KARAMAN İLİ TANITIM GÜNLERİ

Geçtiğimiz hafta 8-11 Mayıs 2014 tarihlerinde, Ankara’ da Atatürk Kültür Merkezinde, Ankara  Karamanlılar Derneği Başkanı  Veli BOZKIR’ın organizesinde/öncülüğünde “Karaman Tanıtım Günleri” düzenlendi. İlk defa bir sivil toplum örgütünün düzenlemiş olduğu bu etkinlik şüphesiz ilimiz Karaman’ın tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır.

Ankara’daki  Ermenekliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Talat Seyhan Bey’den aldığım bilgiye göre, ilimizin AKM’deki stantlarına Ankaralıların ilgisinin büyük olduğunu, merak ettikleri konular hakkında bilgi aldıklarını ve çok yararlı geçtiğini anlattı.

Karaman Valiliğinin ve ilçe kaymakamlıklarımızın ve belediyelerimizin desteklediği “Tanıtım Günleri Etkinliği “ nin gelecek yıllarda aynı ay ve haftalarda düzenlenmesi hâlinde tanıtım açısından çok daha yararlı olacağını düşünüyorum.

Tanıtım günlerine ilçelerimizin de katılmış olması sevindiricidir. En azından Karaman’ın kendi topraklarındaki yerleşim yerlerini de kuzeyi/güneyi; dağı/ovası açısından tanıma imkânı bulduğunu düşünüyorum.

 Karaman’ın ilinin yüz ölçümü 9163 kilometre kare ve nüfusu 237.939,ilçelerine gelince,

Merkez ilçe…………………………….…….:168.686

Ermenek…………………………….…………: 30.664

Kazımkarabekir………………….…………: 4278

Ayrancı…………………………………………: 8934

Sarıveliler…………………………………….: 12.876

Başyayla……………………………………….: 4012

Toplam bazda ilimizin nüfusu yukarıda da ifade ettiğim gibi 2013 yılında ortalama Türkiye İstatistik Kurumuna göre 237.939’dur. Nüfusun % 29’u kırsalda, % 71’i de kentlerde yaşamaktadır.

Karaman ilimiz güneş enerjisi yönünden Türkiye’nin en güneyindeki illerden olduğundan çok şanslıdır. Hitit, Roma, Bizans ve Karaman Beyliği eserleri ile tarih açısından çok zengin bir il olduğu gibi doğal hayat bakımdan da bakir illerden sayılır. Karadağ’da sürüler hâlinde yaşayan yaban atları, Taşkale Buğday Ambarları, Sarıveliler/ Dumlugöze’deki yabani dağ keçileri, şifa kaynağı doğal bitkiler ve niceleri sayılmaya değer. Ayrıca geçmişimizden süregelen Yörük kültürünü yaşatan Sarıkeçililer aşiretinin il yaylalarımızdaki yaşamlarını ve kültürümüze katkılarını unutmamak gerekir.

Cumhuriyet Dönemi’ndeki ulaşım, ticaretin yoğunluğu,  ürünlerdeki çeşitlilik, Karaman merkezdeki tarıma dayalı sanayi (bulgur, bisküvi ), elma ,kiraz üretimi; Taşeli Yöresi’nde linyit ve mermer yataklarının varlığı ve işletilmesi ilin ekonomisine katkı yapan başlıca etkinliklerdir.

Yurdumuzun en büyük kazanımlarından biri olan Ermenek Hidro Elektrik Santralı ve Ermenek Baraj Gölü ilimizin en güney ucunda seyran etmeye değer harika eserlerdir.

Karaman merkezde, Hatuniye Medresesi, Karaman Kalesi ve müzesi, Aktekke Cami,Karadağ eteklerindeki Binbir Kilise, Balkusan’daki Karamanoğlu Mehmet Bey Küliyesi, Ermenek ve Mennan kaleleri,  Zeyve Pazarı Piknik Yeri, Güneyyurt ve Başyayla’lardaki mağaralar ve inler, Göktepe’deki Antik kalıntılar, imparator Zenon’un köyü İznebol/Elmayurdu-Büyükkarapınar Yaylası’ndaki Aziz Sokrates Kilisesi kalıntıları tanıtım ve ziyaretçi bekliyor. Karaman için bir nefes alma yeri olan Sertavul Geçidi ve lokantalarını ve keçi etinden yapılan sac kebabını da eklememizde yarar var.

Karaman ili tanıtıldıkça konuşulacak, konuşuldukça gezilip görülecek,  bilinmeyen güzellikleri ortaya çıkacaktır.

“Karaman Tanıtım “ günlerinin” gelecek yıllarda da tekrar edilmesini temenni eder başta Ankara’daki Karamanlılar Dernek Başkanı Sayın Veli Bozkır kardeşimiz olmak üzere tüm emeği geçen kurumlara ve bireylere teşekkür eder, gelecek tanıtım günleri açısından heyecanlarının kat kat artmasını dilerim. Bu yazıyı hazırladığım gün olan mübarek “Anneler Günü”nünde, onları saygı ile anar, bütün annelerin dertlerden  uzak sağlıklı, mutlu bir yaşam sürmesini dilerim. 11.05.2014. Hasan ŞİMŞEK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram