MUZAFFER TUTAR KİMDİR?

2
MUZAFFER TUTAR KİMDİR?

O bir yüksek yargıç, mesleğinin zirvesinde iken yaş sınırından emekli olmuş, değerli bir şahsiyet. Prof. Dr. Tahsin Kesici, Prof. Dr. İbrahim Ceylan gibi Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Başkanı Muzaffer Tutar Bey de geçen yüz yılın ilk yarısının sonlarında Ermenek’te doğup bileklerinin hakları ile Konya Lisesinde yatılı okuyan zeki ve başarılı çocuklar, üniversite başarıları ile birlikte hayata atılıp devletimize ve milletimize hizmet vermiş örnek insanlarımız.

Aşağıda da ifade edeceğimiz gibi Muzaffer Tutar Bey, yüksek yargıçtır, Yargıtay üyesi ve 18. Hukuk Dairesi Başkanlığına kadar bileğinin hakkıyla yükselmiş değerli bir hukukçudur.

O, 08 OCAK 1940 Tarihinde Ermenek’ te doğdu.  Babası, Ermenek Sandıklı Mahallesinden terzi Hasan Tutar, annesi de aynı mahalleden Kalkan ailesinin kızı(her anne gibi dünya tatlısı) Ayşe Kadın’dır.

Kardeşleri, yaş sırasına göre, Sıddıka Güleç(Tutar), Fuat Tutar, Mehmet Tutar,Ahmet Tutar,Hikmet Tutar,Hakan Tutar,Gürkan Tutar olup; Hakan ve Gürkan,annesinin  çok erken(49) yaşında vefatından sonra babasının  ikinci evliliğini yaptığı Ayşen Hanım’dan doğma sevgili kardeşleridir. Kardeşlerinden Fuat ve Mehmet emekli öğretmen, Ahmet ve Hikmet emekli muhasebecidir. Hakan ve Gürkan ise halen çalışmaktadır. Kız kardeşi ise ev kadınıdır.

08 Kasım 1962 tarihinde dayısı olan Ermenek’in – o zamanki ünlü bakliyat tüccarlarından olan – Durmuş Kalkan’ın kızı Şefika Hanım’la evlidir. Bu evlilikten iki çocukları olur. Büyük oğlu Prof. Dr. Hasan Ercan Tutar (1964 doğumlu) halen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde Öğretim Üyesi, Çocuk Kardiyolojisi uzmanıdır. Küçük oğlu Prof. Dr. Durmuş Eralp Tutar(1966 doğumlu) aynı Üniversitenin Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalında Öğretim Üyesidir.

Büyük oğlundan Zeynep adında bir; küçük oğlundan da Gizem ve Alp adında iki torunu vardır.

Muzaffer Tutar, İlkokulu 1947-1952 yıllarında Ermenek Sakarya İlkokulunda okur. Öğretmenleri merhum Sami Öztaş ve merhum Şevket Özmen imiş.  Her iki öğretmeninden almış olduğu eğitimi çok güçlü ve kalıcı olarak niteler ve ilkokul öğretmenlerini minnet, şükran ve rahmetle anıyor.

1952 yılında girdiği Ermenek Ortaokulunu pekiyi derece ile 1955 yılında bitirir. Mezuniyet sonrası girdiği sınavı kazanarak 1955- 1958 yıllarında Konya Lisesi’nde parasız yatılı olarak okuyup  okuldan  iyi derece ile mezun olur.

1958 yılında kaydolduğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini Adalet Bakanlığından burslu olarak okur ve 1962 yılında iyi derece ile mezun olur.

 

MUZAFFER TUTAR'IN MESLEĞİ VE YÜKSELİŞİ 

 

Muzaffer Tutar, bakanlığın önemli kademlerinde ve yargının hemen her kademesinde çalışmış, çalıştıkça tepeye doğru tırmanış başarılı bir yargıcımızdır.

Ermenek Hâkim Adaylığı görevine 10 Kasım 1962 tarihinde ilk adımını atar. Yaklaşık bir yıl sonra Hâkimlik stajına ara verip 1963- 1965 yılları arasında yedek subay olarak askerlik görevini yapar. Dönüşte kalan stajını Ermenek’te tamamladıktan sonra atandığı Hanak/Kars Cumhuriyet Savcılığı görevini 1967-1971 yılları arasında yaptı. 1971-1973 yılları arasında Konya-  Sarayönü Cumhuriyet Savcılığı görevini yürütür.

1973 yılında Ankara Cumhuriyet Savcı Yardımcılığına atanır ve aynı yıl Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünde Tetkik Hâkimi olarak görevlendirilir.

Adalet Bakanlığında Tetkik Hâkimliği, Müşavirlik ve Başmüşavirlik görevlerinde bulunduktan sonra 1984 yılında Hukuk işleri Genel Müdürlüğü görevine atandır.1991 yılına kadar bu görevde kalır.

1991-1992 yıllarında Adalet Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapar.

07 Haziran1992 tarihinde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca Yargıtay üyeliğine seçilir. Yargıtay 18. Hukuk Dairesinde göreve başlar. Bu görevi yürütürken 06. 04. 1995 tarihinde Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak görevlendirilir..30 Kasım 1995 tarihinde kendi isteğiyle ayrılıp Yargıtay üyeliği görevine döner.

29.01.2001 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulunca Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Başkanlığına seçilir. Yaklaşık dört yıl başkanlık görevini yürütüp 08 Ocak 2005 tarihinde yasal yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrılır.

Emekli olduktan sonra, daha önce iki baskısı yayımlanan   “ Kamulaştırma Davaları “ adlı iki ciltlik kitabını genişletilmiş ve mevzuat değişikliğine uyarlanmış üçüncü baskısını yayınlatır.

Toplam 42 yıl 5 ay süren kamu hizmetlerinin her birisinde Anayasamız başta olmak üzere tüm kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuata, devletimizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin bizi bağlayan hükümlerine ve hukukun üstünlüğü ilkesine uygun ve de vicdanına göre karar vermeye büyük özen gösterir.

Muzatffer Tutar Bey. Yargısal görev dışında kalan idari işlerinde gerek tüm vatandaşlarımızın ve özelde hemşehrilerimizin yasalara uygun ve haklı gördüğü isteklerini dinleyip yardımcı ve yol gösterici olmayı kendine görev bilmiş çok değerli bir hemşehrimizdir.

“Takdir edilmelidir ki hâkimlik, yargı görevi yerine getirilirken tarafsızlığın kuşkuya meydan vermeyecek şekilde özenle korumasını gerektiren bir meslektir. Aksine davranış yargıya olan güveni sarsar.”  diyerek hâkimliğin ve yargının önemine vurgu yapıyor.

İdari görevlerde iken Ermenek’te Hükümet Konağı yanındaki lojmanların planlamaya alınıp yaptırtılmasında ve Cezaevi inşaatının hızlandırılıp açılışının erkene alınmasında gayretli çalışmaları vardır. Ayrıca, Ermenek Adliyesi ve buradaki diğer resmi kuruluşlarının personel açığı ve başka ihtiyaçlarının karşılanmasında girişim ve önemli katkıları olmuştur.

Muzaffer Tutar Bey,

Bu yazının son cümlesininde:

“Size, bütün Ermenekli hemşehrilerime ve ülkemiz halkına sağlık, mutluluk, huzur, dirlik ve düzenlik dilerim. Saygılarımla. “ diyerek sözünü tamamlar.  

 11.04.2017

Hasan ŞİMŞEK
Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyoruz..

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz