RECEP GÖKÇE'NİN YIRTIK AYAKKABISININ TÜRKİYE GENELİNDE YANSIMASI

“Yoksulluğumuzu, kıt kanaat yaşamak zorunda olduğumuzu, kaderciliğimizi, devlete olan saygımızı bütün dünyaya anlatan fotoğraf karesi Recep Gökçe ve belgeleyen Metin Bolat” Teşekkürler Metin Bey.

 

Ermenek’teki maden ocağında ölen işçilerden Tezcan Gökçe’nin cenaze töreninde yırtık ayakkabılarıyla Türkiye’yi ağlatan baba Recep Gökçe, dün sabah erkenden oğullarının mezarına giderken ayağında yine o ayakkabılar vardı. Zaten başka ayakkabısı da yoktu. Recep Gökçe, bundan sonra 55 yıllık hayat arkadaşı Ayşe, torunları Recep, Duygu ve gelinine sahip çıkmak için mücadele vereceğini anlattı.

 

Cenaze törenindeki yırtık ayakkabıları iki yıldır giydiğini söyleyen Gökçe, şöyle dert yandı: “ param yok, param olsa bu ayakkabılarla gezer miyim milletin içinde, ‘Lastiği atıver derler. ‘atarım karışmayınız ’derim. Eşimin de benim de dişlerim tükendi. Yoksuluktan gidip taktıramadık.

Yırtık ayakkabının Türkiye kamuoyunda gündeme oturması ile Karaman Valiliği, Vali Murat Koca’nın talimatı, Ermenek Kaymakamı Eyyüp Güngör ve imam Azim Pişkin’in aracılığıyla Recep Gökçe’ye hem kışlık deri ayakkabı hem de bölgede yaygın olarak kullanılan lastik ayakkabı alındı.” haberini veriyor Anadolu Ajansı muhabiri Metin Bolat.( bkz. Hürriyet, 21.11.2014 )

 

Şimdi acı konuşalım: İlla ki o coğrafyada tarlada bahçede yaygın olarak giyilen kara lastiğin benzerin giymesi için Recep Gökçe’ye göndermek şart mı idi. Daha iyileri ve o coğrafyaya uygun kaliteli ayakkabılar çizmeler gönderilemez miydi? Kamuoyunun tepkisi buna.  Devleti temsil edenler bilmeli ki o coğrafyada kara lastik moda olduğundan değil ucuz olduğundan, yöre şartlarına uygun olduğundan insanlar satın alıp giyiyor. Yöre insanın satın alam gücü Türkiye genelinde en düşük olan bir yerdir. 40 yıldır biz bunu yazarız ama anlatamıyorduk 75 yaşındaki Recep Gökçe yırtık ayakkabısı ile bunu AA muhabiri Sayın Metin Bolat belgelemiş oldu. Taşeli halkının yoksulluğunu belgeleyen  AA muhabirine milyonlarca teşekkürler.

Taşeli Yöresi yoksulluğunu “Ey Türkiye gör! “ dercesine yansıtan  Recep Gökçe’nin parçalanmış, yırtık, delik, lastik ayakkabısıdır.  Şekilcilikten uzak, doğal olarak günlük ayakkabısını giyen Recep Gökçe bu hâliyle tespitini yapan Metin Bolat, Taşeli Yöresi halkına en büyük hizmeti yapmıştır. Devleti yönetenlerin ve Türk halkının bundan sonra Ermenek’e/Taşeli Yöresine bakış açısı değişecektir. Taşeli Yöresi’nin yaşantısı ile ilgili anlatılanlar, söylenenler, ülkeyi yönetenleri, siyasetçilerin anlattığı gibi değildir. Gerçek, Metin Bolat’ın fotoğraf makinesi ile belgelediği ve bütün dünyaya servis edilen Recep Gökçe’nin yalın ifadelerle anlattığı yoksulluğudur. Yoksulluk bir ton elmayı 200,00 TL’ye satmak zorunda olan, kömür ocaklarında can veren çalışkan Taşeli halkının kaderi olmamalıdır.

Sonuç olarak, yerel yöneticilerden Sayın Vali Murat Koca’ya ve Kaymakam Sayın Eyyüp Güngör’e  facia ile ilgili eylemlerden dolayı medyada  yerli yersiz yüklenmenin de bir anlamı yok. Kömür ocağı faciasında Sayın Vali Murat Koca, Ermenek Kaymakamı Sayın Eyyüp Güngör  olay yerinde görev yaparken hayatlarının en zor ve en acı, en uzun  dönemlerini hiç bitmeyen bir facia olarak yaşadılar. 24 saat mesai ile günlerini geçiren bu muhterem kişilere teşekkür ederken, hayatlarını kaybeden 18 işçimize Allah’tan rahmet, yakınlarına metanet dileriz. Ruhları şad olsun.

 21.11.2014. Hasan ŞİMŞEK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram