Ermenek'te Yeni Bir Mağara Keşfedildi

0

Yeni Bir Mağara

Karaman’ın Ermenek ilçesinde yeni bir mağara keşfedildi. Keşif 28.03.2017 Salı günü  gerçekleşti.
Doğan Haber Ajansı Ermenek muhabiri Ali Rıza ETCİ ve Ali BAYINDIR . Ömer BATTIR, Mustafa DERELİ den oluşan dört kişilik grup doğa yürüyüşü için seçtikleri bölgeden hareket etti. Kayalık bölgeden vadiye doğru ilerlerken bir mağara girişi fark ettiler. Yaklaşık 50 metre tırmandıktan  sonra mağaranın girişine ulaştılar. Merak edip mağaranın içini gezmeye karar verdiler. Mağaranın dibine doğru indikçe gördükleri karşısında hayrete düştüler. Mağaranın içinde sarkıtlar,dikitler ve şelale biçimli traverten oluşumların olduğunu gördüler. Ellerindeki sınırlı ekipmanlarla mağarayı fotoğraf ve video ile kayıt altına aldılar.
Yeni Bir Mağara
Keşif grubunun içinde bulunan DHA muhabiri Ali Rıza ETCİ mağara hakkında şunları söyledi..“Mağaranın giriş bölümü 15 metre uzunluğunda ve 10 metre yüksekliğinde. 20 derecelik bir eğime sahip olan mağara girişi tabanı  yaklaşık 40 metre uzunluğunda. Pudra kıvamında gri topraktan oluşuyor. İlerledikçe 40 derecelik bir eğim ile devam eden galerinin eni  5 metreye kadar düşüyor. Mağara tavanı içerde en düşük 5, en yüksek 10 metre. Bitiminde ise 1 metre çapında tünel karşımıza çıkıyor. Ancak bu tünelden ileriye gitmeyi göze alamadık. Ama tünelin başka bir galeriye açıldığını düşünüyoruz. Mağaramız girişten en aşağıya kadar tahmini olarak 100 metre uzunluğunda. İçerde eni 60 cm boyu ise 3 metreyi bulan dikitler,şelaleyi andıran travertenler ve yeni oluşmaya başlayan 10 cm civarında dikitler bulunmakta. Mağarada oluşumlar yer yer  devam ediyor. Bu mağara uzmanlar tarafından incelendikten sonra daha ilginç bilgilere ve verilere ulaşılacağını düşünüyoruz . Mağaraya Dikilitaş ismini vermeyi uygun bulduk “dedi.

HAKKINDA UZMAN GÖRÜŞÜ
mühendisi Mustafa Sel mağara hakkında şunları söyledi: Kireçtaşlarının yoğun olduğu karstik arazi üzerinde bulunan mağara düz bir girişe sahip olup. Yaklaşık 20 metrelik eğimsiz bir alandan sonra ortalama %20 eğimle 100 metreye kadar devam etmektedir. Girişten  itibaren yükseklik 15 ile 3 metre arasında değişmekte  olup oldukça ferah bir görünüme sahiptir. Ermenek’in yıllık 700 mm.ye yaklaşan yağış miktarı mağaranın oluşumuna hız verdiği tahmin edilmektedir. Çünkü arazi yapısı gereği çözünmeye karşı dirençsiz olan kireçtaşlarının bulunduğu yöre, yeraltı boşluğunun zamanla genişlemesine sebep olmuştur.
Çözünmeler devam ederken tavandan sızan kireçli sular sarkıtları, tabanda birikmesiyle dikitleri ve bunların birleştikleri alanlarda muazzam sütunları oluşturmuştur. Mağarada halen oluşum devam etmekte olup farklı alanlarda suların tavanda yoğunlaştığı görülmektedir. Tıbbi açıdan da rahatlatıcı etkisinin tahmin edildiği mağara. Gelecekte mağara bilimcilerin önemli uğraş  yerlerinden  biri haline geleceği ve ülkemizin önemli turizm varlıkları arasında yer alacağı öngörülmektedir.
MAĞARAYI BULANLAR ÖDÜLLENDİRİLECEK
Mağaranın keşfi ilçede büyük yankı uyandırdı. Başkan Uğur Sözkesen mağaranın damlataş mağarasından daha büyük olduğunu gerekli yerlere baş vurarak mağarayı tescilleteceklerini. Turizme açılması için gerekli işlemleri başlatacaklarını söyledi. Mağarayı keşfedenleri tebrik etti.Kendilerini ödüllendireceklerini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz