullanılarak yapılsa dahi TRAMER kaydının oluşması nedeniyle aracın piyasa değeri düşmüş olacağından araç değer kaybı yine oluşmuş olacaktır.  

DEĞER KAYBI TUTARI NASIL BELİRLENİR?

Aracın markası, özellikleri, model yılı, kullanım amacı, kullanım süresi, yıpranma payı, aracın gördüğü hasarın ağırlığı, hasara uğrayan bölgenin araç için önemi, hasarın giderilmesinde kullanılan parçaların niteliği, değer kaybında göz önüne alınan aracın olay tarihindeki 2. el rayiç değeri ile kazadan sonra onarılmış haldeki 2. el rayiç değeri arasındaki farklar değer kaybının belirlenmesinde ölçütlerdir. Bu konu bilirkişi incelemesi neticesinde netlik kazanmaktadır.

PERTE/HURDAYA ÇIKAN ARAÇTA DEĞER KAYBI OLUŞUR MU? 

Vatandaşların bize yönelttiği en sık karşılaştığımız soru bu diyebiliriz. Bir kaza neticesinde yapılan ekspertiz incelemesi akabinde aracın tamiratının ekonomik olmayacağı gerekçesiyle araç perte/hurdaya çıkarıldı ise bu araçta değer kaybı zararından artık bahsedilemez. Zira hurdaya çıkan bir aracın 2. el piyasası gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI KİMLERDEN TALEP EDİLEBİLİR?

Zarar veren aracın sürücüsü, sahibi/işleteni ve zorunlu mali mesuliyet sigortacısı müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar. Aşan kısım yönünden de eğer var ise ihtiyari mali mesuliyet sigortacısı da sorumludur.

HER KAZADA DEĞER KAYBI OLUŞUR MU?

Her kaza yapan araçta yahut her kazada değer kaybı zararı oluşur diyemeyiz. Kazanın oluş şekli ve hasar gören parçalar vs değerlendirilerek yorum yapılmalıdır. Ayrıca belirtmek isterim ki tazminat taleplerinin yöneltileceği hukuki süreçler çok fazla ayrıntı içermekte olduğundan dolayı vatandaşlarımızın alanında uzman avukatlara danışmasını önermekteyim. Bu konuda bilhassa avukat kimliği olmayan kişilerle süreçlerin takip edilmesi halinde vatandaşlarımızın ne yazık ki hak kayıplarına uğradıklarını görmekteyiz. Lütfen avukat meslektaşlarımıza danışılsın ve yasal işlemler meslektaşlarımızla takip edilsin.

Bir hukukçu olarak verdiği değerli bilgiler için hemşerimize teşekkür ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz