Kış Ayları İçin Sağlık Kılavuzu

Kış Ayları İçin Sağlık Kılavuzu

Bu sene gribal enfeksiyonlar daha tehlikeli seyrediyor; bağışıklığınızı güçlendirin…
Kış aylarında, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski de artar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlayan aynı zamanda antioksidan olarak da görev yapan A, C ve E vitaminlerinden zengin besinleri günlük beslenme programımızda bulundurmamızda fayda var. Antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, ıspanak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan nar, portakal, mandalina, elma, greyfurt, ananas gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

Kış depresyonundan omega-3 ile kurtulun…
Güneş ışığının azalmaya başlaması, yoğun iş temposu gibi nedenler kışa girerken depresyon eğilimini arttırabilir. Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle de DHA’nın tüketimi antidepresan etki göstererek kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor. Antidepresan etkili bir beslenme planı bol miktarda balık ve omega-3 yağ asitlerinden zengin diğer besinleri (ceviz, keten tohumu, badem, fındık) içermelidir.

Kilo almamak için:
İnce elbiselerin yerini kalın kazaklara bıraktığı kış günlerinde kilo alma eğilimi artar. Havanın soğuması ile birlikte evde geçirilen zamanlarda az ve sık yiyerek kilomuzu kontrol altında tutabiliriz. Lif içeren kuru meyveler ile ceviz, badem, fındık gibi yanımızda taşıması kolay ara öğünler mükemmel bir fikir. 

Vücudumuzdaki faydalı mikroplar neler?
Probiyotikler, vücutta bağırsak bölgesinde bulunan, bağırsak çalışma düzenini sağlayan faydalı bakterilerdir. Posadan (sebze ve meyveler) fakir bir beslenme bağırsak mikroflorasını değiştirir ve hastalıklara karşı direnci düşürür. Probiyotik yoğurt, kefir gibi probiyotiklerden zengin ürünlerin kullanımının arttırması hastalıkların gelişimini önleyerek, kişinin yaşam kalitesini olumlu etkiler. 

Sıvı tüketimini ihmal etmeyin…
Çay, kahve, kola, kakao gibi kafein içeren içecekler yerine bağışıklık sistemimizi de destekleyen ekinezya, ıhlamur, kuşburnu, ada çayı ve bol limonlu bir yeşil çay gibi bitki çaylarını tercih edelim.

Güne 1 su bardağı C vitaminini yüksek miktarda içeren taze sıkılmış meyve ve sebze suları ile başlamak bizi tüm gün zinde kılacaktır.

Kuru ve soğuk hava su içme isteğini azaltabilir ancak hissedilmese bile vücuttan su kaybı gerçekleşir. Su tüketimine yaz aylarındaki kadar önem verip her gün 2- 2,5 lt su tüketelim.

Kemiklerinizi ihmal etmeyin
Soğuklarla beraber beslenme kış aylarında her zamankinden daha da önem kazanıyor. D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışığıdır, bu nedenle kış aylarında D vitamini gereksinimlerimizi karşılamakta güçlük çekmekteyiz. Bu dönemde D vitamini kaynağımızı yiyecekler oluşturmalıdır. D vitamininin en zengin besin kaynağı balıktır. Özellikle somon, sardalya, ton balığı gibi yağlı balıklar ile balık yağları yüksek miktarda D vitamini ihtiva ederler. D vitamini bakımından zenginleştirilmiş az yağlı süt de kış aylarında güneşle alamadığımız D vitamininin yerini doldurur.

En sevdiğiniz besin en büyük düşmanınız olabilir:
Kış aylarında artan uyku problemleriniz mi var? Besinlere karşı hassasiyetiniz oluyor mu? Hangi besinin şişkinlik şikayetlerine neden olduğunu, hangi besinlerin zayıflamanızı yavaşlattığını merak mı ediyorsunuz? Bu konuda besin intolerans (duyarlılık) testlerinden faydalanmalısınız. Kilo problemleri, şişkinlik, uykusuzluk, migren, alerji, astım, depresyon, sindirim sorunları ve birçok sağlık sorunlarınızın sebebi besin intoleransı olabilir. Besin intolerans testleri ile bu besinler belirleniyor ve kişiye özel diyet programınız diyetisyen eşliğinde planlanıyor. 

‘Kışın spor yapmam’ demeyin!
Havaların soğuması hareketsiz bir yaşama davetiye çıkarıyor ve sonucunda kış aylarında alınan kilolar da kaçınılmaz oluyor. Kapalı mekan sporları kış aylarında kurtarıcımız. Günlük yaşamdaki hareketimizi artırmak da elimizde. Asansör kullanmayıp merdivenleri kullanmak, kısa mesafeli yerlere araba ile değil yürüyerek gitmekte faydalı olacaktır.

Sıcak bir çorba…
Havaların soğuması ile beraber ısınmak için daha fazla yemek yememiz gerekir gibi gelir. Beynimizin gönderdiği yemek ye sinyalleri ile yüksek kalorili yiyecekler tüketmek yerine düşük enerji içeren besleyici öğeleri yüksek olan tarçınlı süte veya sıcak bir çorbaya ne dersiniz?

Kış Çorbası:

Malzemeler
300-400 gr brokoli 
1 kahve fincanı haşlanmış aşurelik buğday 
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 adet kereviz rendesi
1 orta boy havuç 
1 orta boy kabak
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası 
2 diş sarımsak

Sebzeleri temizleyip, küp küp doğradıktan sonra 1,5 lt su ile kaynatın, sebzeleri blenderden geçirin. Haşlanmış aşurelik buğdayı ekledikten sonra 5 dk. daha kaynatıp ocaktan alın. Kırmızı biber ve nane ekleyerek servis edin. 

Mutluluk için buğday ruşeymi: 
‘Mutlu olmak o kadar kolay değil!’ diyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü bazı besinlerin içeriğindeki seratonin (mutluluk hormonu) bizi neşelendirir. Sağlıklı karbonhidratlardan yeterli miktarda tüketmek mutluluk hormonumuzu artırır. Çikolatanın verdiği kısa süreli yalancı mutluluğa kanmayın. Bunun yerine öğleden sonraki ara öğününüzde 1 çorba kaşığı buğday ruşeymi, 1 çorba kaşığı yulaf, yarım muz, 1 bardak yarım yağlı sütü karıştırıp biraz pişirin. Ocaktan aldıktan sonra üzerine biraz bal, 5-6 adet fındık ve toz tarçın ekleyin. Mutluluk formülünüz hazır afiyet olsun, tok tutsun.

Bu kışı mutsuz ve hantal geçirmeyelim, Sağlıklı ve formda geçireceğimiz huzurlu bir kış mevsimi dileğiyle…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram