Dr. Yusuf Çimen’in oğlu Genç Mühendis Onur Çimen'in gezi, gözlem ve inceleme yazısı olan “Doğu Ekspresinde bir kedi” raflardaki yerini aldı.
Onur Çimen'in gezi, gözlem ve inceleme yazısı olan “Doğu Ekspresinde bir kedi” raflardaki yerini aldı. Tarzıyla okurları kitabın içine çeken Çimen'e en büyük destek ise ünlü yazar Sunay Akın'dan geldi.
Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunu olan 29 yaşındaki Onur Çimen, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tren hattı boyunca olan şehirlerin tarihini, insan yapısını etkileyici betimlemelerle anlattığı gezi, gözlem ve inceleme yazısı olan “Doğu Ekspresinde bir kedi” piyasaya çıktı.
Kitabı yazma fikrinin gezgin bir ruha sahip olmasından kaynakladığını belirten Çimen, “Geçmişi keşfetmeyi çok severim. Özellikle okuduğum yerleri yerinde görmek gibi bir hevesim vardır. Üniversite boyunca da her merak ettiğimi yerinde görmek konusunda zaman ve bütçe ayarlamaya çalışmışımdır. Özellikle çeşitli açılardan da sosyal anlamda gözlemlerimi mesleğimle ilişkilendirme konusunda da yoğun çabam vardır. Sadece gezmek görmek değil sosyal, kültürel, politik yapıları da tanımak önemli gayretlerimdendir” dedi.
SUNAY AKININ YORUMU
Genç yazara destek veren ünlü Yazar Sunay Akın, kitapla ilgili düşünceleri arka kapakta paylaştı. İşte Sunay Akın'ın kitap hakkındaki düşünceleri:
“Yüz yıllar önce haritalar ressamlar tarafından yapılırdı ve bir haritayı boyayacak olan ressam, eline paleti ve de fırçasını almadan önce gezginlerin kitaplarını okurdu. Ressam, haritayı önce bilgiyle beynine resmederdi. Onur Çimen'in gezi kitabını okurken, boş bir tuval karşısında harita çizecek bir eski çağ ressamı olarak hissettim kendimi. Bir gezgin olarak Onur Çimen, her dakikası dolu dolu geçen bir yolculuğa çıkarıyor bizleri. Çimen'in yolculuğu televizyon kanallarında çokça rastladığımız yüzeysel gezi programlarının çok uzağında. Her şeyden önce müze gezen bir yazar var karşımızda. Bir kentin müzelerini ziyaret etmek, o kentin tarihine, hafızasına, kültürüne saygı duymak demektir. Yabancısı olduğunuz bir kentte müzeleri gezdikten sonra adım attığınız sokaklar, bir kitabın sayfalarıdır artık. Onur Çimen yolculuğunu müze ziyaret ederek koca bir kütüphaneye dönüştürmüş. Bir kitapçının “gezi” raflarına bakınca, içlerinde oteller, lokantalar ve alışveriş yerlerinin anlatıldığı kitaplar görürüz.. Çimen'in kitabı çarşaf ve tabak kültürünün çok ötesinde gezdiği kentlerin öyküleriyle buluşturuyor okuru. Onur Çimen'i okuduktan sonra, anlattığı kentleri yeniden görmek isteğine kapıldım. Yeniden görmek isteği… Evet, sanırım gezginin hedefine ulaştığını gösteriyor bu yazdığım!”
ONUR ÇİMEN KİMDİR
Onur Çimen, Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü mezunudur. Doğum yeri 1987 Erzurum’dur. Memleketi ve kütüğe bağlı olduğu yer Konya’nın Ilgın ilçesidir. İlk ve orta eğitimini Karaman’ın Ermenek ilçesinde, lise ve üniversite eğitimini İzmir’in Bornova ilçesinde tamamlar. Lisans eğitimi boyunca özellikle kültür sanat kolektifleri, Anadolu kültürü, tarihi, milli mücadelesi, sanatı ve edebiyatıyla ilgilenir. Arkadaşlarıyla birlikte fikir sahibi olduğu Ulusal Kimya Mühendisliği Öğrenci Platformu’nu kurar. Aynı zamanda kapanan Vizyon Atölyesi Tiyatro Topluluğu’nda genel koordinatörlük yapıp birkaç oyunda rol alır.. Gelişen süreç içerisinde Kültür-Sanat üzerine yazılar yazıp çeşitli radyo söyleşilerinde konuk olarak bulunur. Meslek platformunun gelişim sürecinde çeşitli basın odalarında yer alır. Kendinden sonra gelen ekiplerin organizasyonlarını takip ederken de çeşitli Anadolu şehirlerini gezme fırsatı bulup başta bitirme tezi olan eski eserlerin kimyasal korunumu olmak üzere birçok sosyokültürel alanda çalışmalarda bulunur. Bu çalışmaların sonucu olarak Toplumun Kimyası olarak düşündüğü serisinin ilk ürünü olan Doğu Ekspresi’nde Bir Kedi adlı çalışmayı kitaplaştırır. Halen Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÖF) Uluslararası İlişkiler bölümünde eğitimini sürdüren Onur Çimen, mesleğinin yanı sıra müzik ve satranç ile ilgilenmektedir.
ERMENEKLE İLGİLİ BİR KİTAP YAZMAYI DÜŞÜNÜYORUM
Ermenek’te bir zamanlar görev yapmış olan Dr Yusuf Çimen’in oğlu olan 29 Yaşındaki Onur Ermenek’i ziyaret etti.Kendisi ile yaptığımız söyleşide; “”Babamın görev yeri olan ve çocukluğumun geçtiği Ermenek’te olmak çok güzel. Ermenek’te anılarım, dostlarım var.Burayı çok seviyorum. İmkan buldukça da gelmeye çalışıyorum.Allah izin verirse Ermenek’le alakalı da bir kitap yazmayı düşünüyorum” dedi. Onur Çimeni tebrik ediyoruz.Başarılarının devamını diliyoruz.