TIP ÖĞRENCİSİ İBRAHİM CEYLAN  (2)

Antalya Lisesi’nden pekiyi derece ile mezun olan İbrahim Ceylan, maceralı bir yolculuktan sonra 1949-1950 eğitim öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kaydını yaptırır. Çalışkan bir öğrencidir. Sınıfları başarılı olarak geçer. O süreci kendisi şöyle anlatır:
“ Tıp Fakültesine maceralar sonunda kaydımı yaptırıyorum. Maddi ve manevi engellerim olsa da sorunları aşarak eğitimimi sürdürüyorum. İstanbul’u tanıdıkça buradaki hemşehrilerim ile de görüşmeye başladım. Anladım ki burada çok Ermenekli var. Onlar bir dernek çatısı altında toplamak için adres tespitine başladım. Şimdiye kadar toplu olarak hiçbir şekilde bir araya gelmemişler. Derslerim çok iyi olduğu için okulun bitmesine iki yıl kalınca dernek kurmaya karar verdim. Amacım yapacağımız sosyal etkinliklerle hemşehrileri bir araya getirip kaynaştırmaktı. Hatırlayabildiğim kadarı ile esnaftan Terzi Sabri Soğukpınar, Terzi Rıza Kubilay, Çağlayan Kitabevi sahibi Tuncay Çağlayan ve kız kardeşi Didar Çağlayan Av. Mehmet Bilger (Karamanoğlu) dernek kurma çalışmalarına katılan ilklerdi. Dernek için tüzük hazırlamak, hemşehrilerin adreslerini tespit etmek hiç de kolay olmadı. Emekli Vali Naci Kıcıman, Op. Dr. Sırır Alıçlı, Kurmay Albay Sadi Koçaş ve Op. Dr. Necati Bilger  beni çok desteklediler.
1955 yılında Laleli’de “Çicek Palas”  otelinde toplandık. Salon tamamen doluydu. Gerekçeli açılış konuşmasını ben yaptım. Çok heyecanlı geçti. Dernek Kurucu heyeti seçildi. Tüzük kabul edildi ve emniyette dernekler masasına verildi. İsimi de “ Ermenek ilçesi Kültür ve Yardımlaşma Derneği” oldu. Ermeneklilerin çoğu nerelisin sorusuna kısaca Konyalıyım deyip geçiyorlardı. Bu nedenle “Ermenek İlçesi”  kelimesini başa koydum. Yönetim Kurulu Başkanlığına Op. Dr. Necati Bilger, ben genel sekreter, Av. Mehmet Bilger, Didar Çağlayan, Sadı Koçaş, Sabri Soğuk Pınar yönetimdeler. Aynı yıl sonbahrada  Beyazit’te  bir lokalde müzikli , ailevi bir tanışma toplantısı yaptık. Hoş anlar yaşandı.1956 yılı ilkbaharda da ünlü LİMAN LOKANTASI’nde sabaha kadar olmak üzere ERMENEKLİLER GECESİ  tertipledik O dönem için çok önemli bir anlam ifade eden davetiyenin fotokopisini yazının altına koymayı uygun buldum.”
""
Yayına hazırlayanın notu
: Tıp öğrencisi İbrahim Ceylan Bey’in yaşamış olduğu dernek heyecanı ve hizmeti Ermenek Kültür Derneği yöneticileri olarak 1970’li yılların başında Ben Hasan Şimşek, Dr. Erdal Öztaş, Dr. Mehmet Atay, Dinçer Çetin, Sami Tunca, Faray Atalık gibi arkadaşlar da yaşadı. Öğrenci İbrahim Bey’in dernek kuruluşunda adı geçen hemşehrilerimizin Naci Kıcıman hariç diğerleriyle çok yakından tanıma imkânı bulduk. Dr. Mehmet Atay ve Feray (Atalık ) Özmen hariç diğerleri rahmetli oldular. Ruhları şad olsun. 25.04.2021. Hasan ŞİMŞEK

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram