Karamanlı Bir Mimar ve İlham Kaynakları Şöyle ifade ediyor

Karamanlı Bir Mimar ve İlham Kaynakları
Şöyle ifade ediyor:
İYTE “İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi” için mimarlığını üstlendiğimiz Bilim Kulesi'ni, bilimin yol göstericiliğini tüm üniversite sakinlerine ifade edebilmek için tasarladık. İYTE'nin bilimsel alt yapısını vurgulayarak üniversitesinin simgesi niteliğinde olan anıtın varlığıyla tüm öğrencilerimize simgesel rehber olacağımıza inanıyoruz.
“Mimarlığını yapmış olduğumuz Bilim Kulesi, İYTE için anahtar kelime niteliğinde olan;”
""

"insan, eğitim, bilim, teknoloji, tasarım, fayda ve öncülük" kavramları kulemizde vücut bulmuştur.”
İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan “Bilim Kulesi” duvarlarına yazılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sanat, zanaat, edebiyatçılar için söylediği anlamlı sözü bulunmaktadır.    
"Sanat güzelliğin ifadesidir… Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık… olur." Gazi Mustafa Kemal Atatürk
 
Bizim Yunus Emre unutulmamış. Karamanlı mimar bu sözler ile tasarımını taçlandırmış. 

“İlim ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir,
Sen kendini bilmezsin,
Ya nice okumaktır.” Yunus Emre

Kurban Bayramı sebebiyle Karamanlı Mimar ile uzun bir sohbet ettim. Doğduğu mahalle olan Seki Çeşme Mahallesi, İsmet Paşa Caddesi ve tabii ki Kervansaray Meydanı sohbetimizin ana teması idi. Sohbet özlemle bitti.

Karamanlı Mimar Dedi ki;

Sohbetimizde bu tasarımın nasıl gerçekleştiği konu başlığı idi. Söze önce “İnsan Sevgisi” vurgusu ile başladı. Ben doğduğum şehrin insanını öncelikle çok seviyorum. Uzun zamandır ziyaret edemedim, ama ilk fırsatta mezarlarımız başta olmak üzere, mahallemi sokaklarını caddelerini ziyaret edeceğim.

“Bir başka konu ise; 2021 yılı malumunuz “Yunus Emre” yılı. Bu bakımdan benim için çok önemli idi. Karamanlı Yunus anısına mutlaka bir şeyler yapmam gerekirdi.”

“Tasarlamak istediğim “Bilim Kulesi” nde düşüncem, hayranlığım, öncülük hissimi ifade etmem gerekirdi. Bu yoldan çıktım. Sonunda umut ediyorum başardık. Tabi ki bu eserin bu şekle gelmesinde ekip arkadaşlarımın emeği pek çok. Hepsine buradan ir kez daha sevgi, saygı, şükranlarımı iletirim.

Bizim Yunus Emre diye söze başlamışken; bir çalışmadan kısaca bahsetmek isterim.  
( Uğur DOĞAN Doktora Öğrencisi, İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakultesi, Müzik Bilimleri Bölümü, Müzikoloji Anabilim Dalı  )
“YUNUS EMRE’NİN BESTELENMİŞ ÜÇ ESERİNİN MAKAMSAL ÇÖZÜMLEMESİ”
“1307’de kaleme aldığı Risaletü-n Nushiyyesi’ndeki dört yüz civarındaki şiirlerinde evrendeki bütün varlıkların Hakk’ın yeryüzündeki birer yansıması olarak görüldüğü vahdet-i vücut felsefesinden izlere rastlanan Yunus Emre, barış içinde bir yaşam, dürüstlük ve insan olabilmenin gereği olan sevip sevilmekle Allah’a ulaşılabileceğini insanlara anlatmıştır.”
“Yunus Emre eserlerinin Türk dili ve edebiyatında olduğu kadar Türk müziğinde de oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söylemek gerekir.”
“Sayın Uğur Doğan beyefendinin çalışmasını tesadüfen elde ettim. Gördüm ki; bizim Yunus Emre şiirleri birçok makamda bestelene gelmiş. Tasavvuf musikisinin gözeliğine bir ayrı güzellik katmış. Bu bakımdan “Bilim Kulesi” tasarımımda bizim Yunus Emre’nin ezgileri ayrı bir ilham olmuştur. İnsanı dinlendiren, düşündüren bir başka dünya kokusunu hisseder gibi.”  
Karamanlı Mimar ile söyleşimiz her telden değil, Atatürk ve Yunus Emre kavramları içerisinde sürüp gitti. Annesi Süha Güç Göktepe, babası emekli kurmay Albay Mehmet Göktepe olan Karamanlı Mimar halen görevini “İYTE” İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde halen sürdürüyor.
Karamanlı Mimar Kim Dersek;
1970 yılında doğan Yankı Göktepe. Orta öğrenimini International School of Naples İtalya’da tamamladı. Akabinde Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Göktepe, daha sonra yüksek lisans tezini İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde ambalaj tasarımı üzerine tamamladı.
Uzmanlığını aynı bölümde, prototip atölyesinde gerçekleştirdi. Halen aynı bölümde öğretim üyesi görevini yerine getiren Göktepe’nin firmalar için tasarladığı koleksiyonlar, uluslararası fuarlarda sergilendi. Farklı bakış açılarını bir araya getirerek sentez oluşturan Göktepe, yaşama değer katan ve farklılık yaratan ürünler tasarlamaktadır.
Zıtlıkları dengeli ve tutarlı bir bütünlük içinde değerlendirerek heykelsi formları hayata geçirdiği ürünlere yansıtmaktadır.
Karamanlı Mimar Yankı Göktepe’nin Yurt İçi ve Yurt Dışı yarışmalara katılmış ve ödüllendirilmiş epeyce eseri bulunmaktadır. Makaleye konu olan tasarımın YouTube paylaşımı aşağıdadır. 
(28) Bilim Kulesi – İYTE Kampüsü – YouTube
Şerafettin GÜÇ
 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram