ERMENEK BELEDİYESİNİN FİRAN KALESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Bu konuda geçen haftalarda üç ayrı yazı yazdım.( bkz. ermenekinsesi.com.tr ) Bu yazılarım üzerine Ermenek Belediyesi kamuoyunu aydınlatan bir açıklama yaptı. Açıklamada özetle;
“ İlçemizin en önemli kültürel miraslarından bir tanesi Ermenek Kalesi diye bilinen Firan Kale’sidir.” Firan Kalesi ilçenin kuzeyinde bulunan, çok dik ve yüksek kaya sığınağının güneyinin  kesme taş ve harçla yapılan mazgallı duvarlarla korunaklı  hale getirilmesi  ile inşa edilmiştir. Kaleye birisi doğrudan kayalar kazılarak yapılmış çok dar, diğeri de dik kayalığın alt bölümünden yine kayaya oyularak yapılmış 72 basamakla çıkılan iki giriş kapısı vardır.
1995 yılında 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir. Kültür Bakanlığının en önemli görevlerinden birisi ülkemizin doğal, kültürel ve tarihini tespit etmek, ortaya çıkarmak, yaymak, tanıtmak ve benimsetmek, tarihi kültürel varlıkların tahribini  ve yok edilmesini önlemek,  korumak  gelecek  nesillere aktarabilmek için toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimini sağlamaktır.
Belediyemizin talebi doğrultusunda 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından ilçemize gelen bir heyet Firan Kalesi, Öksürük İni, Mennan Kalesi’nde, birtakım incelemelerde bulundular. Bu kapsamda yapmış  oldukları değerlendirme neticesinde Firan Kalesi’nin ve Öksürük İni’nin bulunduğu alan 1.derecede Arkeolojik sit alanı olmasının yanında aynı zamanda kaya düşmesi afetine maruz Jeolojik sakıncalı alan olduğu söz konusu bölgenin turizm yönünden değerlendirilebilmesi için öncelikle kaya düşme afetinin ortadan kaldırılması gerektiği bundan sonra turizm açısından değerlendirilebileceği belirtilmiştir.
Söz konusu bölgedeki kaya düşme afeti ortadan kaldırılmadan Firan Kalesi ve Öksürük İni’nin turizme kazandırılması  mümkün gözükmemektedir. “  şeklinde bir açıklama yapmıştır.
Öyle anlaşılıyor ki Ermenek Belediyesi bu konuda bir hayli çalışma yapmıştır. Açıklamalarında kaya kütlesinden kopabilecek parçalar nedeni ile riskli alanların varlığı, birinci derecede sit alanı olması gibi doğal ve yasal engeller olduğu gerekçesi ile turizme açılması talebini uygun görmüyor. Bize göre bu engeller aşılabilir ve iyi bir projenin hayata geçirilmesi ile Firan Kalesi gezilebilir hâle sokulabilir. Evliya Çelebi’nin  “Göklere ser çekmiş  kırmızı bir dağın ortasında Tanrı kudretiyle yapılmış bir kalesi vardır. İbrete şâyân , seyredilmesi vacip bir  kaledir. Mutlaka görülmeli ve seyredilmelidir” dediği Firan (Ermenek ) Kalesi’nin turizme açılması,  Ermenek’i turizm ve tanıtım  açısından bir çıta daha yukarı çekeceğini düşünüyoruz ve belediyemizin bu konuda pes etmemesini diliyoruz.
07.11.2017
Hasan ŞİMŞEK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram