Dünya Meteoroloji Örgütü'ne Göre Aşırı Hava Olayları 'Yeni Normal' Oldu

0
Dünya Meteoroloji Örgütü'ne Göre Aşırı Hava Olayları 'Yeni Normal' Oldu

Çalışmaya göre küresel deniz seviyeleri de 2021 de rekor düzeylere çıktı.
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) 2021 verileri, Glasgow'da düzenlenen COP26 İklim Konferansı'na denk gelmesi için bu yıl erken yayımlandı.
İklimin Durumu raporunda, sıcaklıklar, aşırı hava olayları, deniz seviyelerindeki artış ve okyanuslardaki koşullar gibi iklim göstergelerinin bir fotoğrafı çekiliyor.
Çalışmaya göre atmosferdeki sera gazı birikimi rekor seviyelere ulaşırken, 2021 dahil son 7 yıl büyük ihtimalle kayıtlara geçen en sıcak dönem olacak.

""

Raporda artan sıcaklıkların gezegenimiz üzerindeki etkisi artarken, dünya daha önce görülmemiş bir yere doğru gidiyor.
WMO'dan Prof. Petteri Taalas, "Aşırı hava olayları artık yeni norm. Bunların bazılarında insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin ayak izlerinin rol oynadığına dair büyüyen bilimsel kanıtlar var" dedi.

Prof. Taalas, bu yıl dünya genelinde görülen aşırı hava olaylarının bazılarını şöyle aktardı;

  • Kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana ilk kez Grönland buz örtüsünde kar değil, yağmur yağdı
  • Kanada ve yakınındaki ABD topraklarındaki sıcak hava dalgası yüzünden British Columbia eyaletindeki bir köyde sıcaklık neredeyse 50 dereceyi buldu.
  • ABD'nin güneybatısındaki Ölüm Vadisi'nde sıcaklıklar 54,4 dereceye ulaştı.
  • Çin'in bir bölgesinde normalde aylar içinde düşen yağmur saatler içinde düştü.
  • Avrupa'nın bazı bölgelerinde ağır sel felaketleri yaşandı, yüzlerce kişi ölürken, milyarlarca euro maddi hasar oluştu.
  • Güney Amerika'nın sub-tropik bölgelerinde üst üste iki yıl görülen kulaklık nehir havzalarındaki su akışını azalttı ve bu durum, tarım, ulaşım ve enerji üretimine olumsuz yansıdı.

""

WMO'ya göre bir diğer kaygı veren gelişme, küresel deniz suyu seviyelerindeki yükseliş.
Uydu sistemleri tarafından tam ölçümlerin yapılmaya başlandığı 1990'lı yılların başından bu yana deniz seviyeleri, 1993-2002 arasında yılda 2,1 milimete yükseldi.
Ancak 2013-2021 arasında çoğunlukla buzul kaybı yüzünden iki kattan fazla artıp, 4,4 milimetreye çıktı.
Bristol Buzul Merkezi'nden Prof. Jonathan Bomber, "Deniz seviyeleri 2000 yıllık dönemdeki en büyük hızla artıyor. Şu anki gibi devam edersek, bu artış 2100'de 2 milyonu aşabilir ve dünya genelinde 630 milyon kişi evlerinden olabilir. Bunun sonuçları hayal bile edilemez" dedi.
 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz