Ermenek Belediyesinden Firan Kalesi İle İlgili Açıklama

0
592

           BELEDİYEDEN AÇIKLAMA GELDİ
İlçemizin En Önemli Kültürel Miraslarından bir tanesi Ermenek Kalesi diye de bilinen Firan Kalesidir. Firan Kalesi İlçenin kuzeyinde bulunan, çok dik ve yüksek kaya sığınağının güneyinin kesme taş ve harçla yapılan mazgallı duvarlarla korunaklı hale getirilmesi ile inşa edilmiştir. Kaleye birisi doğudan kayalar kazılarak yapılmış çok dar, diğeri de dik kayalığın alt bölümünden yine kayaya oyularak yapılmış 72 basamakla çıkılan iki giriş bulunmaktadır.
Karamanoğulları tarihinde önemli bir yeri olan kale Gedik Ahmet Paşa tarafından alınarak Osmanlı topraklarına katılmıştır. Günümüzde kalenin çok az bir bölümü kalmıştır. 1995 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir.
Firan Kalesinin Tarihi ve Kültürel değerinin yanında İlçe Merkezine yakın olması sebebi ile her zaman Turizme Kazandırılması düşünülmüştür
Bilindiği üzere Kültür Bakanlığının en önemli görevlerinden birisi Ülkemizin doğal, kültürel ve tarihini tespit etmek, ortaya çıkarmak, yaymak, tanıtmak ve benimsetmek, tarihi kültürel varlıkların tahribini ve yok edilmesini önlemek, korumak gelecek nesillere aktarabilmek için toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimini sağlamaktır.
İlçemizin Kültürel ve Tarihi mirasının tespiti ve turizme kazandırılması için Belediyemiz talebi doğrultusunda 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından İlçemize gelen bir heyet Firan Kalesi,  Öksürük İni, Mennan Kalesinde bir takım incelemelerde bulundular Bu kapsamda yapmış oldukları değerlendirme neticesinde Firan Kalesinin ve Öksürük İninin bulunduğu alan 1.Derecede Arkeolojik sit Alanı olmasının yanında aynı zamanda Kaya Düşmesi Afetine Maruz Jeolojik Sakıncalı Alan olduğu söz konusu bölgenin Turizm Yönünden değerlendirilebilmesi için öncelikle Kaya düşme Afetinin ortadan kaldırılması gerektiği bundan sonra Turizm açısından değerlendirilebileceği belirtilmiştir.
İlçemizin Kuzeyini kaplayan Kaya kütlelerinin bulunduğu kısım Kaya Düşmesi Afetine Maruz (Jeolojik Sakıncalı Alan) Bölge olup Söz konusu Tehlikenin ortadan kaldırılması için İl Afet Acil Durum Müdürlüğüne defalarca yazılar yazılmış, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa FENER`e Potansiyel Kaya Düşmelerinin ve Şev Duyarlılıklarının değerlendirilmesi çalışması yaptırılmış, Konya Kültür Varlıkları Kuruluna Onaylatılmıştır. Ancak söz konusu bölge ile ilgili Ne Kültür Bakanlığı nede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı herhangi bir çalışmada bulunmamıştır.
En son Bakanlar Kurulunun 2013/5105 sayılı kararı ile Resmi Gazetenin 28 Temmuz 2013 tarih ve 28721 sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren kararı ile Ermenek İlçesinde yaklaşık 24,8 ha lık saha “Riskli Alan Olarak” Belirlenmiştir. Bu Kapsamda yaklaşık 250 konutluk bir alan, İlçe Merkezinde başka bir bölgeye taşınacaktır.
Özet: Söz Konusu Bölgedeki Kaya Düşme Afeti Ortadan Kaldırılmadan Firan Kalesi ve Öksürük İninin Turizme Kazandırılması mümkün gözükmemektedir.
 
Kamuoyuna Duyurulur.
 
 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz