Sürücülere İyi Haber! O Yasak Kalkıyor

0

SÜRÜCÜ GÜVENLİK KABİNİ VE ACİL DURUM BUTONU

SANAYİ BAKANI AÇIKLADI

Bakan Özlü, sürücü güvenlik kabini için araçlarda tadilat yapılacağını belirterek, “Son olarak İstanbul'da metrobüs şoförüne yapılan saldırı ile kamuoyunun gündemine gelen, şoförün araç içerisindeki güvenliği ile ilgili, sürücü güvenlik kabini için toplu taşıma araçlarında yapılacak tadilatlarla ilgili hükümlere yer verildi. Toplu taşım araçlarında şoför koruma kabini yapılmasına ilişkin esaslar belirlendi.” değerlendirmesinde bulundu.

Toplu taşım araçlarına acil durum butonu getirileceğine işaret eden Özlü, “Özgecan Aslan cinayeti ile kamuoyunun gündemine gelen toplu taşıma araçlarındaki güvenlik sorununun giderilmesi amacıyla söz konusu araçlarda araç takip cihazı, acil durum butonu ve kamera sistemi bulundurulması için yapılacak tadilatlarda aranacak şartlara dair hükümler düzenlendi.” bilgisini verdi.

CAM FİLM UYGULAMASI SERBEST OLUYOR

Özlü, araçlara yapılan cam filmi uygulamasına değinerek, “Mevcut durumda mevzuatta yer almayan ve cezai işleme tabi olabilen cam filmi uygulaması ile ilgili olarak çalışma yapıldı ve cam filmi uygulamalarının AİTM Yönetmeliği çerçevesinde standardına uygun yapılmasına dair hükümlere yer verildi. Yani yönetmelikteki esaslara uygun onaylı cam filmi takılması artık araçlarda serbest oluyor.” ifadesini kullandı.

ARAÇLARIN ALT KISMINA LPG DOLUM AĞIZLARI KONULMAYACAK

Araçlara LPG/CNG yakıt sistemi tadilatı uygulamasına getirilen ilave hükümler hakkında bilgi veren Özlü, şunları kaydetti: “Petrol istasyonlarında LPG/CNG dolumu yapan personelin mağduriyetine yol açan araçlardaki dolum ağızları ile ilgili olarak çalışma yapıldı. AİTM Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak LPG/CNG tadilatlarında, LPG/CNG dolum ağzının aracın alt kısmında bulunmaması gerektiği yönünde düzenleme yapıldı. Yani araçların alt kısmına LPG dolum ağızları konulmayacak. Ayrıca güncel uluslararası standartlar dikkate alınarak LPG/CNG tank ömürleri için çalışma yapıldı ve CNG tank ömrü 20 yıla, LPG tank ömrü ise 15 yıla çıkartıldı.” AİTM Yönetmeliğinin yanı sıra Yetkili Teknik Sorumluların Görev, Yükümlülük ve Sertifikalandırılmasına Dair Tebliğ de Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, bakanlık tarafından yürütülen otomotiv tip onayı mevzuatı kapsamında firmalarda faaliyette bulunan veya sözleşmeli görev yapan teknik elemanların (mühendislerin) sınav sonucu sertifikalandırılarak yetkili teknik sorumlu olmaları, bunların görev ve yükümlülükleri, eğitim verecek/sınav yapacak kurum, kuruluşlar ile ilgili düzenleme yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz